Înainte să vorbim despre orașe mai sustenabile, mai vii sau mai prietenoase, e important să înțelegem cum le percep oamenii în prezent. Ce așteaptă de la ele. Ce simt că lipsește. Și ce fel de schimbări își doresc cu adevărat în viața lor urbană de zi cu zi. Aceste întrebări au stat la baza inițiativei new Urban Habits (nUH)– un festival nou, organizat de UrbanizeHub, care va avea loc pe 26-27 aprilie 2025 în București și care își propune să aducă împreună idei, oameni și soluții pentru un mod mai sănătos, mai eficient și mai colaborativ de a locui orașul. Pentru ca acest festival să nu fie doar un exercițiu teoretic, ci un răspuns la realitățile și aspirațiile urbane actuale, UrbanizeHub a colaborat cu IZI Data pentru un studiu sociologic reprezentativ, realizat la nivel național urban.
Scopul cercetării a fost să contureze o imagine cât mai clară a modului în care locuitorii orașelor din România se raportează la viața urbană: ce le lipsește, ce funcționează, ce i-ar face să se simtă mai bine în oraș și care sunt barierele care îi opresc din a adopta obiceiuri sau comportamente sustenabile. Rezultatele au servit drept fundamentare pentru structurarea programului nUH și pentru alegerea temelor și formatelor care vor fi explorate în cadrul festivalului.
Am aflat că orașul ideal arată diferit pentru fiecare generație. Prioritățile urbane se schimbă odată cu vârsta: tinerii pun locuințele accesibile și confortabile pe primul loc; pentru cei cu vârste cuprinse între 35 și 44 de ani, cele mai importante sunt oportunitățile de carieră, iar persoanele peste 55 de ani pun cel mai mare preț pe calitatea aerului.
Printre cele mai frecvent menționate intenții pentru un stil de viață urban mai bun se numără activități legate de propria sănătate și bunăstare (mișcare, alimentație), de economisire (reducerea risipei alimentare, consumul mai scăzut de energie și apă), dar și de sustenabilitate (colectare selectivă, reducerea plasticului). Ceea ce reiese este o intersecție între grija pentru sine, grija pentru buget și grija pentru mediu – o combinație care definește noile obiceiuri urbane.
Participanții la studiu au transmis clar că simt nevoia de mai multă educație și acces la informație pe tema orașelor sustenabile și a acțiunilor care pot contribui la o schimbare pozitivă. Mulți dintre respondenți spun că duc lipsă de timp, condiții sau motivație să se implice în inițiative pentru un oraș mai bun, dar în același timp spun clar că vor să facă parte din schimbare.
În ceea ce privește intervențiile pe care le așteaptă de la „ceilalți” (vecini, afaceri, administrația publică), respondenții menționează cu precădere crearea de spații verzi suplimentare și mai accesibile (51%), acordarea de subvenții sau stimulente pentru comportamente sustenabile (40%), programe de informare pentru creșterea conștientizării (40%), programe de inițiativă bine informate (39%) sau îmbunătățirea infrastructurii de transport (36%).
Printre concluziile mai puțin așteptate ale studiului este aceea că noțiunea de comunitate nu este încă suficient de bine definită în mintea oamenilor: doar 11% au spus că este important pentru ei să facă parte dintr-o comunitate unită pentru a se simți bine în oraș. Cu toate acestea, dorința ca orașul să creeze contexte care să ne apropie unii de alții există în forma ei intuitivă, exprimată indirect: 39% vor să afle despre mai multe programe de inițiativă comunitară, 32% și-ar dori să existe proiecte în care să se poată implica, iar 24% vor mai multe activități și evenimente la nivel de bloc sau cartier.
Aici intervine festivalul new Urban Habits: ca un spațiu sigur și deschis pentru testare, colaborare și reimaginare pentru comunități unite în dorința de transformare. new Urban Habits devine cadrul în care niște nevoi poate încă nearticulate capătă voce și formă. Este locul unde noțiuni precum comunitatea, implicarea și obiceiurile urbane prind contur concret, prin experiențe directe, exemple aplicate și oportunități reale de implicare.