Fermele verticale ale viitorului

În timp ce populația urbană este într-o continuă creștere, se caută noi metode inovative prin care să se poată hrăni oamenii din interiorul orașelor suprapopulate. Totodată, se pune accent pe mediul înconjurător, având în vedere faptul că planeta noastră este tot mai afectată tocmai din cauza acțiunilor oamenilor, care deseori au un impact iremediabil.

Fermele verticale, supranumite şi fermele viitorului, reprezintă o soluţie practică şi benefică în rezolvarea problemei hranei.

Acestea adăpostesc diverse verdeţuri care sunt capabile să înjumătăţească timpul necesar pentru propria creştere într-o fermă tradiţională. Productivitatea calculată pe metru pătrat ajunge astfel să fie aproape de 400 de ori mai mare în unele cazuri, în comparaţie cu fermele normale.

Imagini pentru vertical farms

AeroFarms, New Jersey, este printre primele ferme construite pe baza unui astfel de concept.

Inovația constă în faptul că legumele cresc fără a fi plantate în pământ și fără a primi lumină direct de la soare. În schimb, ele se dezvoltă într-un mediu interior total controlat, care oferă o calitate superioară a produselor fără ca mediul exterior să fie afectat în vreun fel.

Un alt avantaj al acestui concept este scăderea drastică a cantităţii de apă necesare. Producătorii arată că se folosește cu până la 95% mai puțină apă decât în fermele din aer liber.

Siguranța consumatorului este și ea bifată prin lipsa pesticidelor și printr-o doză crescută de nutrienți, fapt care dovedește că nu doar legumele crescute tradițional pot fi sănătoase.

Lumina soarelui a fost înlocuită aşadar cu lumina unor ledurilor care permit să fie controlate  mărimea, forma, textura, culoarea și  gustul verdețurilor. Pământul a fost înlocuit, la rândul lui, cu pânze generate din plastic reciclat, pe care pur si simplu se aşează semințele și care mai apoi sunt reutilizate.

Unele zone din Singapore, Vancouver, Panama, UK și SUA, au făcut deja demersuri înspre apropierea de această practică inovatoare, de a crește și de a se hrăni cu legume plantate în interiorul unor clădiri.

AeroFarms are deja 8 ferme verticale, iar în momentul de față se construiește o a noua fermă, pe care o să o aducă la un alt nivel. Cu o suprafață de 6.500 de metri pătraţi, menită să producă 90 de kilograme de verdețuri pe an, această nouă versiune va ajunge să fie cea mai mare fermă verticală din lume.

Pentru unele țări, acest prototip ar putea părea ceva suprarealist și departe de a fi realizat, însă cei care au pornit deja pe acest drum sunt convinși că în viitorul apropiat aceasta o să fie cea mai bună alternativă pentru a produce hrană pentru populație.

Conceptul inovator de fermă verticală şi întreaga practică din spatele lui au potenţialul de a schimba fundamental industria alimentară şi de a altera definitiv felul în care agricultura este cunoscută azi, spun unii cercetători.

Mai mult, avantajul acestui concept faţă de agricultura hidroponică deja existentă este potenţialul ei de a fi folosită pe o scară mult mai largă, chiar pe o scară comercială.

O firmă belgiană specializată în „farmarea verticală”, Urban Crops, a introdus practica plantelor într-o stare incipientă de evoluţie aşezate pe tăvi şi parcurgând o bandă rulantă sub diferite lumini LED.

Sistemul este în mare parte automatizat, dar incorporează destule specificităţi astfel încât procesul de dezvoltare al plantei să fie unul natural şi firesc şi să respecte timpul necesar înainte de recoltare.

Fiecare tip de plantă beneficiază de un sistem de dezvoltare bazat pe propriile nevoi, riscul contaminării este virtual inexistent, iar adimisiile nutriţionale şi lumina sunt canalizate de maşinării pentru o evoluţie firească, dar rapidă. Şeful companiei Urban Crops, Maarten Vandecruys, argumenta chiar faptul că orice zi în interiorul sistemului este una de vară, fără un nor pe cer.

Mai puţin teren agricol folosit, mai puţină apă, dar lumină benefică în orice condiţie şi moment şi un control exhaustiv al tuturor aspectelor ce ţin de dezvoltare – să fie acestea ingredientele unei agriculturi reinventate?

Surse: aerofarms.com, Forbes, BBC

Foto: aerofarms.com, BBC, GardenCulture, MycentralJersey

Video: Youtube




Rǎmâi conectat cu UrbanizeHub și profitǎ de reduceri la evenimentele noastre, abonându-te la newsletter.


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.