home Start-ups, Tehnologie & Inovație Sowat – accesul la apǎ potabilǎ și impactul social

Sowat – accesul la apǎ potabilǎ și impactul social

Apa este principala sursă a vieții, însă la nivel global, 500 de milioane de oameni nu au acces la apă potabilă, iar 1,6 milioane mor anual din cauza acestei lipse. Resursele de apǎ ale planetei sunt limitate, iar calitatea produsului este supusǎ unor presiuni constante.

Sistemul SOWAT© (System Open Water Advanced Technology) oferǎ access la apǎ potabilǎ datoritǎ unei tehnologii innovative, premiate la sfârșitul lunii noiembrie cu titlul de “Best Social Impact Startup” în cadrul Central European Startup Awards.

Calitatea apei dulci trebuie conservatǎ atât pentru susţinerea directă a vieţii cât și pentru producerea de alimente. Pentru a combate problema lipsei de apǎ, echipa startup-ului românesc SOWAT a reușit, în urma unor ani de cercetare, sǎ dezvolte un sistem de filtrare care permite producerea de apǎ potabilǎ pornind de la orice sursǎ de apǎ dulce.

Acest sistem inovativ oprește particule, polen, paraziții, bacteriile și virușii, precum și poluanţii organici și coloizii minerali. Cu toate acestea, mineralele indispensabile pentru organismal uman sunt pǎstrate.

Bildergebnis für sowat romania

Sistemul este unul in totalitate nou pe piaţǎ și beneficiazǎ de un raport calitate-preţ favorabil. La proiect au contribuit specialiști in domenii foarte diferite – cercetǎtori, farmaciști și experţi in situaţii de crizǎ umanitarǎ.

Conform OMS (Organizația Mondială a Sănătății), accesul la apă potabilă în situații de urgență trebuie să fie de cel puțin 20 litri per capita pe zi. Sistemul SOWAT© are capacitatea de a produce între 25 m3 și 100 m3 de apă potabilă pe zi, ceea ce reprezintă apă potabilă pentru 500 până la 5.000 de persoane.

Așadar, sistemul reprezintǎ o opţiune bună pentru situaţiile de crizǎ precum taberele de refugiaţi sau zonele afectate de crize sau dezastre naturale.

Materialul genetic al celulelor bacteriene nu este reţinut de cǎtre aceastǎ tehnologie, dar mineralele esenţiale se pǎstreazǎ într-un mod eficient, lucru pe care procedura de tratare prin osmozǎ inversǎ nu o oferǎ.

România Liberǎ atrage atenţia asupra faptului cǎ accesul la apǎ potabilǎ reprezintǎ o mare provocare pentru multe comunitǎţi rurale ale României. Astfel de filtre de apǎ pot fi folosite eficient pentru a rezolva definitiv asemenea probleme.

Pe 23 noiembrie a avut loc marea finalǎ a “Central European Startup Awards”, o serie de evenimente care își propune sǎ recunoascǎ, sǎ premieze și sǎ celebreze spiritul anteprenorial.

CESA include 4 mari regiuni din Europa și evalueazǎ ecosistemele de startup-uri din 25 de ţǎri. În acest cadru, startup-ului românesc SOWAT i-a fost acordat premiul de “Best Social Impact Start-up”.

Țările din Europa și de pe tot globul au nevoie de astfel de proiecte inovative care sǎ rezolve problemele prezentului și sǎ pregǎteascǎ o cale de rezolvare pentru cele ale viitorului.

Viaţa urbanǎ cu toate provocǎrile sale poate beneficia de pe urma unor astfel de idei, și mai ales de pe urma împǎrtǎșirii și regionalizǎrii lor. Citește mai multe despre ideile și startup-urile câștigǎtoare aici.

Surse: SOWAT, CESA, RomaniaLibera

Foto: Chivas, 150sec, Khar&Partners

Video: Youtube

Citeste si:

Kasita: Apartamentul deștept, ieftin și mobil Un proiect lansat în Austin, SUA, a creat un prototip al unei micro-locuinţe prefabricate, potrivitǎ oricǎrui spaţiu. Acest start-up numit Kasita, den...
UHub la Conferința IDC Internet of Things din Bucu... Internet of Things (IoT) înseamnă a avea din ce în ce mai multe device-uri obișnuite în viețile noastre zilnice care sunt capabile de a se conecta la ...
Impactul vehiculelor autonome asupra orașelor Să ai o mașină era, până nu demult, un mod de a-ți arăta statutul social sau de a-ți exprima identitatea personală. Însă generația tânără de astăzi es...
Pedal, o soluție blockchain pentru un viitor suste... Cum ar fi să te plimbi cu bicicleta și să primești bani pentru asta? Cum ar fi ca toți cei care folosesc bicicletele ca mijloc de transport să fie rec...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *