home Orașele Viitorului, Proiecte & Orașe, Video Proiectul Sharing Cities – gândire globală, acțiune locală

Proiectul Sharing Cities – gândire globală, acțiune locală

Proiectul Sharing Cities este o platformă pentru o mai bună abordare comună a scopului de a face orașele inteligente o realitate. Prin încurajarea colaborării internaționale între industrii și orașe, projectul încearcă să dezvolte soluții inteligente accesibile pentru orașe. Rezultatul va fi integrarea soluțiilor comerciale cu un potențial mare pe piață.

Districtele  demonstrative în orașele ‘far’ Lisabona, Londra și Milano vor implementa soluții digitale urbane replicabile și modele de colaborare. Aceste zone vor adapta clădirile, vor introduce servicii de mobilitate electrice, vor instala sisteme pentru administrarea energiei, stâlpi de iluminat inteligenți și o platformă urbană de sharing care se va conecta cu cetățenii.

Orașele ‘pereche’ Bordeaux, Burgas și Varșovia vor participa la dezvoltarea, validarea sau implementarea acestor modele.

Proiectul va servi drept bază de testare pentru noi modele de business digital, ceea ce va face ca orașele, industriile și cetățenii să poată colabora fără a tine cont de granițele geografice sau culturale.

Atenția va fi îndreptată către următoarele măsuri: schimbarea atitudinilor privind consumul de energie prin măsuri de eficientizare și conservare; implementarea și testarea soluțiilor sustenabile de e-mobilitate; reducerea emisiilor poluante pentru aer și apă; creșterea ofertei de locuințe sociale accesibile prin noi construcții și adaptarea celor existente.

Prin aceste măsuri, proiectul va atinge cele 10 obiective:

  1. Evaluarea cererii și dispunerea soluțiilor inteligente
  2. Livrarea de modele inovatoare comune și replicabile
  3. Atragerea investițiilor externe
  4. Accelerarea adoptării soluțiilor pentru orașe inteligente
  5. Proiecte pilot pentru districte eficiente din punct de vedere al consumului de energie
  6. Orientarea permanentă a gândirii către surse locale de energie regenerabilă
  7. Promovarea unor noi modele de e-mobilitate
  8. Formarea de conexiuni de succes cu cetățenii
  9. Exploatarea la maxim a datelor despre orașe
  10. Cultivarea inovării la nivel local, crearea de noi afaceri și locuri de muncă

Aceste planuri ambițioase ridică și întrebări, cum ar fi: pot cele șase orașe să ajungă la aceste performanțe în cinci ani? Ca de obicei, progresul nu are loc automat. Însă aceste șase orașe au cele mai bune șanse de a reuși, atâta timp cât învață să lucreze împreună.

Sursa și foto: CityMetric, Sharing Cities

Citeste si:

Participarea mobilă à la Cluj Participarea cetățenilor în guvernarea urbană a luat amploare la sfârșitul anilor 1960. Ideea fundamentală în participarea cetățenilor este că cei car...
Ce s-a discutat la Urban Talks Timișoara 2018 Cea de-a treia ediție a Urban Talks a avut loc la Timișoara la sfârșitul lunii septembrie 2018. La fel ca edițiile precedente, evenimentul a adus în p...
Sustainable Timișoara: soluții inteligente pentru ... Timișoara s-ar putea folosi de noile tehnologii pentru parcare, ceea ce ar îmbunătăți calitatea vieții locuitorilor și ar reduce nivelul poluării. Or...
Proiect unic între orașele din Vest anunțat la Urb... Ce facem noi pentru orașele în care trăim? Ce soluții există pentru problemele cu care ne confruntăm în mediul urban? Cum poate fi administrat un oraș...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *