home Orașele Viitorului, Tehnologie & Inovație Noua Față a Lumii – Tehnologia în Viitorul Apropiat

Noua Față a Lumii – Tehnologia în Viitorul Apropiat

Udo Gollub, CEO-ul 17 Minute Languages, a acordat recent un interviu pentru Linkedin în care a uimit publicul cu predicţii clare și extrem de precise vis-à-vis de schimbǎrile care vor fi aduse de urmǎtorii 20 de ani.

De asemenea, el a atras atenţia cǎ, în acest moment, competitorii celor de la Mercedes Benz nu mai sunt companiile auto tradiţionale ci firmele gigant precum Tesla, Google, Apple sau Amazon. Lumea este pe o cale de schimbare atât de drasticǎ, crede Zetsche, încât urmǎtorii 20 de ani vor determina dispariţia a aproximativ 80% din joburile de astǎzi.

  • Cele mai multe industrii tradiţionale vor fi dezbinate de potenţiatul software-ului în urmǎtorul deceniu. Uber reprezintǎ un astfel de mijloc care, în ciuda faptului cǎ nu deţine nicio mașinǎ, a ajuns sǎ fie cel mai mare serviciu de taximetrie din lume. De asemenea, Airbnb este cea mai mare companie „hotelierǎ“ din lume, fǎrǎ a deţine efectiv vreo proprietate.
  • IBM Watson oferǎ oricui consultanţǎ juridicǎ în câteva momente, dispunând de o acurateţe mai mare decât cea a oamenilor – 90% versus 70%. Tinerii avocaţi ai Statelor Unite rǎmân șomeri, iar lumea va avea cu 90% mai puţini avocaţi, în timp ce doar specialiștii legali vor mai fi consultaţi.
  • Computerele de Inteligenţǎ Artificialǎ au început deja sǎ prezinte abilitǎţi remarcabile de a înţelege lumea. Watson poate diagnostica o boalǎ precum cancerul de 4 ori mai exact decât oamenii. Facebook deţine un software de recunoaștere de șabloane, capabil sǎ recunoascǎ feţele umane chiar mai bine decât oamenii. Se crede cǎ, pânǎ în 2030, calculatoarele ne vor depǎși ca nivel de inteligenţǎ.

  • Anul 2018 va aduce pentru publicul larg introducerea primelor vehicule autonome. Pânǎ în 2020, se crede cǎ deţinerea unei mașini nu va mai fi o prioritate, astfel încât oamenii vor avea posibilitatea de a dispune imediat de o mașinǎ, cu ajutorul telefonului mobil. Aceasta ar urma sǎ îi preia, sǎ îi ducǎ la destinaţie și sǎ le ofere posibilitatea de a fi eficienţi pe drum, eliminând, în același timp, nevoia și dificultǎţile spaţiilor de parcare. Copiii noștri nu vor avea un carnet de șofer și nu vor deţine o mașinǎ.
  • Mașinile electrice vor deveni o tendinţǎ comunǎ în urmǎtorii 5 ani. Electricitatea va deveni extrem de curatǎ și de ieftinǎ, fiind urmatǎ de energia solarǎ. Faţa orașelor se va schimba complet, întrucât vechile spaţii de parcare pot fi transformate în parcuri. Șofatul autonom va avea efecte clare și asupra accidentelor, reducând numǎrul lor la un accident la fiecare 6 milioane de mile (10 milioane de km). Un million de vieţi vor fi salvate în fiecare an, iar asigurǎrile vor deveni, în consecinţǎ, de o sutǎ de ori mai ieftine.
  • Majoritatea companiilor auto tradiţionale vor intra în faliment, în timp ce firme tech precum Google, Tesla sau Apple vor monopoliza piaţa prin moduri de abordare revoluţionare. Schimbǎri majore vor apǎrea și în ceea ce privește proprietatea imobiliarǎ – oamenii vor putea locui în cartiere distante și vor avea posibilitatea de relocare, datoritǎ noii oportunitǎţi de a lucra în timpul navetei.
  • Disponibilitatea universalǎ a apei ieftine va fi un alt efect al electricitǎţii ieftine. Costul desalinizǎrii apei marine a scǎzut drastic, iar posibilitatea ca tot globul sǎ dispunǎ de apa curatǎ necesarǎ la preţ mic este realǎ.technology world
  • Îmbunǎtǎţiri majore vor avea loc și în domeniul sǎnǎtǎţii. Numeroase companii lucreazǎ în momentul de faţǎ la un “Tricorder”, un dispozitiv care lucreazǎ cu telefonul mobil pentru a-ţi scana retina sau pentru a-ţi lua probe de sânge. De asemenea, acesta poate analiza biomarkeri pentru a identifica aproape orice boalǎ, iar preţul accesibil va oferi oricui ajutor analitic medical de calitate.
  • Preţul celei mai ieftine imprimante 3D a scǎzut de la $18,000 la $400 într-un deceniu, iar viteza procesului a fost îmbunǎtǎţitǎ remarcabil. Marile companii de încǎlţǎminte au început deja printarea 3D a propriei producţii, în timp ce aeroporturi izolate deja printeazǎ piese pentru avioane.
  • Anul 2018 va aduce, de asemenea, posibilitatea scanǎrii 3D pe telefonul mobil. China a reușit deja, de exemplu, printarea și construirea unei clǎdiri complete de birouri de 6 etaje. În urmǎtorii 10 ani, se apreciazǎ cǎ aproximativ 10% din producţia noastrǎ totalǎ va fi printatǎ în acest fel.
  • Aspectele necesare umanitǎţii în viitor vor face ca noi direcţii de afaceri sa aparǎ. Bitcoin poate deveni moneda de schimb universalǎ, în timp ce fermierii din lumea a 3-a își vor controla producţia mai bine cu ajutorul roboţilor agricoli. Mai mult, pânǎ în 2020, aplicaţii pentru telefonul mobil vor putea decide, pe baza expresiilor faciale, dacǎ minţim sau nu. Dezbaterile politice ar suferi schimbǎri majore.
  • Speranţa actualǎ de viaţǎ este în creștere cu 3 luni la fiecare an. Creșterea exponenţialǎ în curs ne va permite sǎ depǎșim o sutǎ de ani de viaţǎ în viitorul apropiat. Totodatǎ, accesul la tehnologie si educaţie urmeazǎ sǎ fie potenţat considerabil. Locuitorii Africii și ai Asiei își permit deja sǎ achiziţioneze telefoane mobile smart pentru $10, în timp ce specialiștii estimeazǎ cǎ aproximativ 70% din populaţia globului va dispune de un asemenea dispozitiv în urmatorul deceniu.
  • Programele care le dau copiilor posibilitatea sǎ își îmbunǎtǎţeascǎ abilitǎţile de învǎţare, precum Khan Academy, au prezentant o creștere incredibilǎ în popularitate, astfel încât se pregǎtesc lansǎri are software-ului în limbi diferite. Se crede cǎ lansarea gratuitǎ a versiunii în limba englezǎ va ajuta copiii în sporirea studiului limbii engleze.

Alǎturi de liniile de afaceri si de industriile tradiţionale care vor suferi schimbǎri inevitablie în urmǎtoarele douǎ decenii, segmentul social va fi modificat fundamental. Îmbunǎtǎţirile care vor determina o calitate crescutǎ a vieţii urmeazǎ sǎ aparǎ în diferite domenii – noi oportunitǎţi in sǎnǎtate, tehnologie, transport, energie și în structura propriu-zisǎ a societǎţii.

Va fi oare pânǎ și infrastructura noastrǎ proiectatǎ digital printr-un software și pusǎ în practicǎ prin printarea 3D, în următoarele decenii?

Surse: The Economic Club, Digi24, Linkedin

Foto: ComputerWeekly, Investopedia, Diginomica




Rǎmâi conectat cu UrbanizeHub și profitǎ de reduceri la evenimentele noastre, abonându-te la newsletter.


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.