home Orașele Viitorului, Proiecte & Orașe, Transport Singapore, modelul de sustenabilitate al Asiei

Singapore, modelul de sustenabilitate al Asiei

Într-o lume în care procesul de urbanizare e din ce în ce mai amplu – ONU estimează că în jur de 70% din populația lumii va locui în zone urbane în 2050 – infrastructura trebuie creată pentru a susține dezvoltarea durabilă. Singapore este adesea citat ca un exemplu de oraș ce a reușit să implementeze un catalog sofisticat de soluții urbane care să răspundă nevoilor de reducere a poluării, consum responsabil și echilibru între natură și mediul urban.

În orașele dezvoltate se pune accentul din ce în ce mai mult pe dezvoltarea durabilă, prin care echilibrarea nevoilor imediate ale prezentului să fie făcută fără compromiterea posibilităților și condițiilor de viață pentru generațiile viitoare. Orașele trebuie să fie sustenabile pentru că au un impact major asupra mediului.

Ce soluții a găsit Singapore?

Transport ecologic

Se estimează că populația din Singapore va crește până la mai mult de șase milioane de persoane până în 2030, iar guvernul s-a angajat în investiții semnificative în următorul deceniu pentru a îmbunătăți mobilitatea și conectivitatea în oraș.

Singapore a făcut pași către sustenabilitate prin cultivarea conceptului de transport semnificativ – folosirea modurilor care sunt cu adevărat necesare transportului. Această filozofie a limitat dreptul de proprietate asupra mașinilor în rândul locuitorilor din Singapore, ceea ce a dus reducerea aglomerației și a nivelurilor de poluare.

În lumina acestor restricții, cei mai mulți dintre locuitori merg pe jos, pe biciclete sau folosesc sistemul foarte eficient de transport în comun pentru a naviga orașul. Pentru transportul în comun, investițiile guvernului s-au îndreptat căre includerea a două linii subterane noi, extensii la patru linii MRT (Mass Rapid Transit) existente, o pistă de la Aeroportul Changi până în oraș și o legătură feroviară de mare viteză între Singapore și Malaezia.

Planificare verde

Una dintre cele mai eficiente modalități de a reduce amprenta de carbon a orașului este aceea de a adapta clădirile la standardele ecologice. Singapore a stabilit un obiectiv ambițios în acest sens: de a „înverzi” cel puțin 80% din totalul clădirilor sale până în 2030, totul ca parte a unui efort concertat pentru crearea unui mediu de viață de înaltă calitate și care să sprijine larga agendă privitoare la schimbările climatice.

Câteva mii de clădiri au primit marca verde încă din 2005. Cea mai verde clădire din Singapore este în prezent utilizată ca subiect de testare pentru viitoarele proiecte arhitecturale durabile. Clădirea are o utilizare netă a energiei echivalentă cu zero datorită faptului că aceasta produce suficientă energie pentru propria funcționare.

Cel mai bun management al apei

Acum 50 de ani, când tocmai își recăpăta independența, accesul la apă dulce era limitat, iar importurile din Malaezia erau costisitoare. Însă de-a lungul anilor această provocare nu a împiedicat Consiliul de Utilități Publice să dezvolte noi moduri pentru a profita la maxim și în mod sustenabil de resursele existente.

Singapore beneficiază acum de trei soluții inovatoare pentru gestionarea apei: reutilizarea apei recuperate, folosirea sistemelor de captare a apelor pluviale și desalinizarea apei sărate.

În fiecare an, orașul găzduiește “Săptămâna Internațională a Apei din Singapore”, o platformă internațională pentru partenerii din industria globală a apei, pentru a împărtăși și a co-crea soluții inovatoare legate de apă.

Rămâne de văzut câte țări sau orașe vor urma modelul deja oferit de statul aflat în Sud-Estul Asiei, care a reușit să găsească soluții sustenabile și responsabile pentru valorificarea resurselor și combaterea efectelor schimbărilor climatice.

Surse: UN, Arcadis

Photo: venzuoverseas




Rǎmâi conectat cu UrbanizeHub și profitǎ de reduceri la evenimentele noastre, abonându-te la newsletter.


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.