home Politici Urbane & Guvernanță, Proiecte & Orașe #2 Trenčín – Turneul European UHub

#2 Trenčín – Turneul European UHub

Urbanismul participativ și implicarea cetățenilor în conturarea viitorului propriului oraș este un principiu după care Trenčín se ghidează de aproape 10 ani. Al doilea oraș vizitat în turneul nostru este singurul din Slovacia unde procesele de co-design de oraș sunt aplicate.

Uniunea Europeană a setat la țintă ca până în 2015 să fie modernizați 12 km de cale ferată pentru a o integra în sistemul de transport la nivel european. Administrația din Trenčín a văzut o oportunitate de a veni cu un proiect prin care să facă schimbări fundamentale în dinamica orașului. Pe lângă estetic și funcționalitate a spațiilor urbane, schimbările funcționează drept catalizator pentru dezvoltarea socială, culturală și economică a Trenčínului.

Trenčín este singurul oraș din Slovacia care a dezvoltat proiecte de planificare colaborativă în care au implicat atât cetățenii, ONG-uri, asociații, mediul de business cât și experți în urbanism, arhitectură, transport, economie, istorie și ecologie. Așa a debutat campania Trenčín is YOU, la finalul căreia s-a organizat un concurs pentru propunerea unui masterplan dedicat zonei centrale a orașului. Pentru că orașul are o infrastructură albastră deosebită, focusul a fost pus pe reconectarea cetățenilor cu natura și punerea în valoare a râului.

La competiție au fost înscrise idei de design urban venite anonim. Pentru a crea cerințele și regulamentul, echipa Trenčín is YOU a adus experți din cadrul Primăriei și colaboratori externi cu care au mers pe teren în 11 locații pentru a discuta cu cetățenii și a colecta opinii și sugestii din partea lor. În septembrie 2012 a fost organizat un workshop de cinci zile la care a participat publicul, acesta fiind organizat de Facultatea de Arhitectura din Bratislava și Facultatea de Arhitectură din Brno. Lucrările facultăților au fost expuse publicului în prezența autorilor, scopul fiind acela de a capta reacția oamenilor, a colecta modul în care ei percep spațiul public gândit de un expert în raport cu spațiul pe care îl cunosc deja și pentru a integra acest feedback în cerințele de concurs. În 2013, în cadrul a cinci discuții cu experți din zona de management al apei, ecologiei, transportului public, economiei și patrimoniului la care a participat publicul s-a concluzionat planul pentru concursul din 2014.

 

59 de propuneri de design din 21 de țări au fost trimise și jurizate de cei 11 membri ai juriului care au dat trei premii și două recompense. Soluțiile câștigătoare au fost expuse în piața publică timp de o zi și în sinagogă pentru două luni, ca discuțiile cu cetățenii să poată avea loc. Soluția declarată favorită a fost achiziționată de la firma Manda Works pentru a fi implementată în oraș, celelalte de pe locurile 2, 3 și mențiuni fiind premiate conform regulamentului.

Pe lângă concursul de soluții, Trenčín is YOU se concentrează și pe partea de concept de design și transport urban bazat pe studii detaliate ale traficului și modelelor de transport. Raportul a fost publicat în 2017 și urmat de o consultare cu populația. Ceea ce a reușit echipa a fost prezentat la diferite evenimente din afara orașului ca model de bune practici pentru ceea ce înseamnă urbanismul participativ.

Pentru modul în care orașul a mizat să devină o prezență în patrimoniul cultural european și proiectele dedicate culturii, Trenčín a fost desemnat Capitală Culturală Europeană în 2026. Faptul că orașe din țări și de dimensiuni diferite au înțeles importanța implicării cetățenilor în conturarea deciziilor ce țin de viitorul comunității este o încurajare pentru misiunea pe care și noi ne-am asumat-o, acela de a construi împreună orașele viitorului.

Functional Areas in the EU este un proiect dezvoltat de Banca Mondială pentru Comisia Europeană și ne bucurăm că UrbanizeHub face parte din acest proiect.

Sursă foto: Manda Works




Rǎmâi conectat cu UrbanizeHub și profitǎ de reduceri la evenimentele noastre, abonându-te la newsletter.


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.