home Politici Urbane & Guvernanță, Proiecte & Orașe #5 Zona Funcțională Balaton a găsit echilibrul între dezvoltare și conservarea naturii – Turneul European UHub

#5 Zona Funcțională Balaton a găsit echilibrul între dezvoltare și conservarea naturii – Turneul European UHub

Turneul European UHub continuă cu a cincea oprire în zona Lacul Balaton, unde administrațiile locale s-au unit pentru a promova turismul sustenabil. Atenția pentru conservarea naturii și dezvoltarea durabilă este asistată de tehnologie printr-un proiect inovativ de colectare a datelor derulat la Balaton.

Lacul Balaton este una dintre cele mai cunoscute atracții din Europa pentru natură și oferta de turism. Zona funcțională cuprinde 180 de municipii din trei regiuni ale Ungariei (Transdanubia Centrală, Transdanubia de Vest, Transdanubia de Sud) și trei județe diferite (Somogy, Veszprém și Zala). Aproximativ 270.000 de cetățeni trăiesc aici, adică 2.8% din populația Ungariei. În sezonul estival numărul oamenilor din zonă se dublează și în unele cazuri ajunge și la 1.000.000 de oameni care își petrec ziua la Balaton. 15% dintre turiștii care vin anual în Ungaria se cazează la Balaton.

Rezidenții acestei zone se ocupă în marea majoritate cu turismul. Există un parc național patrimoniu UNESCO, șase regiuni renumite pentru vinurile istorice și trei resorturi specializate în recuperare pentru cei cu probleme de sănătate. Consiliul pentru Dezvoltarea Lacului Balaton a înțeles potențialul zonei și a creat o strategie prin care colectează constant date din economie, transformări sociale și de mediu pe care le împarte cu instituții interesate de viața și dezvoltarea zonală. Consiliul are rolul de mediator și și-a asumat să faciliteze comunicarea și cooperarea între organizațiile interesate de regiunea Balaton.

Viitorul comunității Lacului Balaton se bazează pe patru piloni: regenerabilitate, natură, sănătate și sustenabilitate.

Balaton a investit foarte mult în micromobilitate. Pistele de biciclete se întind pe 200 km în jurul lacului și leagă fiecare localitate într-un mod sustenabil. Un turist poate ajunge la punctele de interes fie cu o bicicletă închiriată, fie cu o hidrobicicletă. În zonă s-a creat o întreagă cultură a ciclismului, cetățenii putând să profite de fluxul de turiști și să pornească afaceri care să le servească nevoile, precum închirieri de biciclete, restaurante, baruri, popasuri și așa mai departe.

Ceea ce am aflat la capitolul de bune practici este că există o cooperare istorică între municipalități. Asociația Municipiilor Locale ale Lacului Balaton există din 1904 și este activă și astăzi. Totuși, Asociația nu poate fi considerată un actor activ în politicile de dezvoltare, aici intervenind Consiliul de Dezvoltare. Colaborarea dintre aceste două entități asigură suportul pentru crearea de sinergii în regiune. Mai mult, numărul de ONG-uri per 1000 de cetățeni este mai mare în Balaton decât media națională. Majoritatea organizațiilor se ocupă cu protecția mediului și promovarea patrimoniului local. Există două organizații care asigură coordonarea celorlalte: Asociația ONG-urilor Lacului Balaton și Asociația Femeilor Lacului Balaton. Organizațiile Managementului Destinațiilor Turistice joacă un rol cheie în promovarea regiunii. Aproximativ 20 de organizații municipale și micro-regionale activează și conlucrează pentru promovarea antreprenoriatului în gastronomie și catering.

Directoratul Parcului Național Balaton promovează constant ofertele turistice din zonă și atracțiile naturale prin canalele proprii de comunicare. Atribuțiile sale sunt cele de management al zonei, protejare a mediului și cercetare a conservării naturii. Pe siteul lor se găsesc informații cu privire la tururile ghidate, obiectivele turistice, regulile pentru efectuarea vizitelor în zonă, cele mai recente evenimente și proiecte, informații despre biosferă și serviciile disponibile în zonă. Principalul obiectiv al directoratului este să asigure protejarea Lacului Balaton într-un mod în care să promoveze turismul sustenabil și respectul față de mediu.

Serviciul de salvamari și brigada de pompieri voluntari a dezvoltat mai multe proiecte legate de pregătirea salvamarilor, în prezent ajungând ca personanele antrenate să fie la datorie în peste 50 de plaje din jurul Lacului balaton și în peste 80 de locații din Ungaria. De la înființare în 1999 și până în prezent peste 3000 de cetățeni au fost salvați de la înec datorită asociației. Pe lângă cursurile de pregătire, serviciul derulează campanii educaționale în tabere și campanii de prevenție.

Biroul de Management al Apelor din cadrul Lacului Balaton testează o nouă metodă prin care colectează informații despre starea lacului. Serviciul de monitorizare online este una dintre uneltele prin care acest obiectiv este îndeplinit. Lansat în 2006, prototipul asistă la crearea scenariilor pe termen lung care stau la baza strategiilor de management și contribuie la ameliorarea problemelor de climat. Datele furnizate de o varietate de senzori sunt conectate la o bază de date centralizată unde sunt procesate și stocate. Elementele cheie analizate sunt numărul de vizitatori, traficul rutier și naval, calitatea apei, datele ce țin de meteorologie și identificarea situațiilor ce au nevoie de intervenții.

În 2021 a fost aprobat un cadru pentru 8 parteneri regionali pentru reînnoirea și integrarea sistemului regional de monitorizare. Acesta permite monitorizarea eficientă a mediului, apei și transformărilor sociale din Balaton. Având în vedere schimbările de climat, regiunea și-a propus să fie una solidară în care comunitatea colaborează și își asumă responsabilitatea pentru modul în care influențează mediul, protejează specificul natural și face din sustenabilitate un stil de viață.

În 2023, Consiliul pentru Dezvoltarea Lacului Balaton va găzdui a XIX-a ediție a World Lake Conference cu titlul „Beyond Lakes: Linking Science, Culture and Governance for their Sustainable Use”. Conferința a avut loc pentru prima dată în 1984 și astăzi este recunoscută pentru abordarea multisectorială și participanții din diverse zone (mediul academic, reprezentanți ai guvernului, cetățeni, ONG-uri și afaceri) care vin să își exprime viziunea despre managementul sustenabil al lacurilor și bazinelor hidrografice. 

Zona Funcțională Balaton este un model de bune practici pentru ceea ce ține de protejarea mediului înconjurător și dezvoltarea sustenabilă a comunității. Consiliul pentru Dezvoltare acordă o atenție specială către retenția populației și diminuarea riscului de excluziune socială și sărăcie. Bunăstarea cetățenilor depinde de calitatea mediului și a lacului care atrage anual sute de mii de turiști. Dacă și alte comunități ar înțelege cum pot valorifica sustenabil patrimoniul natural așa cum o fac cei de la Balaton, am putea vorbi despre comunități mai reziliente și mai prospere decât în prezent.

Functional Areas in the EU este un proiect dezvoltat de Banca Mondială pentru Comisia Europeană și ne bucurăm că UrbanizeHub face parte din acest proiect.

Surse foto: Daily News Hungary, Balaton-felvidéki Nemzeti Park

 




Rǎmâi conectat cu UrbanizeHub și profitǎ de reduceri la evenimentele noastre, abonându-te la newsletter.


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.