home Industrii Creative, Tehnologie & Inovație Roma de acum 2000 de ani este vizitată cu autobuzul electric și tehnologia VR

Roma de acum 2000 de ani este vizitată cu autobuzul electric și tehnologia VR

Turismul este adus la următorul nivel cu ajutorul inovațiilor tehnologice. Dacă până în prezent puteam înțelege istoria unui oraș prin monumente, statui și picturi, acum putem să dăm o tură cu autobuzul prin Roma antică și să simțim cum trăiau strămoșii noștri.

Start-upul Invisible Cities își propune să revoluționeze modul în care percepem istoria și să creeze o experiență unică pentru fiecare om care își dorește să viziteze orașele din trecut. Giorgio Capaci a venit cu ideea utilizării tehnologiei VR și a realității augmentate în diverse moduri care să pună în valoare patrimoniul istoric al unui oraș. Primul mod în care Invisible Cities folosește tehnologia este prin VR BUS.

Vehiculul cu 16 locuri al companiei Invisible Cities și-a montat pe geamuri ecrane OLED care coboară în anumite momente ale traseului și prezintă randări ale orașului de la începuturi. Ca să fie o experiență cât mai imersivă, tehnologia VR este dublată de un sistem care emană mirosuri plăcute ce pun în lumină caracterul și identitatea punctelor de atracție de pe rută. Vechii romani ardeau esențe ca un sacrificiu pentru zei și erau încântați să folosească parfumuri. Tehnologia olfactivă creează senzația că ajungem la ceremoniile religioase prin combinația mirosurilor de tămâie, smirnă, cărbune, lemn de Guaita, mesteacăn și iarbă de vetiver. Sistemul audio este gândit să sugereze că suntem într-o călătorie printr-o mulțime de cetățeni romani care își văd de viața de zi cu zi.

Traseul pe care circulă se întinde pe sectorul arheologic al Romei și este disponibil zilnic între 16:20 și 19:40, plecând de la Piazza della Madonna di Loreto unde se află Columna lui Traian și finalizând traseul la Via dei Fori Imperiali. Autobuzul este electric și gândit atât pentru confortul pasagerilor cât și cu respect față de mediul înconjurătorul. Mărimea sa mică și silențioasă nu este un inconvenient pentru trafic, având viteza similară cu a unui scuter.

Turul care durează 30 de minute este disponibil în italiană și engleză, biletele fiind disponibile online sau la cel mai apropiat magazin de bilete de lângă Columnă. Invisible Cities are în lista de propuneri și un pavilion VR care să poată fi instalat în anumite zone din oraș. Odată ce intră, utilizatorul va putea vedea imagini de tip belvedere cu zona respectivă în diferite secole.

Proiectul dezvoltat în Roma este un exemplu de bune practici pentru orașele care vor să își pună în valoare patrimoniul istoric cu ajutorul tehnologiei. Virtual Reality permite antreprenorilor din sectorul turistic și administrației publice să spună povestea locurilor frecventate de turiști și să ofere o mostră despre cum arăta viața strămoșilor noștri acum câteva sute sau chiar mii de ani. Considerând patrimoniul istoric pe care orașele din România îl au, nu putem decât să ne gândim cum ar arăta un tur prin Bucureștiul interbelic, Sibiul medieval, Constanța de pe vremea când era doar Tomis, unirile lui Mihai Viteazu și Ferdinand I de la Alba-Iulia și multe alte orașe din țară.

Informațiile și fotografiile din acest articol au fost extrase din Invisible Cities, The Mayor și VR Scout

 




Rǎmâi conectat cu UrbanizeHub și profitǎ de reduceri la evenimentele noastre, abonându-te la newsletter.


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.