home Politici Urbane & Guvernanță, Societate Civilă Ghid pentru dezvoltare urbană

Ghid pentru dezvoltare urbană

În cadrul proiectului de elaborare a Politicii Urbane a României, Ghidul pentru Elaborarea Strategiilor Integrate de Dezvoltare Urbană (SIDU) reprezintă un element esențial în sprijinirea procesului de planificare locală. Plecând de la premisa că fenomenul globalizării impune o adaptare  promptă și o evoluție rapidă a orașelor, Ghidul subliniază imporanța planificării și a unei viziuni consistente. 

Competiția dintre centrele urbane pare a fi similară cu cea dintre companii care se luptă, asemenea orașelor, pentru cetățeni, resurse și proiecte, iar în cadrul acestui context specific, planificarea și strategiile competitive devin tot mai relevante. Documentul scoate în evidență și importanța respectării anumitor pași strategici – analiza situației actuale, implicarea societății civile și realizarea unui portofoliu de proiecte semnificative, fezabile și transparente. 

Ghidul pentru elaborarea SIDU își propune să ofere o serie de instrumente practice în cadrul planificării. Scopul este acela de a canaliza eforturile și resursele locale în vederea unei sporiri a participării publice și a identificării proiectelor urbane necesare. Doar prin alinierea centrelor urbane ale țării la obiectivele Politicii Urbane, pot orașele noastre să devină verzi, reziliente, productive, echitabile și incluzive. 

Documentul explică relevanța elaborării unei astfel de strategii urbane și ilustrează elemente cruciale în proces, precum implicarea comunităților locale, generarea unei viziuni și respectarea obiectivelor de dezvoltare, dar și aspecte tehnice care țin de metode de finanțare a proiectelor sau de diferitele forme de participare publică și colaborarea cu stakeholderi bine precizați. 

Ghidul oferă instrumente utile de analiză pentru primari și evidențiază importanța unei analize desfășurate pentru fiecare dimensiune urbană în parte – dimensiunea spațială, cea socială și culturală, cea economică, cea care ține de mediu, precum și guvernanța. Mai mult, documentul prezintă surse alternative de finanțare pentru administrațiile publice locale, expunând exemple de astfel de surse din afara României. Analiza este una deosebit de exhaustivă, iar discuțiile privind contextul acestor măsuri, beneficiile lor, eficiența economică sau metodele de administrare sunt complementate de date tehnice care ilustrează, de exemplu, componența tuturor zonelor urbane funcționale din România. Alte secțiuni relevante abordează structura propusă a Strategiei Integrate de Dezvoltare Urbană, metode specifice de consultare publică, precum și recomandări legate de integrarea zonelor urbane marginalizate. 

Vă încurajăm să urmăriți platforma www.citadini.ro, cât și Pagina de Facebook Politica Urbană a României, pentru a afla ultimele informații în ceea ce privește elaborarea primei politicii urbane a României.

Sursă + Foto: WB




Rǎmâi conectat cu UrbanizeHub și profitǎ de reduceri la evenimentele noastre, abonându-te la newsletter.


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.