home Evenimente, Industrii Creative, Proiecte & Orașe, Start-ups, Tehnologie & Inovație UrbanLab for Green Cities Sector 2: Weekend de inovație pentru orașe mai verzi!

UrbanLab for Green Cities Sector 2: Weekend de inovație pentru orașe mai verzi!

În perioada 4-6 octombrie 2024, Bucureștiul a devenit un adevărat laborator de idei inovatoare în cadrul celei mai recente ediții a UrbanLab for Green Cities. Evenimentul s-a desfășurat la EA – The Entrepreneurship Academy din București și a adunat la un loc echipe de oameni pasionați de orașe și specialiști în urbanism, tehnologie și implicare comunitară. Scopul? Crearea unor soluții inovatoare care să transforme Sectorul 2 într-un loc mai sustenabil și mai prietenos cu mediul. Competiția s-a concentrat pe trei direcții principale: tehnologie, design urban și incluziune comunitară. Toate soluțiile propuse au fost aliniate obiectivelor de neutralitate climatică, având potențialul de a aduce schimbări pozitive și durabile în Sectorul 2.

Laboratorul de Inovare pentru Neutralitate Climatică este organizat în contextul proiectului „Climate-Neutral and Smart Cities”, parte din platforma națională M100 Mirror Mission Cities Hub România. Proiectul sprijină orașele care fac parte din misiune prin activități de dezvoltare a capacității administrațiilor publice. Din România, până în prezent, fac parte din Misiunea M100 Sectorul 2 din București, Suceava și Cluj-Napoca. 

Un proces creativ și colaborativ, ghidat de mentori 

UrbanLab for Green Cities nu este doar un concurs, ci un proces complex de design thinking, ghidat de facilitatori și mentori care utilizează materiale dedicate. Participanții au lucrat intens la identificarea problemelor din comunitate și au explorat idei creative pentru a găsi cele mai bune soluții. 

Pe parcursul celor două zile intense, echipele au fost îndrumate cu atenție de către Alexandru Glod și Diana Dobrin – facilitatorii interdisciplinari ai laboratorului – și de sprijinul unui grup impresionant de 13 mentori dedicați, organizați în două categorii esențiale: cei axați pe dezvoltarea conceptului și cei specializați pe reprezentare vizuală. 

Cu expertiză în domenii variate — de la inovare și strategie, la urbanism, arhitectură și design — aceștia au oferit suport constant în structurarea ideilor, ajutând participanții să își dezvolte conceptul. Ne-am bucurat și de ajutorul oferit de către Katherine Weir și Elida Hansen de la Norwegian University of Science and Technology (NTNU) – partener în cadrul proiectului – care au adus o contribuție semnificativă, alături de ceilalți mentori, ghidând participanții să își transforme ideile în soluții concrete. 

Totul a culminat cu un pitching în fața unui juriu de experți naționali și internaționali, care au oferit feedback constructiv și au evaluat cele 5 echipe care au ajuns să își prezinte soluțiile.

Juriul UrbanLab for Green Cities

Juriul a fost format din experți specializați în dezvoltare urbană, tehnologie și sustenabilitate, care au oferit fiecărei echipe, pe lângă jurizare, feedback individual pentru a-și putea continua soluțiile. Printre membrii juriului s-au numărat Elena Tudose (Primăria Sectorului 2 din București), Elena Simion (UEFISCDI & M100 Hub România), Annemie Wyckmans (Norwegian University of Science and Technology), Cristiana Croitoru (Universitatea Tehnică de Construcții București), Janette Verrijzer (Ambasada Regatului Țărilor de Jos în România) și Marius Călin (X Architecture & Engineering). Aceștia au evaluat soluțiile bazându-se pe criterii fundamentate  precum originalitatea ideilor, impactul pozitiv asupra comunității și scalabilitatea proiectelor. Procesul riguros asigură că fiecare propunere este analizată în detaliu, încurajând astfel inovația și dezvoltarea de soluții aplicabile (și fezabile) pentru orașe verzi.

Echipele câștigătoare

Echipele câștigătoare de la UrbanLab for Green Cities București au reușit să impresioneze juriul cu propunerile lor inovatoare și sustenabile, demonstrând nu doar creativitate dar și gândire de viitor. Acestea sunt:

🥇 Locul 1 – GreenAct:
Planificare strategică pentru spații verzi interstițiale.




🥈 Locul 2 – Nepot:
Centru de reciclare selectivă care încurajează economia locală.


 

🥉 Locul 3 – Basarabia 98:
Sistem inteligent de recompense pentru colectarea deșeurilor din spațiului public.

 


Felicitări echipelor care au reușit să impresioneze juriul cu ideile lor inovatoare! 🏆 Aceste proiecte excepționale au deschis drumul către o nouă etapă, intrând într-un program de incubare de 3 luni. Aici, echipele vor beneficia de mentorat de top și sprijin financiar pentru a-și transforma conceptele în proiecte pilot solide, pregătite pentru implementare. Aceasta este doar prima etapă în călătoria lor către transformarea Sectorului 2 într-o zonă urbană mai verde și mai sustenabilă.

Următoarea oprire: Suceava!

UrbanLab for Green Cities nu se oprește aici! Următoarea ediție va avea loc la Suceava, unde suntem nerăbdători să vedem ce idei noi și inovatoare vor prinde viață. Rămâi aproape și alătură-te mișcării pentru orașe verzi și inteligente! Dacă vrei să participi te poți înscrie aici: https://tinyurl.com/urbanlab-suceava-2024

UrbanLab for Green Cities: Deschis tuturor!

UrbanLab for Green Cities este un laborator dedicat inovației urbane pentru orașe inteligente și neutre din punct de vedere climatic. Evenimentul promovează educația antreprenorială, inovarea socială și implicarea activă a comunității, creând un cadru de colaborare între cetățeni, grupuri comunitare și mediul de afaceri local pentru dezvoltarea soluțiilor sustenabile.

Dar UrbanLab este în primul rând despre oameni și idei. Fie că ești student, activist, profesionist într-un domeniu sau un cetățean pasionat de transformarea orașelor în locuri mai bune, UrbanLab este platforma perfectă pentru a contribui la schimbare. Evenimentul încurajează implicarea activă a comunității și creează un spațiu unde oricine poate aduce soluții inovatoare și sustenabile.

Pentru mai multe detalii despre eveniment și cum poți să te înscrii la următoarele ediții, vizitează site-ul nostru sau urmărește-ne pe rețelele de socializare. Hai să transformăm împreună orașele în locuri mai verzi și mai prietenoase cu mediul!

__________________
Proiectul „Climate-Neutral and Smart Cities: Planning, Piloting, Inspiring” – EEA Partnership Bucharest District 2 x Trondheim” este finanțat din granturi SEE și Norvegiene prin Fondul pentru Relații Bilaterale și este implementat de UEFISCDI în parteneriat cu UrbanizeHub, Primăria Sectorului 2 București, Universitatea Tehnică de Construcții București, Institutul pentru Reziliență Climatică, Economică și Socială, alături de partenerii norvegieni Norwegian University of Science and Technology – NTNU, Trondheim City.



Rǎmâi conectat cu UrbanizeHub și profitǎ de reduceri la evenimentele noastre, abonându-te la newsletter.


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.