Banca Mondială și UrbanizeHub România au organizat în octombrie la Timișoara o dezbatere despre Diagnosticul Sistematic de Țară. Raportul urmează a fi lansat de Banca Mondială în perioada următoare și are ca scop examinarea factorilor de care depinde creșterea economică în România și a oportunităților prin care poate fi promovată prosperitatea cetățenilor.
Banca Mondială apelează la publicul larg, inclusiv la mediul academic, la actorii din sectorul privat, la autoritățile publice centrale și locale și la reprezentanții societății civile pentru a colecta opiniile acestora și a descoperi cele mai bune moduri prin care Grupul Băncii Mondiale poate sprijini România în procesul de deblocare a potențialului economic de care dispune.
Consultările se fac prin dezbateri organizate în diferite orașe ale țării, dar și prin sondaje online.
Principalele întrebări pe care Banca le adresează cetățenilor sunt:
1) Care sunt obstacolele care împiedică o dezvoltare mai accelerată a sectorului privat din România?
2) Care sunt metodele cele mai eficiente prin care România poate asigura un progres durabil din perspectiva provocărilor de ordin social și de mediu cu care se confruntă?
3) De ce este nevoie pentru a îmbunătăți calitatea performanței instituționale în România și pentru a asigura continuitatea angajamentelor de politici publice?
Idei & concluzii în urma dezbaterii din Timișoara
Reprezentanții Băncii Mondiale au strâns idei și sugestii foarte utile din partea publicului din Timișoara, legate de nu numai de dezvoltarea locală, ci și de cea națională:
- Încrederea în instituțiile statului este foarte scăzută pentru că oamenii sunt în general dezamăgiți de calitatea guvernării. Cum ne putem asigura că dezvoltarea urbană nu creează și mai multe discrepanțe?
- Există un trend vizibil în ceea ce privește migrația din diferite părți ale României către Timișoara. Creșterea calității serviciilor de sănătate este critică în atragerea cetățenilor.
- Dezvoltarea urbană integrată este critică pentru creșterea sustenabilă. Infrastructura și universitățile sunt critice în crearea de oportunități economice. Nu există legături între prioritățile guvernului și intermedierea acelor priorități de către alte entități pentru atingerea rezultatelor. Strategiile nu sunt bine gândite.
- În politicile publice lipsesc predictibilitatea, stabilitatea și calitatea. Banca Mondială ar trebui să investească în aceste aspecte.
- Descentralizarea poate duce la o creștere a birocrației pe termen scurt, dar la posibile rezultate pozitive pe termen mediu și lung. Transferul de cunoștințe este esențial pentru dezvoltare.
- Este nevoie de o responsabilitate politică mai puternică. Coeziunea socială și implicarea tuturor actorilor în procesul de dezvoltare este de asemenea esențială.
- Este necesară utilizarea soluțiilor IT și a inovației pentru a susține performanța și eficiența instituțiilor publice.
Puteți citi întreaga prezentare a Diagnosticului Sistematic de Țară mai jos sau accesând acest link: https://goo.gl/czvLbY
Diagnosticul Sistematic de Tara - Cum Poate Creste Economia Romaniei
Opiniile pot fi trimise către Banca Mondială până pe 30 noiembrie 2017, la adresa vneagu@worldbank.org sau pot fi postate pe pagina de Facebook a organizației. Implică-te și tu în această consultare importantă pentru evoluția României!