Autrostrada verde

Poluarea este o problemă la nivel global, care afectează din ce în ce mai mult viața oamenilor, dar mai ales a acelora care locuiesc în marile orașe. Principala sursă de poluare în prezent este traficul, mai exact ambuteiajele generate de aglomerările mașinilor, cauzate la rândul lor, de numărul mare al acestora. De asemenea, oamenii care locuiesc în proximitatea unor căi majore de circulație sunt cei mai expuși la nivelul ridicat de poluare, iar sănătatea lor se poate deteriora, prin probleme ale plămânilor și a altor tipuri de boli cardio-respiratorice. O statistică a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) demostrează că zilnic sunt înregistrate 1000 de decese premature, cauzate de poluarea aerului cu CO2, un număr de peste 10 ori mai mare față  de numărul de decese cauzate de accidentele de circulație.

Jacqueline McGlade, directorul executiv al AEM, a afirmat într-un interviu: „Una dintre cele mai mari provocări ale secolului XXI va fi aceea de a atenua efectele negative ale transporturilor, precum gazele cu efect de seră, poluarea aerului şi zgomotul”. Europa se confruntă din păcate cu această problemă a aerului poluat de noxe și particule în suspensie. Problema pare destul de gravă, dar în ciuda faptului că ideile de combatere a poluării sunt destul de ingenioase, puține sunt puse în aplicare de către statele membre ale UE. Această problemă a poluării aerului respirat este mult mai complicată decât ne imaginăm, dar unele state precum Danemarca sau Germania au găsit soluția perfectă pentru a învinge parțial lupta cu poluarea. 

Metoda abordată de Germania de exemplu este aceea de a adopta un trafic ușor, tocmai pentru reducerea ambuteiajelor din trafic. Traficul ușor reprezintă o alternativă sustenabilă în vederea dezvoltării durabile a mobilității. Astfel, Germania a integrat un proiect care să rezolve problemele poluării. Acest proiect constă în construirea unei autostrăzi destinate exclusiv bicicliștilor. Autostrada începe în orașul Duisburg, leagă 3 orașe și în total 10 localități, având în total 100 de km. Această șosea va fi construită de la zero, înlocuind o rețea de cale ferată dezafectată.

Proiectul are ca scop degrevarea arterelor de circulație dintre cele 3 orașe, cu aproape 50.000 de mașini pe zi. Acest proiect îndrăzneț aduce beneficii locuitorilor din localitățile din proximitate, care beneficiază de un aer mai curat și totodată persoanelor care fac naveta pentru serviciu între cele 3 orașe sau în localitățile localizate pe traseu. Nu numai că este o metodă de încurajare a oamenilor să facă sport, dar este și o variantă prietenoasă cu mediul de a circula între localități. Autostrada va avea 2 benzi pe sens și va servi la combaterea poluării în vederea purificării aerului. Acest proiect reprezintă o alternativă sustenabilă și economică, ținând cont de faptul că prin reducerea numărului de mașini se va reduce automat și gradul ridicat de poluare prin PM120 și NOx. 

Material realizat de Ioana Popescu

Surse: EEA-Europa, OP-Europa, WAWList, Freerider

Foto: Independent (Mike Hewitt), OP-Europa, Core77




Rǎmâi conectat cu UrbanizeHub și profitǎ de reduceri la evenimentele noastre, abonându-te la newsletter.


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.