Cum să evolueze un oraș?

Pentru prima datǎ în istorie, orașele adǎpostesc mai mult de jumǎtate din populaţia globului. Cetǎţenii capabili sunt dispuși sǎ abordeze provocǎri economice și sociale precum inegalitatea veniturilor, încǎlzirea globalǎ, mobilitatea socialǎ, etc. Reţelele urbane alcǎtuite din autorități locale, companii, instituţii de cercetare sau universitǎţi colaboreazǎ pentru a îmbunǎtǎţi orașele.

Pentru ca un oraș să crească în mod inteligent și sustenabil e nevoie de o administrație deschisă și transparentă și colaborativă cu ceilalți stakeholderi. Un mix între atragerea de investitori, parteneriate și expertiză trebuie să existe la nivel de comunitate pentru ca un oraș să crească.

Pornind de la strategia bine realizată, conform nevoilor și așteptărilor cetățenilor, continuând cu Planul Urbanistic General și o echipă performantă și cu viziune în administrație, alături de sectorul de business, universitate și societatea civilă un oraș ar trebui să aibă următoatele 6 priorități:

  • Prioritatea 1 – Investiții
  • Prioritatea 2 – Fonduri Europene
  • Prioritatea 3 – Educație
  • Prioritatea 4 – Calitatea Vieții
  • Prioritatea 5 – Conectivitatea
  • Prioritatea 6 – Social

Pași de urmat pentru ca un oraș să devină inteligent și sustenabil

Nu ai cum să realizezi lucruri mari dacă nu reușești mai întâi să definești lucruri mari. Viziunea e legată de strategie, iar o strategie pe termen mediu și lung e necesară oricărui oraș.

Investiții

Nu contează cât ciment toarnă o primărie, dacă nu are un sector privat puternic, nu va avea dezvoltare. Investițiile nu pot fi atrase decât prin dezvoltarea infrastructurii de business, printr-o promovare activă și focusată, prin diferite parteneriate pentru dezvoltare, prin crearea unui mediu atractiv pentru investitori. (vezi pag 26-35 mai multe detalii)

Fonduri Europene

Banii europeni constituie motorul dezvoltării, deoarece investițiile realizate contribuie la calitatea vieții, dezvoltă infrastructura necesară pentru investitori și turiști. Cu cât există mai mulți bani europeni atrași, cu atât există proiecte care schimbă fața unui oraș, așadar fondurile europene reprezintă investiții sigure, cu bani de la Bruxelles, pe diferite domenii de activitate ce țin de dezvoltarea unui oraș. Citește Goana orașelor după banii europeni și Topul celor mai eficiente orașe din România pentru mai multe detalii.

Educație

Dinamica unui oraș este dată de forța de muncă: cu cât un oraș are forță de muncă mai mare și mai variată cu atât va fi mai atractivă pentru investitori și pentru alți oameni. Un investitor străin este esențial pentru modernizarea economiei locale, dar oamenii sunt cei care dau viață unui loc. Cu cât ai mai multă grijă de acești oameni (un sistem educațional performant e esențial) cu atât aceștia vor fi mai implicați în viitorul orașului în care trăiesc.  (vezi pagina 40-45 pentru detalii)

Calitatea vieții

De multe ori calitatea vieții joacă un rol mai important decât un loc de muncă bine plătit. Nu există o formulă clară referitoare la ce anume ridică calitatea vieții într-o localitate, dar cărți precum Orașe pentru oameni, a lui Jan Gehl sau Orașul fericit a lui Charles Montgomery oferă un set de recomandări concrete în acest sens.

Calitatea vieții înt-un oraș, ține de infrastructura de mobilitate urbană (transport comun, piste de biciclete, parcări, calitatea drumurilor și conectivitatea mijloacelor de transport în comun), de reabilitarea centrelor istorice și fațadelor clădirilor sau monumentelor, ține de mobilierul urban sau de regenerarea urbană a cartierelor comuniste sau a zonelor mai sărace, ține de spațiile verzi sau de managementul deșeurilor, ține de iluminatul public sau de serviciile de sănătate, ține de soluțiile de SMART City și de serviciile publice online, ține de calitate evenimentelor culturale, sportive sau artistice. (pagina 45-69 pentru mai multe detalii)

Conectivitate

Cu cât ești mai slab conectat cu alte localități, cu atât orașul este mai sărac și mai puțin dezvoltat. O bună conectivitate înseamnă că oamenii, investitorii și turiștii pot ajunge mai ușor în oraș. O bună conectivitate înseamnă și că cetățenii pot ajunge mai ușor în țară sau străinătate. Cu cât fluxul acesta este mai mare și mai intens cu atât economicul crește. De aceea e importantă infrastructura conectivă metropolitană, pentru fluxul oamenilor și bunurilor în zonele suburbane și peri-urbane.

Aleile și zonele pietonale precum și pistele de biciclete țin de partea de conectivitate, însă țin și de calitatea vieții, deoarece cu cât un oraș are mai multe zone pietonale și piste de biciclete cu atât cetățenii sunt mai sănătoși. (pagina 70-79 pentru mai multe detalii)

Social

Oricât de dezvoltat este un oraș, el nu poate fi considerat cu adevărat dezvoltat dacă își lasă parte din cetățeni în urmă. Comunităților marginalizate din orașe trebuie să li se acorde atenție specială, iar cel mai ușor în furnizarea de servicii sociale este parteneriatul public-privat între Primărie și ONG-uri, fapt ce facilitează un grad de incluziune socială mai ridicat. Citește și Orașe cu zone sărace și bani europeni

Orașele din România sunt deja într-o competiție internă și internațională pentru oameni, investiții și resurse. Din păcate, majoritatea nu conștientizează acest lucru; cu cât le va trebui mai mult să se dumirească, cu atât vor pierde mai mult. Populația României este deja angrenată într-un proces rapid și dinamic de “re-așezare”, iar comunitățile și orașele ce nu identifică măsurile necesare pentru a atrage și păstra acești oameni, riscă să își amaneteze viitorul.

Dezvoltarea unui oraș ține de modul în care știu să transforme cetățenii lor, dar și alți actori de la nivel local (universitate-business), în agenți de dezvoltare. Cu cât sunt mai mulți oameni implicați în dezvoltarea unui oraș, cu atât viitorul acelui oraș e mai bun. Dezvoltarea vine întotdeauna de la oameni pentru oameni.

Let`s shape the future of cities together!

Foto: DanishTM




2 thoughts on “Cum să evolueze un oraș?

  1. Ma gandesc ca nu va va referiti la orasele din Romania. Sau e voba doar de proiecte, asa ca la facultate: daca s-ar face, asa ar trebui facut…?

Comments are closed.

Rǎmâi conectat cu UrbanizeHub și profitǎ de reduceri la evenimentele noastre, abonându-te la newsletter.


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.