home Energie Regenerabilă, Tehnologie & Inovație Orașele și energia solară

Orașele și energia solară

Putem vedea cum popularitatea energiei solare crește de la an la an, în detrimentul cărbunelui care este înlocuit încet, dar sigur. Conform economistului BP Spencer Dale, industria solară își dublează capacitatea odată la 20 de luni. Cum pot însă tehnologiile solare să devină și mai atrăgătoare pentru afaceri, instituții și, cel mai important, pentru cetățenii obișnuiți?

Un răspuns la această întrebare a fost acordat de către Elon Musk de la Tesla, care a proiectat un acoperiș făcut numai din panouri solare.

SolarCity, un furnizor american de sisteme de energie solară, vede o oportunitate pentru o nouă piață odată cu această invenție, având în vedere că în jur de 5 milioane de persoane din Statele Unite își înlocuiesc acoperișele în fiecare an, din diferite motive.

În prezent, un mic procent din acei oameni își montează și panouri solare, dar trebuie să le instaleze deasupra acoperișului obișnuit – e destul de greu să îi convingi să facă asta.

Când își instalează panouri solare normale, oamenii sunt de obicei deja conectați la rețeaua locală de energie și trebuie să o folosească pe timpul nopții, având în vedere că panourile nu stochează energie.

Musk vrea să rezolve această problemă folosind Powerwall-ul introdus de Tesla, care stochează energia generată de panouri pe timpul zilei – el spune că energia solară și bateriile sunt făcute să fie folosite împreună.

El este susținut și de Departamentul de Energie din guvernul american, care a acordat 18 milioane de dolari proiectelor care urmau să folosească o combinație de panouri solare și baterii pentru a permite energiei regenerabile să înlocuiască combustibilii fosili.

Orașele sunt pregătite să adopte sistemele solare

S-au construit foarte multe „ferme” de panouri solare în SUA, dar orașele încep și ele să ia în considerare energia solară pentru a funcționa.

Soluțiile variază, de la instalarea panourilor în jurisdicții precum Newton, Massachusetts, la cumpărarea de panouri de la ferme solare existente, și chiar până la deschiderea propriilor sisteme de stocare a energiei solare – Norwich, Connecticut a transformat o fostă fermă de lapte într-un complex ce conține peste 15 mii de panouri solare.

În afară de aceste acțiuni care sunt încă destul de izolate, alte măsuri legislative au fost luate de municipalități prin care este demonstrat potențialul energiei solare – de exemplu, orașul San Francisco a introdus o lege prin care toate construcțiile noi cu mai puțin de zece etaje sunt obligate să instaleze panouri solare.

Energia solară va deveni mai ieftină și mai eficientă

Cercetătorii vin cu vești bune, spunând că s-au găsit metode de a face energia solară mai puternică, mai eficientă și mai accesibilă ca niciodată prin reciclarea fotonilor în interiorul celulelor solare, conform unui nou studiu.

Asta înseamnă că vom avea nevoie de panouri mai mici și mai puține pentru a produce cantități mai mari de energie, ceea ce i-ar încuraja cu siguranță pe mulți oameni să și le instaleze în casele lor, și ar putea deveni și mai convenabile pentru tehnologia wearable și electronicele de mici dimensiuni.

Liderii energiei solare în lume sunt Statele Unite, China și Germania, dar în ultima vreme chiar și țările producătoare de petrol precum Iordania și Arabia Saudită au început să accepte faptul că economia post-petrolieră este pe cale să devină mult mai puternică și au început și ele să folosească energie solară.

Surse: bloomberg.com; inverse.com 1, 2; americancityandcounty.com; secondnexus.com; sciencemag.org

Foto: usgreentechnology.com




Rǎmâi conectat cu UrbanizeHub și profitǎ de reduceri la evenimentele noastre, abonându-te la newsletter.


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.