Ce s-a discutat la Urban Talks Timișoara 2018

Cea de-a treia ediție a Urban Talks a avut loc la Timișoara la sfârșitul lunii septembrie 2018. La fel ca edițiile precedente, evenimentul a adus în prim-plan idei, soluții și proiecte despre dezvoltarea urbană integrată, inteligentă și sustenabilă, cu 12 speakeri și o masă rotundă cu primarii orașelor Oradea, Arad și Timișoara, care au făcut și un anunț în premieră despre un nou parteneriat, ce include cele trei orașe și Clujul, și care va avea ca scop colaborarea pe proiecte mari, cu impact regional, derulate cu fonduri europene. 

Cele trei mari teme ale evenimentului, prezentat de Alex Glod și Colin Whitfield, au fost: Orașe Inteligente, Orașe Creative și Orașe Sustenabile.

Citește mai jos despre speakerii Urban Talks Timișoara 2018 și vezi despre ce au vorbit aceștia:

Marius Cristea de la Banca Mondială a prezentat statistici interesante despre orașele din România și despre cum se desfășoară migrația internă și externă a țării. Marius a prezentat și date din raportul numit „Orașe Magnet” al Băncii Mondiale – care sunt orașele cele mai atractive din țară, ce caută oamenii într-un oraș și cum ar putea deveni orașele mai primitoare cu cetățenii lor. Citește și analiza lui Marius pentru UrbanizeHub: „Cum se poate transforma un oraș”.

Karl McFaul, CEO The Modern Group TMG (Suedia) ne-a vorbit despre bunele practici internaționale în ceea ce privește orașele și despre cum ne putem adapta mai bine la viitor, despre diferențele dintre generații și noile aptitudini de care lumea are nevoie pentru a crea noi lideri capabili de a se confrunta cu noile provocări ale unei lumi controlate de tehnologie.

Kevin Finnan, director artistic al Motionhouse (Marea Britanie) a vorbit despre experiența lui lucrând la spectacolul Lumen! din Timișoara, dar și despre alte proiecte pe care le-a coordonat în alte țări și Capitale Culturale Europene, care au reușit să transforme orașele prin muzică, dans și lumini.

Saskia Beer, fondator al TransformCity (Olanda) ne-a povestit că după ce și-a pierdut job-ul de arhitect la începutul crizei economice, s-a hotărât să facă ceva pentru comunitatea urbană și a inițiat un proiect prin care a „adoptat” o zonă din Amsterdam, numită Amstel3, pe care a transformat-o într-un cartier plin de viață și creativitate cu ajutorul oamenilor din comunitate. Din acest proiect s-a născut platforma TransformCity, prin care oamenii pot împărtăși idei și resurse pentru proiecte urbane.

Titi Ertio, cercetător în Digital Civic Engagement (Finlanda) a prezentat mai multe feluri prin care tehnologia poate fi folosită pentru a crește participarea publicului la administrarea unui oraș și a facilita o colaborare mai extinsă între sectorul public și cel privat pentru a rezolva problemele ce apar în mediul urban. De exemplu, multe orașe au dezvoltat aplicații dedicate prin care cetățenii pot raporta problemele din diverse domenii: transport, curățenie, spații publice, etc.

Radu Jakab, fondator Zero Cozi – proiectul Zero Cozi are ca scop eliberarea cetățenilor de nevoia de a sta la cozi interminabile în instituții publice pentru a obține diverse documente. Cu ajutorul Cozilor Digitale, oamenii vor ști întotdeauna exact unde trebuie să meargă, ce trebuie să aibă la ei și cât va dura tot procesul. Totul se realizează cu ajutorul unui software ce poate repartiza operatorii și clienții (sau funcționarii publici și contribuabilii, de exemplu) într-un mod eficient, care salvează timp, bani nu doar pentru cei ce se duc la ghișee, ci și pentru instituțiile care oferă serviciile.

Dan Bugariu, co-fondator UpgradeMyCity, a vorbit despre proiectele UpgradeMyCity, inclusiv Talk the Walk, ghidul UndeLocuiesc.Eu, Voluntaria și Timișoara Business Angels, precum și un proiect de monitorizare a calității aerului cu ajutorul comunității de alergători, toate având ca scop îmbunătățirea calității vieții oamenilor din Timișoara. Alte proiecte de impact ale UpgradeMyCity sunt: Resilience Lab Timișoara, guvernare participativă, OpenData TM, Timișoara Startup Ecosystem, Transport Public API.

Vlad Vela, director Vox Technology Park a povestit despre proiectele de infrastructură inovatoare și sustenabile dezvoltate de Vox Property, de proiectul fanion din Romania, care dispune de cel mai mare punctaj acordat vreodată in țara noastră clădirilor verzi. Vlad a povestit  de viziunea Vox de a dezvolta soluții smart și sustenabile. de faptul că își doresc să aibe o abordare modernă și cool ce ține de creativitate, mediu și tehnologie care să se adreseze generației Millennials și generației Z.

Andreea Idriceanu Calev, Communication Manager al RoRec, a vorbit despre Patrula de Reciclare, program înființat de RoRec, prin care elevii din aproape 1000 de școli și grădinițe au fost implicați în strângerea de deșeuri electronice, transformându-se în ambasadori ai mediului. Programul educă familii și comunități întregi și promovează incluziunea.

Oana Giurgiu, director executiv TIFF, ne-a povestit despre EducaTIFF, programul educațional ce sprijină formarea unei comunități importante de susținători ai implementării educației cinematografice în sistemul de învățământ din România. Acesta include inițiative precum: Regizăm Viitorul (integrare prin educație cinematografică și non-formală); Învățăm Istoria prin Cinema; o competiție locală pentru a descoperi și susține talentele locale; Weekend la Castel (proiecții de film în castelul Banffy, pentru familii).

Ioan Popa, Primar al Reșiței, a fost speaker-ul surpriză al conferinței și ne-a arătat planurile sale pentru transformarea orașului pe care-l conduce. Principalul obiectiv al primarului este „să întoarcă orașul cu fața la râu”, prin construirea unor poduri noi pe Bârzava, inclusiv a unui pod circular, pentru a încuraja oamenii să se bucure de râul care trece prin orașul lor.

Următorul eveniment: București

Salvează data!

10-11-12 Mai 2019 București

Pentru mai multe detalii vă aștetăm pe pagina Urban Talks 2019

Genul acesta de conferințe vor fi dezvoltate in principalele orașe, pe viitor, cu scopul de a crea o masă critică de lideri urbani si companii care să influențeze viața orașelor. In cazul in care sunteți interesați in acest gen de abordare și doriți să vă implicați ca parteneri ne puteți contacta la office@urbanizehub.com 

 

 




Rǎmâi conectat cu UrbanizeHub și profitǎ de reduceri la evenimentele noastre, abonându-te la newsletter.


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.