home Politici Urbane & Guvernanță Studiu: Calitatea vieții în Timișoara

Studiu: Calitatea vieții în Timișoara

O echipă de sociologi de la Universitatea de Vest Timișoara, coordonată de Marius Lupșa Matichescu, a realizat un studiu pentru a afla gradul de satisfacție al timișorenilor în legătură cu orașul în care trăiesc.

Studiul a plecat de la întrebări precum:

  • ce cred timișorenii despre orașul în care trăiesc?
  • care sunt problemele lor?
  • sunt ei mulțumiți de calitatea serviciilor publice?
  • care este gradul de satisfacție în legătură cu infrastructura, mediul sau viața personală?

Cercetarea UVT a arătat că majoritatea locuitorilor cred că Timișoara merge într-o direcție bună (Fig. 1), însă cei mai încrezători în acest sens sunt tinerii (84,9%) și cei cu niveluri superioare de educație și venituri.

În legătură cu infrastructura și facilitățile orașului, cele mai mari nemulțumiri apar în legătură cu serviciile de sănătate și transportul în comun. Studiul arată, însă, că cei ce folosesc transportul în comun în mod constant sunt mai mulțumiți decât cei ce nu îl folosesc.

Oamenii sunt foarte mulțumiți de accesul la magazine și supermarketuri, facilitățile culturale și spațiile publice.

 

studiu grad de satisfacție timișoara
Fig. 1 – Satisfacția în raport cu infrastructura și facilitățile orașului

 

Părerile cetățenilor despre orașul Timișoara sunt în general bune (Fig. 2), însă sunt câteva arii de îngrijorare: autoritățile par să nu îi fi convins pe oameni că pot identifica și administra în mod eficient problemele reale ale locuitorilor. În schimb, oamenii au păreri pozitive despre siguranță, despre prezența străinilor în oraș și despre încrederea în ceilalți locuitori.

studiu grad de satisfacție timișoara
Fig. 2 – Părerea oamenilor despre orașul Timișoara

În ceea ce privește problemele de mediu, analiza a arătat că principalele probleme pentru timișoreni sunt nivelul zgomotului și calitatea aerului. Statisticile sugerează însă că problemele de mediu sunt mai accentuate în anumite cartiere, iar principalele cauze ale poluării aerului sunt curățenia străzilor și traficul. (Fig. 3)

studiu grad de satisfacție timișoara
Fig. 3 – Probleme de mediu

Oamenii sunt în general mulțumiți de stilul lor de viață și de locul în care trăiesc, însă părerile sunt mai împărțite în legătură cu banii și cu locul de muncă (Fig. 4).

 

studiu grad de satisfacție timișoara
Fig. 4 – Viața personală

În urma prezentării raportului s-au organizat workshop-uri pe 3 domenii importante: educație, sănătate și transport. În următoarele luni se vor organiza și grupuri de lucruri pe aceste teme, urmând ca grupurile să facă recomandări către autoritățile locale pentru a îmbunătăți condițiile pentru cetățeni.

Foto: sabrinabarbante.com

Citește mai multe despre Timișoara pe UrbanizeHub. 

Citeste si:

Cum luptă marile orașe cu încălzirea globală Summit-ul Primarilor C40 a avut loc în decembrie în Mexico City și a reunit oficiali din 90 de orașe cu lideri din afaceri pentru a discuta problema î...
La Cluj, cetățenii aleg proiectele ce vor primi fi... Primul proces online de bugetare participativǎ din România a fost implementat la Cluj. Conceptul bugetarării participative urmǎrește îmbunǎtǎţirea vie...
Cluj: Idei pentru decongestionare și creștere sust... Clujul crește într-un ritm alert. Într-un context național de declin demografic, Clujul se remarcă prin cea mai bună dinamică a populației, susținută ...
Ghid pentru orașele viitorului: SMART înseamnă sus... A face un oraș sǎ fie smart este o problemǎ distinctă de a construi o adevărată comunitate ecologică şi sustenabilă pentru viitor. Sustenabilitatea es...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *