home Managementul deșeurilor, Proiecte & Orașe UrbanWINS, eco-inovație pentru prevenirea și gestionarea deșeurilor

UrbanWINS, eco-inovație pentru prevenirea și gestionarea deșeurilor

UrbanWINS este un proiect finanțat prin Programul de Cercetare și Inovare – Orizont 2020 și vizează elaborarea și testarea metodelor de proiectare și implementare a planurilor strategice eco-inovatoare, pentru prevenirea și gestionarea deșeurilor, în 8 orașe pilot: București – România, Cremona, Albano Laziale, Pomezia, Torino – Italia, Manresa & Sabadell – Spania și Leiria – Portugalia. Pentru a genera idei și soluții eco-inovatoare sunt conectați 26 de parteneri, din 6 țări distincte.

 

Orizont 2020
Orizont 2020

 

În cadrul proiectului, deșeurile sunt privite ca fiind o resursă, pentru că în urma unei mai bune înțelegeri a modului în care orașele consumă resurse și generează deșeuri se vor putea contura modele de consum și producție durabile, care proiectează astfel economia circulară.

Economia circulară se bazează pe inovare la nivel de sistem, redefinește produsele și serviciile și minimizează impactul negativ prin tranziția la surse regenerabile de energie, îndepărtându-se astfel de modelul industrial, extractiv.

Analizarea strategiilor actuale de prevenire și gestionare a deșeurilor va evalua modul în care acestea contribuie la reziliență și eficientizarea resurselor. Proiectul abordează metabolismul urban, orașele fiind considerate organisme vii care utilizează resurse naturale și creează un flux de materiale și energii.

Participarea activă multidimensională (cetățeni, ONG-uri, furnizori, guverne, instituții de cercetare, centre educaționale) se coagulează în jurul grupurilor de discuție fizice și în mediul online, unde participanții vor împărtăși opinii, vor discuta idei și vor planifica soluții. Abordarea participativă reprezintă valoarea adăugată a proiectului UrbanWINS.

Viziunea tuturor actorilor relevanți pentru producția și managementul deșeurilor, recomandările și instrumentele utilizate vor fi transferabile și în alte contexte urbane.

Rezultatele obținute din cele 8 orașe pilot vor fi utilizate pentru a defini obiectivele și indicatorii planurilor strategice de prevenire și gestionare a deșeurilor și vor putea fi aplicate de autoritățile publice din Europa.

UrbanWINS are sprijinul European Advisory Board, format din 20 de reprezentanți la nivel înalt ai organismelor de reglementare și decizie din Uniunea Europeană și ai altor părți interesate de sectorul deșeurilor.

EAB contribuie, prin furnizarea de feedback cu privire la evoluțiile tehnice ale proiectului, la diseminarea rezultatelor pentru o vizibilitate mai largă. Până la finalul proiectului, EAB va fi responsabil pentru crearea Alianței UrbanWINS, cu scopul perpetuării rezultatelor proiectului.

 

 

Surse: UrbanWINS, Ellen Macarthur Foundation

Foto: UrbanWINS, ETP

Citeste si:

Upgrade My City Programul Upgrade My City invită timişorenii care doresc să se implice în viaţa oraşului la conferinţele care vor avea loc în 3 şi 4 noiembrie la Co...
Participarea mobilă à la Cluj Participarea cetățenilor în guvernarea urbană a luat amploare la sfârșitul anilor 1960. Ideea fundamentală în participarea cetățenilor este că cei car...
10 orașe care au redescoperit frumusețea râurilor... Odată cu îmbunătățirea tehnologiei și a infrastructurii, oamenii au uitat de râurile care trec prin orașele lor. Recent, însă, putem vedea că unele or...
Constanța – orașul magnet Constanţa are un potenţial deosebit şi multe oportunităţi de dezvoltare, având în vedere că jumătate din populația României vizitează orașul. Cum ar p...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *