home Evenimente, Orașele Viitorului, Proiecte & Orașe Orașele din România s-au înscris în competiție pentru a-și asigura un viitor sustenabil

Orașele din România s-au înscris în competiție pentru a-și asigura un viitor sustenabil

Verile din ultimii câțiva ani ne-au arătat că traiul în orașe cu temperaturi foarte ridicate devine din ce în ce mai dificil și că e nevoie de măsuri și politici cu adevărat inovatoare care să minimizeze impactul schimbărilor climatice. Din fericire, România se numără printre țările care iau măsuri importante în domeniul politicilor verzi și care demonstrează o dorință colectivă de transformare pentru asigurarea unui viitor sustenabil pentru aglomerările urbane.

În iulie și august 2024, cu susținerea UEFISCDI și Ordinului Arhitecților din România (OAR), parteneri M100 Mirror Mission Cities Hub Romania, UrbanizeHub a organizat Caravana Neutralității Climatice, o serie de evenimente al cărei scop a fost promovarea Apelului deschis pentru 10 orașe din România care își doresc să devină neutre climatic până în 2035, în cadrul unei Misiuni oglindă a celei europene care are ca țintă crearea de 100 de orașe neutre climatic. Caravana și-a propus și să disemineze principiile sustenabilității urbane la nivel larg și să încurajeze participarea cetățenilor și a tuturor stakeholderilor urbani la dezvoltarea urbană durabilă.

Pentru că pe 15 septembrie Apelul pentru cele 10 orașe s-a încheiat, putem face o sinteză a activităților pe care UrbanizeHub și ceilalți parteneri din Hub-ul M100 le-au desfășurat în ultimele luni și ne putem mândri cu rezultatele eforturilor noastre comune.

Caravana Neutralității Climatice

Caravana Neutralității Climatice M100 a ajuns la Brașov, Timișoara, Buzău, Iași și Constanța între 1 iulie și 13 august 2024.

Cu discursuri și discuții susținute de către unii dintre cei mai importanți actori ai vieții urbane, conferințele din aceste orașe au fost destinate administrațiilor publice, zonelor metropolitane și zonelor urbane funcționale din România, specialiștilor în dezvoltare urbană, mobilitate, mediul construit, energie sau sustenabilitate, dar și organizațiilor din mediul nonguvernamental care contribuie deja, prin proiectele lor, la atingerea țintelor de neutralitate climatică a orașelor din România.

La evenimentele din cadrul Caravanei au participat reprezentanți la nivel administrativ, din mediul nonguvernamental, academic și privat din 17 orașe ale țării: Alba Iulia, Arad, Bacău, Bârlad, Botoșani, Brașov, București, Buzău, Constanța, Sibiu, Iași, Oradea, Reșița, Suceava, Târgoviște, Timișoara și Sfântu Gheorghe. În total, pe scenă au urcat aproape 70 de speakeri.

Caravana s-a bucurat de interes semnificativ în comunitățile pe care le-a atins, iar reach-ul total în presă și social media pe acest subiect s-a ridicat la 770.000 de oameni.

16 orașe își doresc un viitor sustenabil

Orașele din România cu peste 50.000 de locuitori care au înregistrat aplicații în perioada iunie-septembrie 2024 în cadrul Apelului pentru 10 orașe neutre climatic au intrat oficial în competiție pentru a primi susținere în transformarea în orașe sustenabile și mai puțin poluante. Dintre cele 16 orașe înscrise, 10 vor fi selectate de un juriu internațional și anunțate pe 29 octombrie.

Orașele care au depus aplicații sunt Alba Iulia, Bistrița, Bârlad, Brașov, București, Buzău, Călărași, Constanța, Galați, Iași, Oradea, Reșița, Sfântu Gheorghe, Timișoara, Târgoviște și Târgu Mureș, reprezentând șapte dintre regiunile de dezvoltare ale României (Vest, Nord-Vest, Nord-Est, Centru, Sud-Est, Sud-Muntenia și București-Ilfov).

Un lucru îmbucurător este acela că nu doar orașele mari sunt interesate de impactul pe care îl au asupra mediului. 9 din cele 16 orașe aplicante au peste 100.000 de locuitori, însă printre ele se numără și 7 orașe mai mici, cu populații între 50.000 și 100.000, care au dat dovadă de curaj și ambiție și s-au arătat și ele interesate de misiunea neutralității climatice urbane.

Ce urmează?

Imediat după încheierea Apelului (15 septembrie 2024) aplicațiile depuse de orașe au intrat în procesul de evaluare și selecție. Fiecare propunere transmisă de orașele candidate va parcurge 3 etape: verificarea eligibilității, evaluarea tehnică și calitativă și selecția strategică.

Procesul de evaluare este coordonat de un juriu internațional format din profesioniști renumiți din diverse domenii relevante, cum ar fi urbanismul, neutralitatea climatică sau dezvoltarea durabilă.

Cele 10 orașe selectate vor fi anunțate oficial în cadrul evenimentului Climate Neutrality Forum M100 care va avea loc pe 29 și 30 octombrie 2024, în București, la Mina Museum.




Rǎmâi conectat cu UrbanizeHub și profitǎ de reduceri la evenimentele noastre, abonându-te la newsletter.


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.