home Regenerare Urbană #7 Fierbinți poate deveni un urban escape și brand turistic – Turneul European UHub

#7 Fierbinți poate deveni un urban escape și brand turistic – Turneul European UHub

A șaptea oprire din turneul nostru ne-a adus în Fierbinți-Târg, în Zona Funcțională Ialomița Vest. Comunitățile urbane de dimensiuni medii și mici au avut mereu dificultăți în crearea unei strategii de dezvoltare dacă se aflau în apropierea unei mari aglomerări urbane, dar în Fierbinți am descoperit o strategie cu real potențial: un oraș dormitor, festivalier și verde.

Fierbinți-Târg se află la doar 40 km de București, lucru care îi conferă potențialul de a deveni un oraș dormitor sau satelit al Capitalei. Tendința bucureștenilor este de a se reloca către zone mai liniștite dar care să le și permită să își îndeplinească atribuțiile de la locul de muncă, motiv pentru care se orientează spre localități care oferă calitatea vieții pentru rezidenții săi. Planul de dezvoltare al Zonei Funcționale Ialomița Vest este să pună în valoare patrimoniul natural, să asigure conectivitatea cu Bucureștiul și să creeze locuri pentru oameni unde aceștia să își poate petrece timpul liber.

Echipa UHub alături de Iulian Mareș, City Manager Fierbinți

La Fierbinți-Târg l-am întâlnit pe City Managerul Iulian Mareș, un om implicat și cu o viziune clară pentru comunitatea sa. Iulian depune constant eforturi să promoveze Fierbințiul și localitățile din jur în fața stakeholderilor din Guvern, organizații internaționale, business și ONG-uri cu interese similare. Cea mai mare dorință a sa este ca bucureștenii să dea traiul în Capitală pe o viață mai liniștită în Ialomița de Vest, să poată ajunge rapid în București printr-o conexiune cu trenul metropolitan, să poată petrece serile într-o plimbare prin natură sau la festivalul de comedie și să trăiască într-o comunitate verde și inovativă.

Pentru prima oară, orgoliile au fost lăsate la o parte iar primarii din localitățile Ialomiței de vest au decis să colaboreze în proiecte care pot să producă bunăstare și să genereze calitatea vieții pentru cetățeni. Am discutat despre prioritățile de dezvoltare cu cu Alexandru Potor (County Manager Ialomița), Iusein Iuksel (Primarul Orașului Fierbinți-Târg), Lucian Dumitru (Primarul Comunei Dridu) și Goga Ioan (Primarul Comunei Movilița).

Conectivitate București-Fierbinți

Administrația publică a demarat un proces de lobby pentru a intra în proiectul Trenului Metropolitan București pentru a beneficia de o conexiune sustenabilă și nepoluantă cu Capitala. După cum am văzut în exemplul Zagrebului, conectivitatea nepoluantă între localitățile limitrofe aduce prosperitatea pentru întreaga regiune. În prezent, din București în Fierbinți se poate ajunge cel mai rapid prin DJ101, dar un transport public integrat este soluția pentru dezvoltarea pe termen lung a zonei.

Iulian Mareș ne-a spus că demersurile sunt avansate pentru includerea Fierbințiului pe traseul metropolitan și are toată încrederea în acest proiect. Focusul administrației publice, crede City Managerul, trebuie pus pe creșterea calității vieții oferită atât locuitorilor de astăzi cât și celor de mâine ai orașului.

Motopark Romania

Cel mai mare circuit-auto moto de viteză din țară a fost construit în comuna Adâncata, la 14 km de Fierbinți-Târg. Pasionații de curse vin regulat în această zonă când se organizează competiții sau diverse evenimente. Capacitatea de cazare este sub necesar din această cauza, motiv pentru care se creează oportunitatea pentru rezidenți să investească în mici pensiuni și afaceri conexe din HoReCa. În acest moment, vizitatorii se cazează la Urziceni sau București ca să poată participa ca spectatori la curse. Un alt sector foarte important care poate fi pus în valoare datorită turismului este gastronomia locală, în prezent fiind o cofetărie și câte un restaurant în Fierbinți și Dridu cu capacitatea de a servi un aflux suplimentar de clienți.

Educație

În localitatea Armășești se află al treilea liceu de agricultură inaugurat în România.  În acest moment, liceul este pe lista instituțiilor care beneficiază de sprijin din partea Ministerului Agriculturii, dar situația nu este foarte fericită. Infrastructura necesită lucrări urgente și numărul elevilor tinde spre zero. Faptul că este un monument istoric de categoria A, de importanță națională sau universală, este motivul pe care administrația  locală mizează pentru a-l readuce la prestanța de altădată. Printr-o colaborare cu Universitatea de Științe Agronomice și Medicină veterinară din București, s-a stabilit direcția pentru transformarea liceului într-o școală europeană sau internațională de agricultură și zootehnie. Mediul de business din domeniul zootehnic caută continuu personal calificat în acest domeniu și un liceu ar furniza resursa umană atât de necesară pe piața muncii. Totuși, administrația locală se confruntă cu lipsa de interes din partea reprezentanților instituțiilor de învățământ în a promova specializările agricole. Din acest motiv, soluția ar fi internaționalizarea liceului și transformarea sa în altceva decât o instituție în subordinea inspectoratului școlar. Totuși, apare problema finanțării unei instituții de învățământ zootehnic și se caută stakeholderi care să se implice în realizarea viziunii pentru un Liceu Iordache Zossima european.

Natură

Lacul Dridu poate juca un rol foarte important în consolidarea brandului turistic al zonei Fierbinți. Ar putea fi transformat într-un parc de agreement ca și cel de la Comana, dimensiunile sale fiind considerabile și existând o rezervație natural care se suprapune pe 1/3 din zona lacului. Infrastructura verde-albastră dezvoltată sustenabil are un potential uriaș în a crea prosperitate pentru comunitate dacă se găsește o metodă prin care natura să fie protejată și oamenii să se poată bucura de specificul zonal.

Printre alte atracții naturale putem menționa situl Natura 2000 Grădiștea-Căldărușani-Dridu, râul Ialomița și zonele împădurite din preajmă. Administrația publică depune eforturi contante pentru a demara proiecte de împădurire și creare de parcuri, spațiul verde fiind un domeniu la care Fierbințiul este încă deficitar.

Brandul Las Fierbinți

Serialul de comedie Las Fierbinți se filmează de peste 10 ani în localitatea cu același nume. Producătorul serialului a luat decizia de a investi în niște studiouri care să pregătească personalul necesar pentru industria de filme și seriale. În 2022 a fost înviințată prima școală postliceală din județul Ialomița cu două calificări de bază pentru cinematografie: technician sunet și operator iluminat. Liceul Tehnologic Fierbinți-Târg și compania Frame Film SRL au decis să mizeze pe sectorul educational care să creeze plus valoare pe piața muncii și să asigure o resursă umană pregătită care poate oricând să își găsească un job în divertisment.

Planurile pentru perioada următoare sunt să creeze un festival de comedie începând cu 2023, în parteneriat cu Frame Film. Totodată, va fi înființat un Comedy Hub care va reuni teatrul, filmul și televiziunea pe teme de comedie. Hubul este inclus în conceptul de dezvoltare a orașului Fierbinți-Târg și va contribui la consolidarea sectorului HoReCa local.

Slow City

Fierbinți-Târg este un oraș atractiv pentru cei care caută liniștea și mai multă natură, dar nu vor să renunțe la serviciile publice urbane și accesul facil la oportunitățile oferite de o metropolă. Punctele forte ale orașului sunt prețul avantajos al locuințelor, calitatea serviciilor publice, comunitatea activă și prietenoasă cu noii veniți și faptul că este un refugiu de la agitația aglomerării urbane. Datele pentru 2020 arată valori pozitive în județ în ceea ce privește schimbările de reședință, cei mai mulți cetățeni alegând să renunțe la orașe pentru sate datorită confortului mai ridicat oferit de rural. Promovarea Fierbinți-Târg ca un refugiu urban are potențial și este strategia principală a administrației publice pentru a regla indicele demografic negativ cauzat de migrația din trecut către marile aglomerări urbane.

Strategia pentru dezvoltarea zonei funcționale ca alternativă la agitația din Capitală ne-a amintit de exemplele de bune-practici pe care le-am văzut în opririle noastre precedente din Polonia, Ungaria și Croația. Plecăm din Fierbinți-Târg către Atena, ultima noastră oprire din Turneul European UHub.

Functional Areas in the EU este un proiect dezvoltat de Banca Mondială pentru Comisia Europeană și ne bucurăm că UrbanizeHub face parte din acest proiect.

Sursă foto: Rador, Moto Park Romania, Impact




Rǎmâi conectat cu UrbanizeHub și profitǎ de reduceri la evenimentele noastre, abonându-te la newsletter.


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.