home Orașe Verzi, Orașele Viitorului, Proiecte & Orașe Ce oraș din România se află în primele orașe verzi din Europa

Ce oraș din România se află în primele orașe verzi din Europa

Contractele Climate City au fost completate de 10 din cele 100 de orașe incluse în Misiunea 100 Orașe Neutre-Climatic până în 2030.

Orașele care au primit eticheta Misiunii 100 Orașe Neutre-Climatic și Smart până în 2030 sunt Sønderborg (Danemarca), Mannheim (Germania), Madrid, Valencia, Valladolid, Vitoria-Gasteiz și Zaragoza (Spania), Klagenfurt (Austria), Cluj-Napoca (România) și Stockholm (Suedia). Acestea au făcut primul pas concret în drumul spre neutralitate climatică prin crearea unor Climate City Contracts. În elaborarea lor, orașele au fost încurajate să se consulte cu autoritățile locale, mediul de afaceri, mediul universitar, liderii din ONG și comunitatea locală pentru a trasa niște direcții care să reducă emisiile de gaze cu efect de seră.

Ideea de contracte asumate de către oraș prin semnătura primarului este o inovație pentru guvernanța locală. Acestea pun împreună cunoștințele și dedicarea stakeholderilor pentru a putea genera oportunități pentru un mediu mai verde. Există unele bariere ce țin de surse de finanțare, structura administrativă sau impactul social al unor proiecte. Pentru că în elaborarea contractelor au fost implicați oameni din toate domeniile relevante, provocările sunt mai ușor de depășit.

Primul grup de orașe și-a depus Contractele Climate City în aprilie 2023. Acestea au fost apoi revizuite de Comisia UE, cu sprijinul experților de la Banca Europeană de Investiții (BEI) și Centrul Comun de Cercetare (JRC), printre altele. În urma unei analize pozitive, orașele de succes primesc eticheta de misiune a UE pentru a facilita accesul la finanțare și surse de finanțare ale UE, naționale și regionale, precum și la investiții private.

Comisia Europeană și Platforma Misiunii – gestionate în prezent de programul NetZeroCities – vor continua să sprijine implementarea eficientă a Contractelor Climate City. Orașele care au primit eticheta de misiune a UE o pot folosi acum ca un vot de încredere în planurile lor de neutralitate climatică, în special atunci când se adresează finanțatorilor publici și privați.

Comisia va continua să sprijine orașele prin intermediul platformei de misiune prin consiliere practică și programe de finanțare, cum ar fi un program pilot de orașe în valoare de 32 de milioane EUR combinat cu un program de înfrățire. Un al doilea apel pentru Programul Pilot Cities este deschis în prezent până pe 6 noiembrie, cu un buget de 20 de milioane EUR.

Celelalte orașe sunt așteptate să creeze propriile Contracte Climate City și prin care anunță planul de a atinge neutralitatea climatică până în 2030. România este reprezentată în Misiune de Cluj-Napoca, Suceava și Sectorul 2 al Municipiului București. Vestea bună este că pe lângă aceste orașe, Comisia Europeană pregătește programe de finanțare și pentru alte comunități urbane care vor să deruleze proiecte și să meargă pe propriul drum către un 2030 cu mai puține emisii de carbon.




Rǎmâi conectat cu UrbanizeHub și profitǎ de reduceri la evenimentele noastre, abonându-te la newsletter.


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.