home Politici Urbane & Guvernanță, Proiecte & Orașe Analiză: Cluj versus Timișoara

Analiză: Cluj versus Timișoara

Cluj și Timișoara sunt orașe magnet, ce se află într-o competiție benefică pentru cetățenii lor, dar și pentru economia României. Dacă Clujul are un PR și un marketing inteligent și agresiv, evenimente internaționale și o viziune de dezvoltare digitală și antreprenorială pe termen lung,  Timișoara se laudă cu titlul de Capitală Culturală Europeană și cu companiile și investițiile străine din oraș.

Orașele din România sunt deja într-o competiție internă și internațională pentru oameni, investiții și resurse. Din păcate, majoritatea nu conștientizează acest lucru; cu cât le va trebui mai mult să se dumirească, cu atât vor pierde mai mult. Populația României este deja angrenată într-un proces rapid și dinamic de “re-așezare”, iar comunitățile și orașele ce nu identifică măsurile necesare pentru a atrage și păstra acești oameni, riscă să își amaneteze viitorul.

Topul UrbanizeHub

Nu demult UrbanizeHub România a lansat Topul celor mai eficiente administrații, unde pe baza a trei indicatori (investiții, absorbție fonduri europene pe cap de locuitor și transformarea orașului) a fost alcătuit un top al celor mai eficiente orașe. Cluj și Timișoara ocupau același loc 8, datele legate de investiții și fonduri europene fiind asemănătoare.

Ce spune Banca Mondială?

Intr-un studiu lansat recent de Banca Mondială, eveniment promovat si de UrbanizeHub Romania prin evenimentul Orașe Magnet se arată că principalele orașe din România sunt cele cu dezvoltarea cea mai mare din Europa. Un alt lucru interesant este ca 66% dintre cei care vor să plece de acasă vor să o facă tot în România! Interesant, românii nu mai vor în afară….Dar unde? In Timișoara, București, Cluj-Napoca, Iași, Craiova, Brașov, Constanța.

Indicele de magnetism

Conform raportului Băncii Mondiale se pare ca orașul Cluj este ținta favorită a românilor,  primind 40% din migranții săi după 2011, Timișoara și Iași câte 35 și 36%, iar Bucureștiul 27%.

Același raport arată că Timișoara a fost orașul favorit și preferat la românilor între 2000 și 2011, orașul de pe Bega atrăgând cei mai mulți români în acea perioadă.

Turismul

Deși Clujul e preferat în prezent ca și loc de migrație internă, la capitolul turism se pare că orașul de pe Bega stă mai bine. Datele colectate de la Institutul Național de Statistică arată că județul Timiș este peste Cluj la ceea ce înseamnă numărul de cazări al turiștilor străini. Vezi aici harta.

Cum arată topul Forbes?

In topul Forbes care foloseste mai multi indicatori ((Produsul Intern Brut pe județ, PIB-ul pe cap de locuitor, societățile comerciale cu capital străin, câștigul salarial, șomajul, numărul întreprinderilor active, infrastructura rutieră, infrastructura feroviară, stocul de locuințe, unitățile de învățământ) Timișoara a luat fata Clujului ca cel mai bun oraș pentru afaceri.

Timișoara este, pentru a doua oară consecutiv și a treia dată în istorie, cel mai bun oraș pentru afaceri din România, potrivit Forbes, urmat de Cluj si București.

Ce zice Ziarul Financiar?

Banca Naţională a inclus pentru prima dată în studiul său asupra investiţiilor străine datele defalcate pe judeţe în ceea ce priveşte soldul de investiţii directe la 31 decembrie 2016, iar Ziarul Financiar a făcut o comparație între județele României.

Judeţul Timiş este pe primul loc între judeţele României la atragerea de investitori străini în afară de judeţul Ilfov şi municipiul Bucureşti. Timiş este judeţul care are cel mai mare stoc de investiţii străine directe atrase în afară de zona Bucureşti – Ilfov, în valoare de 3,5 miliarde de euro, are şi cel mai mare rulaj al companiilor, adică al cifrei de afaceri totale a companiilor rezidente în judeţul Timiş: 54,3 miliarde de lei. Aici intră şi companii străine (pondere de 62%), şi companii cu capital majoritar românesc (38%).

Este interesantă de urmărit evoluția celor două orașe. Timișoara va trebui să investească masiv în evenimente culturale până în 2021, dar și după (și în toată infrastructura necesară : transport, fațadele clădirilor, conectivitatea cu zonele limitrofe, cazare) în timp ce viziunea Clujului este să devină cel mai important hub de inovare digitală din Centrul și Estul Europei.

Concluzia pe care o tragem este că deși Timișoara stă mai bine din punct de vedere economic decât Clujul, Clujul pare să fie mai atrăgător ca oraș, probabil din cauza evenimentelor internaționale (TIFF, Electric Castle, Untold) din cauza brandului de hub digital in S-E Europei la care se lucrează intens, din cauza marketingului inteligent făcut de cetățenii orașului, în primul rând  și apoi de alte structuri de business sau administrative.

Dezvoltarea unui oraș ține de modul în care știu să transforme cetățenii lor, dar și alți actori de la nivel local (universitate-business), în agenți de dezvoltare, iar Clujul pare a fi mai organizat aici.

 

 

Citeste si:

Ce s-a discutat la Urban Talks Timișoara 2018 Cea de-a treia ediție a Urban Talks a avut loc la Timișoara la sfârșitul lunii septembrie 2018. La fel ca edițiile precedente, evenimentul a adus în p...
La Cluj, cetățenii aleg proiectele ce vor primi fi... Primul proces online de bugetare participativǎ din România a fost implementat la Cluj. Conceptul bugetarării participative urmǎrește îmbunǎtǎţirea vie...
Fermele verticale ale viitorului În timp ce populația urbană este într-o continuă creștere, se caută noi metode inovative prin care să se poată hrăni oamenii din interiorul orașelor s...
De ce contează orașele? Zilele trecute a fost anunțat de către noul Guvern Programul de Guvernare pentru 2018-2020. Din păcate, orașele și dezvoltarea acestora nu reprezintă ...

18 thoughts on “Analiză: Cluj versus Timișoara

 1. Here we go again cu Clujul, cat e el de fain si de superb si de deosebit.

  Io musai sa va zic cateva: Nu-i rau la Cluj, dar hai sa fim seriosi ca nu e rupt din stele. Voi, care scrieti articolele astea partinitoare, in afara de Londra sau Paris sau alte capitale mari, mai vizitati si alte orase? Ca mergeti la Londra, faceti comparatii in minte cu Clujul, si ziceti da, pai na, nu te poti compara cu Londra, ca asta e, dar in rest suntem totusi tari. Pun pariu ca asta va spuneti.

  Ia mai mereti voi, sau macar cautati pe net, orase gen Bratislava, Szeged, Brno. Ia uitati-va un pic la numere, la economie, la cati programatori au aia, si dupa aia intrebati-va cat de tare ar rade lumea de acolo daca v-ar auzi cu hub-ul digital pentru Europa de SE. Really.

  V-au intrat in cap boculismele astea, ca-s speciali clujenii si Clujul e picat din cer.

  Newsflash: Timisoara are industrie IT nu de ieri, ca-n Cluj, ci de vreo 25 de ani. Toate fostele colonii franceze din Africa vorbesc la telefon pe retele instalate de timisoreni. Asta asa, printre realizari. Adica aici nu sunt numai call centere si web designeri, sunt si oameni care fac chestii grele, serioase, nu trei clickuri si hai la Starbucks sa ne simtim occidentali.

  Tot legat de comparatia asta ciudata, n-ati scos un cuvintel despre infrastructura si aeroport. Lucrari municipale ca-n Timisoara numai Oradea are, Bolojan ala e rock star, dar Clujul, la cata gargara face Boc, in afara de ceva parcuri cu locuri de joaca pentru caini, pe care noi le avem de vreo 15 ani, un pod si niste dale de piatra in centru, altceva nu prea mai face. Pe cand la Timisoara e plin de santiere, si incepe sa se vada. Aici, ca se deschide o fabrica noua, o cladire noua de birouri, astea nu mai sunt stiri de prima pagina. Sunt ceva obisnuit.

  Aeroportul. Cel din Cluj, da, e mai mare. Dar DE CE? Pentru ca deserveste vreo 8 judete.
  Cel din Timisoara deserveste doar 3, TImis, Arad, jumate din Hunedoara si un pic de Caras. Si in conditiile astea creste vertiginos. Cu o populatie deservita la vreo treime fata de cea care foloseste aeroportul din Cluj.

  Periurbanul. Dupa Bucuresti, Timisoara are cea mai dezvoltata zona periurbana din tara. Asta n-ati mai trecut la comparatie. Ar trebui sa veniti sa dati o raita pe aici, sa vedeti, ca e fain de tot.

  Si-ar mai fi de zis. Dar deja devine obositor sa citesti cat de fain e la Cluj. Aveti festivalurile alea si cam atat. Mai ho. Nu-i tot, sa ai un festival. Ia zi, rapid, un festival tare din Paris.

  Nu stii, ha? E sub Cluj Parisul, e clar. Ca sa parafrazez, Concluzia pe care o tragem este că deși Parisul stă mai bine din punct de vedere economic decât Clujul, Clujul pare să fie mai atrăgător ca oraș, probabil din cauza evenimentelor internaționale (TIFF, Electric Castle, Untold)

  1. dar Clujul, la cata gargara face Boc, in afara de ceva parcuri cu locuri de joaca pentru caini, pe care noi le avem de vreo 15 ani, un pod si niste dale de piatra in centru, altceva nu prea mai face – nenea, are you for fuckin real? Parcuri pentru câini? :))) În 2017 Clujul a avut un buget de dezvoltare de 450 milioane de euro, a dat raportul Boc în ianuarie pentru fiecare leuț investit. Asta crezi tu că a făcut Clujul cu 450 de milioane de euro, un părculeț pentru câini? :))))) Nu știu de ce ai suferința asta pe realizările clujului, în general când se observă spume de astea este vorba de invidie :))). Hai, nu fi trist, dacă vrei să trăiești într-un oraș occidental te poți muta și tu la Cluj (doar dacă ai o profesie bună, dacă îți permiți chiria, apropo, chiriile sunt cele mai mari din țară, pleacă de la 350 de euro pe lună pentru o garsonieră)

   1. Johnny, ar fi multe de zis cu investitiile lui Boc, dar numai pentru cine se uita obiectiv. Hai sa scoatem Timisoara din comparatie, ca vad ca ai un complex de superioritate. Ia uita-te la Oradea atunci. Si zi-mi tu mie ce face Bolojan cu 450 de milioane de euroi, si ce face Boc. … dada, uita-te si zi.

    Dupa aia, infatuarea cu chiriile. Sa stii ca asta e atitudine de proaspat imbogatit, fara multa cultura, care in loc sa arate musafirilor valoarea intrinseca a bunurilor detinute, se lauda cu pretul lor. Atitudine de oltean, adica.

    Berlinul are chiriile semnificativ mult sub Londra si Geneva, de exemplu. Na, dupa mintea ta, Berlinul e oras de luzari, aia clar, dar acuma ia sa contabilizam cate festivaluri au Londra si cate Geneva, ca sa putem stabili obiectiv care oras e mai tare. Asa analize, halal…

    Acuma tu, autorule, acu vad ca esti Timisorean. Spre marea mea mirare, ca de la un tip universitar ma asteptam la aprecieri mai elevate. Adica sa nu judeci ca 2 elevi de a 12-a din Deva, de exemplu, ca e la distanta aprox egala de Tm si Cj. Care clar ar putea alege ca si criteriu de departajare pentru alegerea facultatii cate concerte sunt in cele 2 orase.

    Pentru ca, uite, in Cluj, clar sunt evenimente mult peste cele din Tm, dar de suficienti ani ca sa poti judeca eficienta lor. Si cu toate astea, Timisoara e peste la numarul de turisti. Si asta ne spune noua ca entuziasmul asta adolescentin pentru Untold e efemer. Mai cauta, mai citeste, mai studiaza.

    1. Ai si n-ai dreptate.Avantajul Clujului e comunitatea, comunitate care impinge de la spate o administratie cam incompetenta fata de administratia Oradiei dar norocoasa fiindca are un buget pe masura si un oras superefervescent.Exemple sunt multe dar ce e sigur e ca la ce bani sparge primaria cu aceeasi administratie de 14 ani ar trebui sa avem 3 Clujuri Neckermann.Adica vorbim de peste 6 miliarde euro in 14 ani ceea ce e ceva.Personal consider ca Timisoara e mai norocoasa fiindca poate schimba primarul la alegeri dar la Cluj, cu Boc e aproape imposibil deoarece omul s-a asigurat sa nu aibe contracandidat facand „frumosul” partidelor si mituind oameni importanti cu diverse autorizatii si avize ilegale pline de derogari etc.Judetul Cluj a devenit un fel de „tara lui Boc”.

 2. Tema de studiu interesanta, cum manipuleaza presa locala din Cluj prin articole in genul: Cluj are indicele de trai mai bun ca New York si Paris, Cluj este Silicon Valley de Romania, Un student din Cluj a facut o aplicatie care etc… Pe siteurile de stiri din Timisoara apar niste postaci Clujeni care se dau Timisoreni si posteaza comentarii in formatul urmator: Vai de noi Timisorenii, uitati-va la Cluj sa vedeti acolo… Am un amic in redactie si IP-urile acestor postaci apartin de Cluj… Deci, cine este in spatele acestor atacuri jalnice de manipulare in stil Rusesc ?

  1. Nu ma mai mira nimic, Emil Boc a falsificat si recensamantul populatiei ca sa aiba Cluj mai mult ca Timisoara, doar asa a putut sa justifice investitiile masive cu banii de la guvern pe cand era Premier. Vizeaza la metrouri si cai verzi pe pereti ca si Robu de altfel. Iar propaganda din prese este fala Ardeleneasca care a spalat pe creier aproape toata populatia din CJ. Valea de silicon al lui Nelson Mondialu si Gore din Cluj

 3. Datele oficiale ne plaseaza tot primii dupa capitala.
  Si nu veti putea fii niciodata primii dupa Capitala si stiti de ce?
  1. Apropierea de granita – 50 (in linie dreapta vreo 30) vs over 200 km
  2. Industria + serviciile in plina expansiune = pariu castigat vs oras de servicii Clujul
  3. Patrimoniul arhitectural incomensurabil de ex cel mai mare ansamblu de cladiri istorice din Romania vs Monumentul Comunistilor in Centru Clujului etc etc
  Ar trebui sa va impacati cu ideea asta. E ok sa fii ambitios si sa te autodepasesti dar pana la irationalitate si ruperea de realitate mai este un singur pas

 4. Clujul e la moda….da’ pe termen lung ,Timișoara va depăși Clujul net pt că așa a fost întotdeauna .Timișoara e mult.mai capitalistă decât Clujul…Clujul se va fasai…

 5. Doamne cand va aud… chiar asa invidiosi si mandrii sunt timisorenii Incredibil. Mereu i-am considerat niste oameni super faini, la fel ca si orasul . Timisoara e superba Clujul la fel, amandoua au loc pe harta, sunt doua orase in plina dezvoltare, ar trebui sa fim mandri ca progreseaza, in schimb ne certam pe baza unor statistici care niciodata nu coincid cu realitatea. Si pun pariu ca cei mai artagosi nici macar nu au vizitat orasele, sau cel putin vizitare superficiala.

  1. Nu e absolut nici un timisorean invidios, iritati poate mai degraba, deoarece ziarele propagandistice clujene scriu in dezacord cu realitatea obiectiva statistica (INS, Eurostat, Banca Mondiala, Forbes), la care Timisoara surclaseaza categoric Clujul la toate criteriile.
   Mandri timisorenii? Probabil. Fiindca nu se lasa calcati in picioare si spalati de creier de propaganda Cluj, un oras inexistent obiectiv care, fara ofensa, nu poate emite pretentii si nu are dreptul de discuta de la egal la egal cu Timisoara! (multor timisoreni li se falfaie efectiv ca Timisoara e al doilea oras al Romaniei sau nu – gandirea capitalista si corporatistii au acaparat deja orasul, iar fenomenul pare ireversibil)
   Am verii in Cluj, locuiesc in Marasti. Da da, sensul ala giratoriu, cunosc Clujul bine fiindca il pot considera pe de-o parte a doua casa, prin urmare sunt in tema cu tot ce misca in oras, nu e nevoie de o analiza amanuntita sa constati ca Timisoara joaca in alta liga fata de Cluj, se poate constata asta cu ochiul liber.

 6. Bla bla bla …. în timp ce viziunea Clujului este să devină cel mai important hub de inovare digitală din Centrul și Estul Europei…

  Sunteti deplasati amigos…In primul rand doar la noi in Romania ,din punct de vedere al suprafetei de birouri, Timisoara a re-surclasat Clujul anul acesta, dupa vreo 3 ani in care Clujul a fost in fata insesizabil (20.000-25.000 mp) cam asa cat Vox Technology sa va formati o idee.

  O fii Clujul atractiv, ca asa il prezinta propaganda pe care o reprezentati insati voi, site-urile de profil (cica statistice).

  Sunt sceptic ca realitatea obiectiva se prezinta asa.

  Hilar e faptul ca nu prezentati Clujul in plenitudinea reala a sa: aglomerat si poluat; cu strazi plombate si (inca) trotuare pietruite cu pamant; cu retele de utilitati iesite din garantie -conducte sparte de apa de canalizare, care curge pe strazi; centru istoric (si asa kitchos arhitectural) si ,,strazi pietonale” cu majoritarele forme de comert reprezentate de buticuri second-hand si tejghele de termopan unde iti vinde la geam shaorma si burgeri precum si souvenir-shop-uri.

  I-am remarcat extrem de ultragiati cand Timisoara a fost aleasa Capitala Europeana a Culturii. Sa fim transparenti si echidistanti, Timisoara da clasa Clujului (cu exceptia artelor spectacolului (Untold; Electric Castle si TIFF) in orice ramura si domeniu ( socio-economic; educational; cultural; medical.

  In aceasta ordine de idei, va lasa sa fiti partasi in complicitatea identitatii unui oras inexistent.

 7. Ce amuzant sa citesti comentariile timisorenilor :)) cica Timisoara joaca in alta liga. Din fericire realitatea este alta .. Clujul este ales la nivel european cand vine vorba de evenimemte majore pana si in detrimentul Bucurestiului . Documentati va putin, va rog. Timisoara e superba , dar aerul asta de mandrie exagerata nu face cinste orasului, sunt ferm- convins ca cei care comenteaza aici, multi dintre ei nici nu au vizitat orasul dupa imensa schimbare din 2016 incoace. Sa zici ca centrul clujului e kitchos? inseamna ca nu l-ai vizitat , centrul clujului nu inseamna doar piata cu statuia lui Avram Iancu, vorbesc de starzile adevarat centrale din orasul vechi, Potaisa, Baba Novac, I.C Bratianu, Napoca, Kogalniceanu cu cea mai veche Facultate de pe actualul teritoriu al Romaniei, zone care iti taie respiratia. Deci mandria voastra excesiva nu e in plan cu realitatea chiar de loc, absolut deloc.

  1. Da, e un kitch arhitectonic centrul Clujului, o imbinare arhitecturala groteasca si o rezolvare plastica de joasa speta.

   Timisoara are cel mai mare ansamblu de cladiri istorice din Romania, peste 14.500! Da, da, ai inteles bine, o mare parte in cele cinci piete istorice publice: Unirii, Victoriei, Libertatii, Maria si Traian.

   Estetic, este cel mai frumos oras din Romania, fapt atestat de expertii si reprezentantii Ordinului Arhitectilor din Romania, Consiliul Arhitectilor din Europa si Uniunea Internationala a Arhitectilor; dar pe langa asta, e ceva cvasi-evident, observabil cu ochiul liber, fara a necesita o analiza. Sau si expertii aia si toti turistii sunt niste idioti?

   Faza e in felul urmator. Nu poti pune egal intre mostenirea arhitecturala Imperiala Austriaca (Timisoara, Arad), cu cea maghiara (Cluj). Duci subiectivismul la un cu totul alt nivel si devii impertinent.

   Clujul este superior Timisoarei in domeniul artelor vizualului (TIFF, UNTOLD, ELECTRIC CASTLE), asta e clar.

   Si nu o lua personal, ma poti face prost, imberb sau cum iti vine la gura, dar prefer un bilet la Opera sau Filarmonica decat unul sa il vad pe Van Burren sau Marshmellow, sincer.

 8. Diferenta intre Cluj si alte orase se datoreaza a doi (DOI) factori:
  1)BANII DE LA BUGETUL DE STAT – Aeroportul,stadionul,sala de sport,cei 100000 de studenti,parcurile industrialre,salariile unor oameni de la muzee,aeroport,teatre etc.Toate acestea cat si faptul ca foarte multe firme din Cluj sunt abonate la banii firmelor de stat (Energobit,etc.) au dus la unflarea nejustificata a orasului fara ca sa fie meritul celor din oras .
  2)Propaganda foarte mare care se face acestui oras care de asemenea se bazeaza intr-o oarecare masura pe banii de la stat – evenimentele sportive si de alta natura sunt deviate catre Cluj in incercarea disperata de a scoate din faliment stadionul si sala de sport care se indreapta catre acelas deznodamant.

  In ceea ce priveste preturile la locuinte ,la chirii si la asazisa prosperitate a orasului si dorinta unora de a se stabili in oras se datoreaza banilor adusi de cei 80000 de studenti veniti in oras din alte orase.Constanta are in jur de 70000 de vizitatori pe durata a trei luni in timp ce Clujul are 80000 de studenti care stau aproape un an intreg si care cheltuiesc bani in oras.La aceasta se adauga si cadrele didactice si facultatile care beneficiaza de bani de la bugetul de stat.
  Prin comparatie orase ca Timisoara,Craiova sau Iasi nu au beneficiat de ajutoare similare si s-au dezvoltat prin forte proprii.Totusi daca orasele gen Timisoara,Arad,Oradea dezvotarea se datoreaza apropierii de granita ,orase precum Craiova,Ploiesti,Iasi,Brasov sau Constanta au merite indubitabile la dezvoltarea lor datorate in mod cert oamenilor din zonele respective.
  De exemplu Craiova este al cincelea oras ca populatie din tara dupa Iasi,Timisoara,Cluj si Constanta la diferente foarte mici intre ele iar zona metropolitana ajunge la 440000 de locuitori cu 10000 de locuitori mai mult decat Clujul si zona metropolitana.In timp ce in Cluj multe lucruri s-au facut cu bani de la bugetul de stat in Craiova ,aeroportul,muzeele(4),parcuriel(5 din 6),reabilitarea zonei centarale,pasajele (2 – unul suprateran altul subteran),parcarea subterana,un spital,reabilitarea aductiunilor cu apa , a canalizarilor, a liniei de tranvai precum si achizitia de autobuze(urmeaza si tramvaie) etc.s-au facut cu bani de la bugetele locale si cu bani de la fonduri europene.In tara nu numai Timisoara si Oradea au acesat bani europeni pentru zonele centrale ale oraselor ci si Craiova,Constanta si Iasi.
  O alta problema unflata de propaganda este PIB ul Clujului.Pai daca se compara mere cu pere si nu se trece la lucruri serioase este evident ca nu se spune adevarul.Exporturile Clujului sunt mult inferioare altor orase printre care si Craiova dar ce este mai interesant este faptul ca importurile fac din Cluj un oras falimentar in comparatie cu multe orase precum Timisoara,Craiova,Iasi,Oradea etc.Deci diferenta este acoperita de bani de la bugetul de stat.
  Capitalul extern atras este intradevar un factor importanta dar capitalul intern este si mai important.In Craiova exista cel putin trei fabrici mari care produc mult si mai si exporta – Softronic,IUG si Reloc in timp ce la Cluj lucrurile stau prost din acest punct de vedere.
  Inchei prin a spune ca GOGOASA UNFLATA numita Cluj se datoreaza unei propagande foarte bine pusa la punct si a BANILOR DE LA BUGETUL DE STAT.Ce oras mare gen Timisoara,Craiova sau Iasi nu ar dori 100000 de studenti CU BANI DE LA NOI TOTI care sa unfle PIB-ul orasului?

 9. Dupa ce am citit atitea comentarii de la temisoreni – va declar cetateni jalnici.
  Datorita propagandei de la stiri am vrut sa investesc in Timisoara, dar sa fie cel mai frumosoras din lume – cind vezi atita mindrie, prostie, taranizm, nu mai am nici un chef sa mai cunosc acel oras. Jalnic ca oras frumos are asa mizerii de cetateni!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *