home Arhitectură & Design, Managementul deșeurilor Orășelul din PET-uri construit în Panama

Orășelul din PET-uri construit în Panama

Cu siguranță puțini dintre noi ne-am gândit vreodată că putem recicla sticle din plastic pe post de cărămizi din care să ne construim o locuință.  Un site American numit Instructables a realizat o scurtă listă cu pașii care trebuie luați în calcul de cineva care dorește să își construiască o astfel de casă.

Sticlele de plastic umplute cu nisip, folosite pe post de cărămizi, ne pot asigura o locuință rezistentă timp de peste 300 ani.

Nu știm sigur dacă locuitorii unei micuțe comunități din Panama au respectat pașii indicați de americani,dar cu siguranță știm că ceea ce au realizat ei este impresionant.

Pentru că se săturaseră de mizeria pe care aceste deșeuri o creeau în zona lor, s-au hotărât să folosească pet-urile pe post de materiale de construcții, astfel au creeat un mic orășel.

Având “materiale” din belșug, cei din Panama speră să construiască 120 de imobile de diferite dimensiuni.

Casele sunt construite pe cadre de oțel și armături metalice,care mai apoi sunt umplute cu sute de sticle de plastic reciclate.După montarea acestora și trasarea cablurilor electrice nu mai rămâne decât finisarea fațadelor și a interiorului.

Localnicii sunt încântați de ideea că acest neobișnuit material de construcție va izola termic locuința,păstrând în interior o temperatură optimă de locuit,de circa 17 grade Celsius.  Se pare că această idee a fost una de success,deoarece în zonă s-au ridicat o serie de astfel de case și cu siguranță ele se vor înmulți continuu,datorită faptului că această “tehnologie de construcție” oferă multiple avantaje precum:

1. Costul redus al materialelor de construcție.
2. Rezistența materialului de plastic,rezistentă la greutăți.
3. Durabilitatea materialului de plastic.
4. Crearea unui mediu confortabil: vară în astfel de case este rece,iar în timpul iernii cald.

Nu putem decât să îi felicităm pe cei din Panama pentru ingeniozitatea lor și de ce nu să le urmăm exemplul.

Articol scris de Duicu Adina Bianca, studentă Universitatea de Vest, Timișoara. Dacă doriți să contribuiți cu materiale pentru HuB-ul nostru on-line, le puteți trimite pe office@urbanizehub.com




Rǎmâi conectat cu UrbanizeHub și profitǎ de reduceri la evenimentele noastre, abonându-te la newsletter.


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.