home Cultură Urbană, Regenerare Urbană Euralille și platformele industriale urbane

Euralille și platformele industriale urbane

Platformele industriale au jucat un rol foarte important în dezvoltarea economică a orașelor. Cu trecerea timpului, acestea au devenit poli de activități și zonele principale ale locurilor de muncă pentru populația orașelor. De asemenea, zonele rezidențiale au început să se concentreze în jurul acestor platforme industriale, deoarece astfel se reduce timpul parcurs de rezidenți până la locul de muncă. De-a lungul anilor economia orașelor nu s-a mai bazat doar pe industria proprie, dezvoltându-se tot mai multe astfel de amenajări.

Producția marilor platforme industriale putea fi mai simplu de importat, decât de produs în adevăratul sens al cuvântului. Atât din punct de vedere economic, cât și al facilității, importul a jucat rolul decisiv. Totodată, prin dezvoltarea orașelor și a granițelor acestora, zonele industriale au început să facă parte din zonele adiacente centrului orașelor. Un alt factor ce a precedat mutării acestor zone de industrie, a fost dimensiunea mare a acestora și potențialul foarte mare de conversie a platformelor industriale dezafectate. 

În prezent platformele industriale și-au mutat activitatea în afara orașelor, fie că sunt industrii de producție noi, fie că sunt platforme existente care doar și-au relocat activitatea. În întreaga Europă se încearcă dezvoltarea industriei bazate pe materiale și resurse nepoluante, deși locul lor este în continuare în afara zonelor de locuit. Cu toate acestea, de-a lungul anilor, țările europene au avut de înfruntat problema spațiilor dezafectate a platformelor industriale vechi, din interiorul tesutului urban. Să nu uităm, totuși, pericolul pe care o zonă industrială dezafectată il poate reprezenta pentru locuitori, dar mai ales pentru mediu.

Poluarea generată de praful ce este transmis în aer de aceste clădiri vechi și de asemenea, lipsa spațiilor verzi din aceste zone intens construite, semnifică două probleme care nu au fost ignorate de urbanștii străini. O astfel de platformă industrială poate polua aerul prin particule de praf de două sau de trei ori mai mult decât maxima admisă, conform Ministerului Mediului. Astfel, problemele mediului trebuie remediate prin transformarea acestor zone industriale. Cu un asemenea potențial de conversie, dat de spațiul generos pe care îl oferă și poziționarea relativ centrală, aceste platforme industriale au fost transformate în spații verzi, zone culturale, business park-uri, etc.  

page6image376738048

Un astfel de model de conversie a unei platforme industriale a fost înfăptuit în Franța, începând cu anul 1990. „Operațiunea Euralille” s-a intitulat proiectul de reorganizare a unei zone industriale franceze cu o suprafațăimpresionantă de 70ha. Proiectul a fost desfășurat bazat pe idei sustenabile și de dezvoltare urbană durabilă. Principiul „mixării urbane și al unei complete accesibilități” a jucat un rol important în planificarea urbană de la Lille. Această platformă industrială era situată în proximitatea centrului orașului, fapt ce a determinat urbaniștii orașului să ia măsuri în transformarea zonei în cauză.

Astfel, s-au construit pe acel spațiu, zone de birouri cu spații verzi adiacente, zone de comerț și servicii, integrand în acest țesut și spații dedicate culturii și recreerii. Proiectul s-a bazat și pe revitalizarea zonei prin plantarea unor arbori ce au capacitatea de a reduce poluarea și de a purifica aerul. Totodată, se reorganizarează și rețeaua stadală prin facilitarea zonelor de tranzit pietonal sau cu bicicleta. Din cei 23.000 de locuitori, mai mult de 53% optează să meargă pe jos și 17% să folosească pistele velo. Se conturează astfel, dintr-un fost oraș industrial, o metropolă ce militează pentru un spațiu prietenos cu mediul și un stil de viață sănătos.

Material realizat de Ioana Popescu

Surse: HotNews, DMMT, Negulescu

Foto: Lillemetropole, Lillemetropole2, Lillemetropole3Interregeurope, OMA
One thought on “Euralille și platformele industriale urbane

Comments are closed.

Rǎmâi conectat cu UrbanizeHub și profitǎ de reduceri la evenimentele noastre, abonându-te la newsletter.


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.