home Proiecte & Orașe #3 Brno și bugetarea participativă – Turneul European UHub

#3 Brno și bugetarea participativă – Turneul European UHub

A treia oprire din turneul nostru ne-a adus în Republica Cehă, în orașul Brno. Am aflat că administrația locală de aici este pionieră în ceea ce privește introducerea bugetării participativă și strategia de dezvoltare include valorificarea patrimoniului local, investiții în mobilitate sustenabilă și susținerea inovației și excelenței știintifice.

Brno a introdus  bugetarea participativă în 2017 și a devenit primul oraș din Cehia care a făcut acest lucru. De-a lungul anilor, cetățenii au demonstrat că sunt interesați de oportunitățile de a vota asupra proiectelor ce prind formă în comunitatea lor. Pentru 2022, bugetul rezervat acestui tip de consultare este de 35 milioane de coroane, aproximativ 1.42 milioane de euro. Având în vedere că un proiect poate atinge un maxim de 203.000 euro, acest lucru înseamnă că minimum 7 proiecte vor fi implementate.

Oricine poate veni cu propuneri despre ce și-ar dori implementat, proiectele fiind evaluate apoi de către administrație în funcție de cât de fezabile sunt pentru a nu fi oprite în etapa de implementare fie de către o tehnicalitate sau de către planul dezvoltat de administrație pentru o anumită zonă. Nu este nevoie ca oamenii care vin cu propuneri să aibă rezidență permanentă în Brno, pot fi și simple cetățeni care vin acolo pentru a studia sau munci. Singura cerință este să aibă vârsta minimă de 15 ani. În luna noiembrie a acestui an cetățenii vor putea să voteze propunerile pe anul 2022.

Printre proiectele votate și implementate în comunitate putem enumera proiecte dedicate educației în toate formele sale,  un skatepark, locuri de joacă, programe de divertisment pentru bolnavii de cancer, conservării naturii și organizării evenimentelor care aduc împreună comunitatea. Cetățenii sunt informați pas cu pas legat de proiecte pe care le-au votat și în cazul în care unele necesită mai mult timp pentru a le implementa din cauza gradului ridicat de complexitate, updateurile sunt afișate pe platforma online dedicată.

Proiecte pentru dezvoltare durabilă

În zona fostelor fabrici din Zbrojovka a fost demarat un proiect de regenerare urbană pentru a curăța zona și a păstra clădirea principală de importanță istorică pentru oraș. Cealaltă parte va fi dedicată locuințelor sustenabile cu centre comerciale, locuri de joacă, școli și grădinițe. Acest amplu proiect de regenerare promite o calitate a vieții mai bună pentru cetățeni, păstrând acel furnal simbol pentru istoria industrială a orașului dar adaptat nevoilor comunității. Putem vedea că planul include elemente despre care am tot vorbit în articolele noastre: acoperișuri verzi, piste de biciclete, panouri fotovoltaice și clădiri construite la scară umană.

Parcul Științific din Bohunice este o altă zonă reprezentativă pentru oraș. Aflat la marginea orașului Brno, campusul pentru studenți este un adevărat centru de învățare. În apropiere se află și o zonă dedicată companiilor împreună cu spitalul local. Unul dintre punctele centrale este CEITEC (Central European Institute of Technology), un centru dedicat excelenței din domeniul cercetării nanotehnologiei și materialelor.

Barajul Brno este principala atracție metropolitană. Administrația publică se concentrează pe îmbunătățirea accesului la baraj prin soluții ce țin de accesibilizarea traficului pentru mașini și cicliști, crearea unui sistem ce informează cu privire la locurile de parcare disponibile și crearea unei parcării etajate. În apropierea barajului se află castelul Veveří și sera acestuia, care sunt incluse într-un proiect de restaurare.

La capitolul mobilitate putem începe cu un exemplu de clădire brutalistă modernizată. Stația Zvonařka oferă atât funcția de loc de unde se pot lua autobuzele cât și de obiectiv turistic, fiind folosit chiar și acoperișul pentru parcare. Al doilea exemplu care merită menționat este extinderea liniei de tramvai către Parcul Științitific. Acesta este cea mai mare investiție în transportul public local din ultimii 20 de ani, proiectul fiind aproape de final.

Brno reușește să implice comunitatea în proiectele de interes pentru dezvoltarea orașului și să ofere calitatea vieții pentru cetățeni. Am fost încântați să vedem atenția administrației pentru proiectele ce țin de mobilitatea sustenabilă și valorificarea patrimoniului local. Am plecat din Brno spre Kalisko (Polonia) pentru a vedea ce modele de bune practici mai putem aduna din zonele funcționale ale Uniunii Europene. Până în acest moment putem trage concluzia în care noi credem de când a pornit UrbanizeHub: Implicarea aduce dezvoltarea!

Functional Areas in the EU este un proiect dezvoltat de Banca Mondială pentru Comisia Europeană și ne bucurăm că UrbanizeHub face parte din acest proiect.

Sursă foto: Dexigner, South Moravia, Novazbrojovka, Facebook




Rǎmâi conectat cu UrbanizeHub și profitǎ de reduceri la evenimentele noastre, abonându-te la newsletter.


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.