M100, platforma națională prin care România își propune să sprijine orașele românești în tranziția lor verde, a anunțat cele 10 orașe selectate în Misiunea Oglindă M100 pe 29 octombrie, în cadrul Forumului pentru Neutralitate Climatică.
Alba Iulia, Bistrița, Brașov, Buzău, Constanța, Iași, Oradea, Reșița, Timișoara și București – cu toate cele 6 sectoare – sunt orașele care au fost selectate în urma Apelului Deschis derulat în perioada iunie-septembrie 2024 și promovat în cadrul Caravanei Neutralității Climatice M100 organizată de UrbanizeHub cu sprijinul partenerilor UEFISCDI și Ordinul Arhitecților din România.
Selecția este rezultatul deliberărilor unui juriu internațional format din specialiști în urbanism și dezvoltare urbană pe baza aplicațiilor în care și-au detaliat planurile pentru a-și reduce emisiile de carbon până în 2035 și pentru a se transforma în orașe inteligente, verzi, primitoare și prietenoase cu oamenii.
Municipalitățile selectate se alătură astfel altor trei orașe din România care au pornit deja în cursa spre neutralitate climatică, fiind selectate în Misiunea Europeană „100 de orașe inteligente și neutre climatic” și care au făcut deja pași importanți spre tranziția verde: Cluj-Napoca, București Sector 2 și Suceava.
Prin intermediul Hub-ului M100, cele 10 orașe vor primi în următorii ani sprijin în dezvoltarea planurilor de neutralitate climatică și vor fi finanțate pentru a implementa acțiuni care să le ajute în tranziția verde. În perioada următoare, orașele vor dezvolta cu ajutorul echipei și partenerilor M100 din România, Norvegia și Islanda contracte Climate City, un model de plan de acțiune dezvoltat la nivel european care să le ajute să identifice soluțiile individuale pe care trebuie să le implementeze pentru a deveni neutre climatic.
Ulterior, vor putea aplica pentru finanțări pentru a implementa acțiunile din planurile dezvoltate în domenii precum: energie verde, sustenabilitate și mobilitate, economie circulară, guvernanță verde etc. Cele 10 orașe vor învăța, de asemenea, din experiența celor trei orașe deja incluse în Misiunea Europeană și vor putea deveni, la rândul lor, exemple de bună practică pentru alte orașe românești.
Misiunea M100 este o misiune-oglindă a celei europene și își propune să replice la nivel național politicile europene și să ajute și alte orașe românești să atingă țintele de reducere a emisiilor de carbon asumate la nivel național prin Pactul Verde European.
Orașele au fost selectate în urma unui proces similar cu cel european, iar aplicațiile primite din partea celor 16 orașe participante au impresionat membrii juriului prin ideile inovatoare propuse. “Sunt impresionat de calitatea propunerilor prezentate de orașele românești pentru a deveni parte din misiunea națională. Propunerile sunt îndrăznețe, prezintă o viziune sistemică, au o abordare clară, multisectorială și adresează nevoile unor stakeholderi multipli, elemente esențiale pentru o transformare reală a orașelor noastre. Totodată, multe aplicații propun sisteme inovatoare de guvernanță multi-nivel. Cu siguranță, România este un pionier în Europa în ceea ce privește implementarea Misiunii UE pentru orașe și un motor al unui proces de transformare mai amplu la nivelul continentului, în special pentru țările din Europa de Est” declară Julio Lumbreras, Tenured Associate Professor, Universidad Politécnica de Madrid și jurat M100.
–
Forumul pentru Neutralitate Climatică M100 este organizat sub egida Hub-ului Național M100, coordonat la nivel interministerial, și face parte din proiectul „Towards Climate-Neutral and Smart Cities through Mutual Learning, Engagement and Capacity-Building,” finanțat prin Granturile SEE și Norvegiene în cadrul Fondului pentru Relații Bilaterale, și implementat sub egida HUB-ului M100, prin UEFISCDI în calitate de operator de programe în parteneriat cu UrbanizeHub, Ordinul Arhitecților din România (OAR), Norwegian University of Science and Technology (NTNU), Nordic Edge și RANNIS – Icelandic Center of Research.