home Proiecte & Orașe, Regenerare Urbană #4 Aglomerația Kaliskz-Ostrowska și dezvoltarea durabilă – Turneul European UHub

#4 Aglomerația Kaliskz-Ostrowska și dezvoltarea durabilă – Turneul European UHub

Aglomerația Kalisz-Ostrowska este cea de-a patra noastră oprire în Turneul UHub. Formată din mai multe unități, aglomerația este un model pentru cum o comunitate se poate dezvolta sustenabil atât în urban cât și în rural.

Populația aglomerației urbane numără 360.000 de locuitori, care reprezintă 10% din populația regiunii Polonia Mare. Aglomerația urbană Kalisz-Ostrow este o structură care se autoguvernează și care constituie din 24 de unități administrative. Asocierea există din 2015 și s-a format în principal pentru o mai bună absorbție a fondurilor europene, dar membrii ei s-au gândit cum pot implica cetățenii în clădirea viitorului. De la înființare și până acum, Aglomerația a reușit să absoarbă aproximativ 63,5 milioane de euro pe exercițiul financiar 2014-2020. Principalele direcții de dezvoltare sunt transportul public, educația universitară și vocațională, regenerarea zonelor urbane degradate și a celor urbane, protecția mediului, eficiența energetică și promovarea strategiilor cu emisii reduse de carbon.

Modernizarea clădirilor publice

Focusul pe mediu a fost reducerea consumului de energie în clădirile publice, motiv pentru care Aglomerația Kalisz-Ostrowa a investit în termoizolarea clădirilor publice (școli, grădinițe, săli de sport, cămine de bătrâni, primării, biblioteci). Majoritatea intervențiilor s-au concentrat și pe instalarea panourilor fotovoltaice pe clădiri pentru a le face auto-suficiente din punct de vedere energetic. Zidurile au fost izolate, iluminatul a fost înlocuit cu unul sustenabil și sistemul de încălzire a fost modernizat. 84 de clădiri au fost termoizolate și modernizate, ceea ce a redus consumul de energie electrică cu 22,5 milioane kWh și a redus emisiile anuale de CO2 cu 6000 de tone.

Mobilitate urbană

Fiind o aglomerație urbană, focusul a fost pus pe transportul rapid și sustenabil al cetățenilor dintr-o locație în alta în funcție de nevoile lor. Din acest motiv au fost create centre de transfer în Kalisz și Ostrow la care operează 20 de autobuze electrice și hibride. Pentru a crește calitatea serviciilor, călătorilor le este oferită posibilitatea de a achiziționa un abonament electric sau bilete de la aparatele din stații. Pe lângă transportul în comun, autoritățile au acordat o atenție specială micromobilității și în special a conexiunilor cu ajutorul pistelor de bicicletă care se întind pe 30 km și leagă orașele de zonele adiacente. Există, de asemenea, 11 stații tip park & ride și 12 stații bike & ride noi care completează strategia ce ține de transport sustenabil.

Regenerare urbană

Cetățenii au fost angrenați prin procese participative să planifice împreună cu autoritățile un plan pentru revitalizarea anumitor spații. Zonele rurale și cele post-industriale sunt principalul obiectiv pentru investiții care să conțină o abordare concentrată pe zona socială, economică, mediu și cultură. Putem enumera Centrul Cultural Osrowskie Lokalnej, Grădinile Iodane, Amfiteatrul Municipal și străzile din centrul orașului ca modele de succes în acest sens. La cererea comunității, în Grădinile Iodane a fost instalat un loc de joacă pentru copii, o sală de sport în aer liber și echipamente dedicate copiilor cu dizabilități. Un alt lucru interesant la proiectele din Kalisz este atenția dedicată creării spațiilor unde comunitatea se poate întâlni. Casa Cartierului, Centrul ONG-urilor și Acceleratorul Cultural sunt trei exemple de proiecte dedicate rezidenților din zonele revitalizate, asistenților sociali care lucrează în sectorul ONG și artiștilor.

Incubator pentru antreprenoriatul rural

Dezvoltarea zonelor rurale parte a Aglomerației este un punct de interes pentru administrațiile publice, motiv pentru care au decis să transforme o fostă școală dintr-o comună într-un centru modern în care să fie încurajat antreprenoriatul rural. Rezidenții de toate vârstele pot participa la întâlniri împreună cu ONG-uri și antreprenori locali pentru a discuta despre idei de dezvoltare a comunei. Aglomerația a creat contextul pentru ca educația vocațională să fie o opțiune viabilă pentru elevi și adulți și astfel să regleze deficitul de resursă umană din piață. Aproximativ 1200 de cetățeni au făcut un astfel de stagiu. Afacerile locale au fost încurajate să primească stagiari și ucenici pentru a-i forma. La capitolul infrastructură, trebuie menționate 9 laboratoare în școli și centrele de învățare continuă de care beneficiază 4000 de cetățeni.

Din Kalisz-Ostrowksa am pornit înspre Balaton, unde administrația locală a făcut din turism o strategie sustenabilă pentru dezvoltare. Revenim zilele următoare cu încă un articol din Turneul European UrbanizeHub.

Functional Areas in the EU este un proiect dezvoltat de Banca Mondială pentru Comisia Europeană și ne bucurăm că UrbanizeHub face parte din acest proiect.

Sursă foto: Facebook, Polska, Dreamstime, Instagram, Kalisz




Rǎmâi conectat cu UrbanizeHub și profitǎ de reduceri la evenimentele noastre, abonându-te la newsletter.


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.