home Orașe Verzi, Proiecte & Orașe, Video Capitala Verde a Europei

Capitala Verde a Europei

În anul 2013 Nantes, orașul aflat pe locul 6 la numărul de locuitori în Franța, a preluat titlul de „Capitală verde a Europei” de la orașul spaniol Vitoria-Gasteiz. Am scris nu demult despre Ljubljana, capitală europeană verde în 2016.  Nantes a primit acest titlu pentru anul 2013 în urma unei competiții intense desfășurate în 2010 la nivel european. 

 „Premiul recompensează cele mai bune practici în materie de mediu, inclusiv în ceea ce privește contribuția locală la transportul sustenabil și utilizarea solurilor, spațiile verzi urbane, consumul de apă, precum și lupta împotriva schimbărilor climatice globale”, a declarat comisarul european pentru mediu de atunci, Janez Potočnik.

Nantes propunea multe recomandări „verzi” care au contribuit la câștigarea titlului.

  • Toți locuitorii din Nantes se află la mai puțin de 300 de metri de o zonă verde
  • Există 57 m² de spațiu verde per persoană
  • Există 100.000 de arbori în oraș
  • 15% dintre locuitori folosesc zilnic mijloacele de transport în comun
  • Nantes are un plan de acțiune ambițios privind clima, care vizează reducerea emisiilor de CO2 cu 30% pe cap de locuitor până în 2020, comparativ cu nivelul din 2003
  • 60% din suprafața orașului Nantes este fie teren agricol, fie spațiu verde
  • Orașul are patru situri Natura 2000 și 33 de zone naturale care prezintă interes din punct de vedere al florei, al faunei și al ecologiei.

Nantes a creat de asemenea o expoziție itinerantă: Aéroflorale II. Expoziția care a trecut printr-o serie de orașe europene pe parcursul anului 2013, cuprindea un spectacol intitulat „expediție vegetală”, care ilustra contribuția orașului Nantes la cele mai bune practici în materie de mediu și facea cunoscut premiul de „Capitala verde a Europei”, prin experimente de biologie și descoperiri remarcabile.

Totodată, Nantes a stabilit un bogat calendar de evenimente, prin care a facut cunoscute lumii experiențele sale și a sărbătorit realizările orașului. Calendarul includea al cincilea forum mondial privind drepturile omului, intitulat „Dezvoltarea durabilă și drepturile omului: o luptă comună?” (mai 2013); a zecea ediție a Conferinței Ecocity (septembrie 2013); și a treia reuniune mondială a orașelor semnatare ale pactului din Mexic din cadrul mișcării „Ecocity Builders”.

Imagini pentru nantes european green capital

Acest premiu se decernează anual unui oraş european care ilustrează dedicare, iniţiativă şi acţiune pentru îmbunătăţirea mediului înconjurător. După ce competiţia a fost câştigată de oraşe ca Ljubljana, Copenhaga, Bristol sau Essen în anii precedenţi, a venit rândul unui oraş olandez să îşi adjudece acest titlu.

Nijmegen este un mic oraş olandez situat aproape de graniţa cu Germania, care adăposeşte aproape 200.000 de oameni şi care şi-a celebrat în anul 2005, două mii de ani de existenţă, fiind în acelaşi timp cel mai vechi oraş din Olanda de azi.

Nijmegen este primul oraş olandez care a câştigat această competiţie, datorită unei iniţiative urbane accelerate de înverzire sustenabilă. Comunitatea se mândreşte cu o contribuţie din partea tuturor sectoarelor de populaţie, indiferent de vârstă, ocupaţie sau interese, cu scopul final al adjudecării acestui titlu. Mai mult, domeniile vizate de către această iniţiativă acoperă o gamă vastă, incluzând investiţii într-un sistem alimentar sustenabil, în sănătate, într-un mediu înconjurător verde, dar şi în inovaţii tehnice şi tehnologice, alături de un mediu de afaceri sustenabil.

Imagine similară

Adevărata inovaţie pe care o aduce competiţiei şi lumii acest mic oraş olandez este platforma de viitor şi ambiţia de a nu se rezuma la realizările recente, ci mai degrabă de a le folosi ca o rampă de lansare pentru un proiect verde de viitor mai amplu. Nijmegen îşi propune în primul rând să instituţionalizeze conceptul de sustenabilitate în politicile oraşului şi să promoveze acest tip de practici prin susţinerea proiectelor existente.

De asemenea, administraţia locală îşi propune să contribuie pentru a atinge idealul unei economii regionale puternice, concentrându-se pe sănătate şi energie, dar menţinând viziunea sustenabilităţii. Toate acestea ne relevă dorinţa comunităţii de a deveni un model pozitiv şi provocator pentru alte oraşe de dimensiuni similare în viitor. Iniţiativa nu este restrânsă între graniţele oraşului Nijmegen, ci îşi propune ca folosind acest titlu să devină o comunitate urbană cunoscută în Europa şi să continue să gândească şi să acţioneze într-un mod verde, ilustrând un respect deosebit mediului.

Imagine similară

Premiul „Capitala verde a Europei” se acordă unui oraș de avangardă din punct de vedere al modului de viață urban cu respect pentru mediul înconjurător. Un grup de experți evaluează orașele pe baza a 12 indicatori de mediu, iar apoi un juriu le evaluează din punct de vedere al angajamentului lor față de atingerea unor obiective ambițioase vizând ameliorarea problemelor mediului și facilitarea unei dezvoltări sustenabile. Acțiunile lor de comunicare și măsurile în care pot să servească drept model și să promoveze cele mai bune practici în alte orașe europene sunt alţi factori ai evaluării. Pe lângă oferirea unor exemple de urmat pentru alte orașe, acest plus de vizibilitate contribuie la îmbunătățirea reputației orașului câștigător, precum și la atractivitatea acestuia ca destinație.

Din 2010, când a avut loc prima ediție a competiției, zece orașe au primit titlul de “Capitală verde a Europei”: Titlul a fost câștigat pentru întâia oară de Stockholm, apoi de Hamburg în 2011 şi Vitoria-Gasteiz, Spania în 2012. Anul viitor, Oslo va prelua acest titlu de la Nijmegen. Oraşul Arad a pierdut această competiţie atât în 2018 cât şi în 2019.

Surse: Comisia Europeana

Foto: WilliamMoore, VisitLjubljana, France.fr, en.nantes.fr, labgov

Video: YouTube

Articol scris de Sergiu Sfichi, student Universitatea de Vest, Timișoara și Matei Idu de la UrbanizeHub. Dacă doriți să contribuiți cu materiale pentru HuB-ul nostru on-line, le puteți trimite pe office@urbanizehub.com



Rǎmâi conectat cu UrbanizeHub și profitǎ de reduceri la evenimentele noastre, abonându-te la newsletter.


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.