home Politici Urbane & Guvernanță, Proiecte & Orașe, Regenerare Urbană #8 Atena îmbină atracțiile istorice cu dezvoltarea sustenabilă – Turneul European UHub

#8 Atena îmbină atracțiile istorice cu dezvoltarea sustenabilă – Turneul European UHub

Ultima noastră oprire din Turneul European UHub ne-a adus în Grecia, în Atena de Vest. O zonă plină de istorie din antichitate până în prezent, Atena a reușit să se branduiască drept un important centru turistic, dar în același timp este conștient de amprenta de carbon pe care o are și a făcut pași importanți să devină verde.

Zona urbană funcțională Atena de Vest este casa a aproape 600.000 de greci, care locuiesc în suprafața de 110 km2. Zece unități administrative au decis că este momentul să creeze planuri și proiecte pentru întreaga comunitate, motiv pentru care au format Asociația pentru Dezvoltarea Atenei de Vest. Este cea mai întinsă administrație din Zona Metropolitană Atena, motiv pentru care există și o serie de dificultăți. Criza imigranților a afectat serios comunitatea, care a decis să creeze centre de asistență pentru aceștia. Situația economică fluctuantă din Grecia s-a resimțit și în Atena de Vest, unde șomajul și condițiile de trai au afectat serios populația. Putem adăuga pe lista de provocări și schimbările de climat, care s-au tradus prin temperaturi ridicate și disconfort pentru cetățeni.

Strategia Atenei de Vest pentru 2030 include regenerarea urbană și a mediului, revitalizarea economiei locale, integrarea sustenabilă și oferirea de suport pentru grupurile vulnerabile, creșterea calității vieții și crearea unei rețele de poli de dezvoltare locală. În vizita noastră și în interviurile pe care le-am derulat cu reprezentații zonei funcționale, am aflat care sunt poveștile de succes cu care se mândrește administrația.

Biofial

Fosta fabrică BIOFIAL din municipiul Ilio a trecut printr-un întreg proces de transformare și a devenit un centru cu multiple funcțiuni. Zona se întinde pe aproximativ 5.500 mp și este ușor accesibilă pentru cetățeni. Aproximativ 4.100 mp sunt destinați activităților culturale și sportive. Oamenii se pot delecta cu o piesă de teatru, pot să servească o cafea de calitate, să citească în bibliotecă, să participe la ateliere sau să se antreneze în sala de sport. Există chiar și o cameră pentru seminarii și un cabinet medical în incinta clădirii. O atenție foarte importantă a fost acordată modului în care a fost construit spațiul. Designul biofilic și tehnicile pentru reducerea consumului energetic prin utilizarea energiei geotermale au fost baza planului de regenerare a clădirii, proiectul fiind în valoare de 10.750.000.

Strada Emiliou Veaki

Pentru că Grecia este una dintre cele mai lovite țări de schimbările climatice, focusul administrațiilor publice este să reducă pe cât posibil temperaturile în marile aglomerări urbane. Un astfel de exemplu am văzut la Atena, pe strada Emiliou Veakis. Designul bioclimatic ajută la crearea efectului de răcorire a străzii cu trafic redus. O selecție specială de plante și materiale de construcție care păstrează temperatura scăzută  au fost utilizate pentru a combate valurile de căldură extremă. Pe lângă efectul plăcut de diminuare a insulelor urbane de căldură, există și un grad estetic ridicat care face plimbările mult mai plăcute.

Parcul Peristeri și Centrul de expoziții

Oamenii din zona metropolitană Atena numesc parcul un adevărat paradis verde. Întins pe 24 de hectare, Peristeri este un loc ideal pentru cei care își doresc să se reconecteze cu natura. Copacii înalți și în vârstă de sute de ani protejează potecile cu umbra pe care o lasă, ceea ce face ca o plimbare prin zonă să fie o soluție pentru cei mai vulnerabili în fața temperaturilor ridicate. Pe lângă cadrul natural, administrația publică a creat și o bibliotecă municipală și un loc de joacă pentru copii. Adulții pot să ia o pauză de la muncă la una dintre cafenele sau să practice sport în sala dedicată. Pentru activități culturale există un amfiteatru open-air unde vara se dau spectacole, concerte, piese de teatru, dansuri și altele.

Centrul de expoziții Peristeri este unul modern aflat chiar în inima orașului Peristeri, în axa comercială a Atenei. Clădirea se întinde pe 6.600 mp, cu aproape 7 hectare de parcare cu o capacitate de 1000 de autoturisme. Reprezentanți din industria automotive, inovatori și lideri din business aleg anual să organizeze evenimente pentru companiile lor, dar se pot ține și nunți sau ceremonii la cererea clienților. Centrul are patru mari camere de 1.500 mp fiecare și un coridor central de 600 mp care le conectează, fiind spațiu suficient pentru derularea eficientă a evenimentelor.

Casele pentru refugiați Evangelistria

Proiectul se concentrează în principal pe reconstruirea trotuarelor din complexul de apartamente pentru refugiați din Evangelistria pentru a permite persoanelor cu dizabilități să se poată deplasa mult mai ușor. Aici intră și mobilierul urban, unde ne referim la bănci, măsuțe, coșuri de gunoi și așa mai departe. Pe lângă acest obiectiv, zona comună dintre clădiri va fi reconstruită, în prezent fiind acoperită de plăci și betoane. La capitolul eficientă energetică, o nouă rețea electrică va fi instalată pentru a reduce consumul.

Furnalul Petroupoli

Vechiul furnal devenit monument istoric în 1988 nu a fost atât de bine păstrat în ultimele decenii. Administrația publică a decis că este timpul să-i acorde respectul cuvenit și a demarat un proiect de restaurare a furnalului pe întreaga zonă de 635 mp, care a suferit deteriorări majore. În același timp, zona dimprejur care se întinde pe 5.300 mp va fi transformată într-o piață de promenadă unde vor fi ținute activități în aer liber și vor fi organizate evenimente. Odată cu implementarea proiectului, zona Atenei de Vest și Attica va apărea mult mai des pe calendarul cultural al evenimentelor și va face ca teatrul Petras să fie tot mai vizibil ca exemplu de performanță artistică. Investiția este de 1.740.000 euro, furnizată din sursele Regiunii Attica.

Încheiem aici Turneul European UHub, o experiență din care am învățat și am dat mai departe ce înseamnă pentru o comunitate să se dezvolte sustenabil, să colaboreze instituțional, să implice oamenii în conturarea viitorului orașelor. În cele șapte țări prin care am călătorit am descoperit un fir roșu: oameni care doresc să se implice și orașe care înțeleg cât de important este să joace rolul de lider al schimbării. A fost o experiență unică și vom reveni în perioada următoare cu un documentar video pentru a vă arăta cum putem creiona comunitățile de mâine.

Functional Areas in the EU este un proiect dezvoltat de Banca Mondială pentru Comisia Europeană și ne bucurăm că UrbanizeHub face parte din acest proiect.

Sursă foto: World Tourism Expo, The Crazy Tourist




Rǎmâi conectat cu UrbanizeHub și profitǎ de reduceri la evenimentele noastre, abonându-te la newsletter.


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.