Oamenii nǎscuţi cǎtre finalul secolului trecut voteazǎ pentru comunitǎţi urbane unde pot trǎi, munci și unde se pot juca. Existǎ o schimbare în felul în care orașele sunt conduse și în felul în care ele își reinventeazǎ identitatea. Astfel, prin inovaţie, creativitate și prin impulsul oferit de parteneriate public-private, orașele sunt în centrul unei revoluţii metropolitane.
Un nou sistem deschis de inovaţie transformǎ orașele din punct de vedere economic, atât în Statele Unite cât și în Europa.
Aceastǎ inovaţie este esenţialǎ pentru corporaţii și pentru colaborarea lor cu universitǎţi, cercetǎtori, antreprenori și investitori. Mai mult, schimbǎrile în preferinţele sociale și în forţele pieţelor fac posibilǎ o reevaluare a esenţei urbane, iar factori precum proximitatea, densitatea, pulsul, autenticitatea și diversitatea ajutǎ la identificarea sau reinventarea acestei esenţe.
Bruce Katz și Alex Jones folosesc termenul de „American Localism” pentru a identifica acest trend urban de secol 21, desfǎșurat în America. Ei sugereazǎ cǎ o focalizare asupra acestui trend local deblocheazǎ și ușureazǎ capacitatea și creativitatea eforturilor publice, private și civice.
Se afirmă, de asemenea, cǎ acest nou focus local reprezintǎ o separare clarǎ faţǎ de tradiţia secolului trecut, bazatǎ pe o accentuare la nivel statal sau naţional a dezvoltǎrii unui oraș. Se poate spune, așadar, cǎ acest nou „localism” american e un rǎspuns al orașelor la absenţa investiţiilor federale.
Katz și Jones ne aratǎ faptul cǎ orașe precum Sheffield (UK) sau Bilbao (Spania) au evoluat din orașe industriale în adevǎrate centre culturale bogate și vibrante. De exemplu, valoarea bunurilor publice folosite cu scopul regenerǎrii a devenit semnificativǎ.
Cu alte cuvinte, orașele primesc cu deschidere inovaţia și creativitatea pentru cǎ, în același timp, dispun de mai multǎ putere economicǎ și politicǎ. Aceasta duce la o luare de decizii mai directǎ, care conduce, la rândul sǎu, cǎtre o comunitate mai productivǎ.
Katz și Jones discutǎ și despre alte exemple de foste orașe industriale din SUA, ca Pittsburgh, Cleveland, Philadelphia sau Detroit, care acum se reinventeazǎ – „Cities for a Small Continent” de Anne Power.
Existǎ o tranziţie continuǎ a puterii de decizie de la nivel naţional la nivel local, ceea ce ar putea duce la orașe mai eficiente, mai capabile și mai autentice. În plus, e posibil ca unele din fostele orașe industriale sǎ foloseascǎ aceastǎ descentralizare pentru a se regenera și pentru a deveni centre culturale.
Este cu siguranţǎ prea devreme pentru o evaluare clarǎ, însǎ aceastǎ revoluţie metropolitanǎ curentǎ le poate oferi o putere nebǎnuitǎ cetǎţenilor.
Bruce Katz s-a nǎscut în Brooklyn, New York și a absolvit cu un B.A. de la Brown University in 1981 și a obţinut un J.D. de la Yale Law School în 1985. El este, în acest moment, vice-președintele Brookings Institution, un ONG concentrat pe politici publice, bazat în Washington D.C. Este, de asemenea, director fondator al Brookings Metropolitan Policy Program, având scopul de a da oamenilor capabili sǎ ia decizii din sectorul civic, public și corporatist, idei viabile de politici pentru îmbunǎtǎţirea sǎnǎtǎţii, precum și a prosperitǎţii orașelor și zonelor metropolitane.
Surse: Brookings, University of Chicago Press
Foto: VisitPhilly, Tourism Euskadi
Video: Brookings, Tedx Hamburg