home Arhitectură & Design Arhitecții de la UNStudio au creat cea mai bună soluție pentru Iași

Arhitecții de la UNStudio au creat cea mai bună soluție pentru Iași

UNStudio a câștigat concursul internațional de la Iași organizat de IULIUS. Soluția arhitecților a fost declarată cea mai bună pentru dezvoltarea viitoare din zona centrală a orașului și a fost apreciată de juriu pentru răspunsul complet și echilibrat la întregul set de criterii al concursului.

Juriul a fost format din arhitecții Șerban Țigănaș, Augustin Ioan, Dragoș Ciolacu, Mihai Corneliu Drișcu, Matei Bogoescu și istoricul Cătălin Turliuc. Membrii au fost aleși pe baza expertizei lor în chestiuni ce țin de patrimoniu, urbanism, arhitectură contemporană și valorificarea spațiului public. Misiunea lor a fost să decidă care dintre cele patru soluții oferite de birourile de arhitectură se pliază cel mai bine pe identitatea orașului Iași.

„Am așteptat cu entuziasm răspunsul la tema formulată oferit de cei patru participanți în concurs, știind încă de la început cât de grea va fi misiunea juriului de a le departaja. Toate lucrările au fost de o înaltă calitate din perspectiva îndeplinirii criteriilor care trebuiau respectate și am constatat că fiecare dintre birourile participante la acest concurs a depus un efort conceptual consistent. Suntem bucuroși că am reușit desemnarea unui proiect câștigător care poate reseta relația dintre arhitectura contemporană și cea istorică, atât la nivel local, cât, de ce nu, și la nivel național”, a declarat președintele juriului, dr. arh. Șerban Țigănaș.

„Bridging Time, Bridging Communities”, semnat de arhitecții UNStudio din Amsterdam, se concentrează pe principiul de a construi în jurul orizontului. Soluția volumetrică a fost cea mai aplatizată dintre toate cele înaintate spre jurizare și construiește un plan de relaționare cu orizontul orașului. Se oferă o experiență de 360 de grade către silueta Iașului și peisajului urban. Propunerea lucrează inteligent cu separații și continuități gradiente de intimare a spațiilor comune exterioare și interioare. Totodată, juriul a remarcat că „înrămarea perspectivelor spre principalele monumente este o tehnică reușită, care fragmentează baza ansamblului în șase corpuri distincte, asigurând permeabilitatea la nivelul pietonilor și permițând traseele de parcurgere a spațiilor. Se realizează, astfel, o adevărată cameră urbană, care devine o destinație atractivă, atât pentru public, cât și pentru rezidenți. Atmosfera propusă este complexă, diferită și generoasă, cu o multitudine de planuri suprapuse, în care natura și arhitectura contemporană creează spații de relaxare pentru toate categoriile de utilizatori ai locului. Proiectul este foarte deschis prin flexibilitate pentru adaptări în timp, atât a locuințelor, cât și a spațiilor publice.”

Biroul de arhitectură a proiectat în trecut Muzeul Mercedes-Benz din Stuttgart, ansamblul multifuncțional Four Frankfurt, Arnhem Central Station, Doha Metro, Erasmus Bridge din Rotterdam. „Sunt fără cuvinte. Am sperat să câștigăm, dar nu ne-am așteptat, pentru că toate birourile au făcut proiecte uimitoare. Suntem foarte încântați, dar și curioși, pentru că este un proiect foarte dificil. Asta ne aduce entuziam, dar ne și responsabilizează, pentru că va trebuie să gestionăm toate provocările. Dar, la final, cred că va fi un demers foarte satisfăcător”, a spus Stella Nikolakaki, Senior Architect and Project Manager UNStudio.

Aflat la Iași la evenimentele de prezentare a soluțiilor, Arjan Dingsté, Director și Senior Architect UNStudio, a spus în cadrul vernisajului că: „e a patra oară când vin în Iași și de fiecare dată descopăr câte ceva nou. Am studiat foarte, foarte mult pentru a realiza un proiect care să respecte monumentele din oraș. Sper să ne susțineți viziunea, pentru că am fost foarte entuziasmați să lucrăm la acest proiect. Am adus un proiect foarte sustenabil pentru oraș, dar și pentru generațiile viitoare, și suntem foarte onorați să facem parte din acest demers”.

Organizator al concursului este compania IULIUS, care a dorit ca, astfel, să dezvolte un proiect fundamentat pe viziunea locuitorilor orașului, pe așteptările unei comunități și pe aspirațiile unei generații. „Acum trei ani de zile, când am pornit la acest drum, grupul IULIUS a promis să atragă cele mai bune companii de arhitectură din lume într-un concurs din care să rezulte o propunere într-o zonă care pentru ieșeni înseamnă foarte mult. Iar o zonă de o asemenea complexitate și valoare istorică ne-a determinat să țintim spre specialiști din domeniu din topurile mondiale. Am fost impresionați de toate proiectele participante în concurs și credem că fiecare dintre ele a venit cu o viziune valoroasă, confirmând încă o dată înalta clasă a birourilor de arhitectură participante în concurs. Sperăm ca ieșenii să fie mândri de viitorul proiect, finalizarea concursului fiind o primă etapă, pentru că de acum urmează parcursul firesc al unei dezvoltări, de avizare, autorizare și consultare publică, care să conducă la proiectul final”, a spus Raluca Munteanu, Director Dezvoltare IULIUS.

Viziunea lor poate fi descoperită în soluțiile expuse în cadrul expoziției „Un Iași pentru viitor”, găzduită de Palatul Culturii din Iași, partener al evenimentului, în perioada 30 iunie – 14 iulie 2022, programul fiind de marți până duminică, în intervalul 10.00 – 17.00, dar și pe platforma online www.iasipentruviitor.ro
Rǎmâi conectat cu UrbanizeHub și profitǎ de reduceri la evenimentele noastre, abonându-te la newsletter.


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.