home Comunitate, Cultură Urbană, Evenimente, Industrii Creative, Proiecte & Orașe Educăm viitorii lideri urbani, aducem administrația locală aproape de comunitate și promovăm mobilitatea urbană! Toate într-un singur proiect marca UrbanizeHub

Educăm viitorii lideri urbani, aducem administrația locală aproape de comunitate și promovăm mobilitatea urbană! Toate într-un singur proiect marca UrbanizeHub

Facem lucruri nu pentru că sunt ușoare, ci pentru că sunt provocări! Mihai Ioniță a vorbit în cadrul UrbanTalks Oradea despre proiectul marca UrbanizeHub în care am angrenat energiile comunității, ale administrației locale și ale experților într-un proiect dedicat atât educației cât și mobilității pe două roți.

Colegul nostru Mihai Ioniță a vorbit la UrbanTalks Oradea despre proiectul Lugoj: For Kids, by Kids, derulat sub umbrela New European Bauhaus. Ce înseamnă New European Bauhaus? NEB, pe scurt, caută să transforme idealurile Green Deal în rezultate tangibile și centrate pe om. Poate fi înțeles și ca un „think-do tank” care se folosește de creativitate, inovare și imaginație pentru a modela un viitor sustenabil. Mihai Ioniță a explicat pe scurt cum proiectul pe care îl implementează se înscrie în criteriile New European Bauhaus:

„Ne-am focusat pe axa de îmbunătățire a spațiului public și al accesibilității prin intermediul de metode de mobilitate urbană activă. Care a fost procesul de brainstorming și cum elaborat acest proiect? Avem șase componente la care ne-am gândit. În primul rând, avem componenta de mobilitate urbană activă. Noi a trebuit să o includem și am zis că este foarte important. După aceea, vorbim de Lugoj. Știm că Lugoj a fost cândva orașul bicicletelor și ne-am gândit că putem să îi dăm o întorsătură foarte interesantă și să avem acest specific local. După aceea, revenind la cuvântul cheie încredere, mi se pare că pentru orașele viitorului este foarte important și România a pierdut într-o oarecare măsură încrederea între stakeholderi, între autorități și cetățeni. Fără încredere, nu poți să ai un proces de colaborare și o viziune implementată. Am încercat să stabilim acest proces de încredere de la bază. Ce e mai frumos decât copiii să aibă încredere în autoritățile locale? O componentă conectate este  copii implicați înseamnă cetățenii responsabili de mâine. Penultima componentă este cea de replicabilitate. Pentru că proiectul fiind elaborat în cadrul New European Bauhaus trebuie să fie replicabil și scalabil. Poate alte țări vor aplica acest proiect în viitor. Nu în ultimul rând, este un exercițiu de digitalizare. Ne aflăm într-o perioadă de aproape revoluție tehnologică și încercăm să ținem pasul cu noile vremuri”, spune Mihai Ioniță.

Proiectul marca UrbanizeHub derulat de colegii noștri Mihai Ioniță, Radu Vânturache, Samuel Stancu și Vlad Cumpănaș reușește să îmbine comunitatea, administrația publică și experții din zona de urbanism. Scopul final este să plantăm primele semințe ale implicării civice în rândul tinerei generații și oferirea unor date legate de mobilitatea urbană către administrația lugojeană.

„Ce este Lugoj: For Kids, by Kids? Este o inițiativă menită să îmbunătățească spațiul public și să promoveze mobilitatea urbană activă printr-un exercițiu de urbanism participativ în care implicăm elevi din clasele V și VII care se implică în modelarea orașului pe care și-l doresc. Este un exercițiu de digitalizare și, prin inputul acestor elevi, noi adunăm îndeajunse opinii astfel încât să creăm o hartă interactivă care propune soluții și prezintă zonele problematice pentru utilizatorii de bicicletă din acest oraș. Acest proiect are două obiective principale. În primul rând, să implicăm tinerii într-un exercițiu de urbanism participativ și să le stimulăm simțul de inițiativă civică pe termen scurt cât și pe mediu sau lung prin încercarea de a integra acești elevi într-un consiliu al elevilor care ulterior va lucra cu Primăria în îmbunătățirea spațiului public din cadrul orașului Lugoj. În al doilea rând, crearea hărții interactive care este dată mai departe autorităților publice și care prezintă zonele problematice și soluțiile pentru utilizatorii de biciclete din oraș”, a explicat Mihai Ioniță.

În continuare, colegul nostru a prezentat etapele proiectului: „Care este planul de acțiune al acestui proiect? Am avut în octombrie o pregătire a grupului de lucru. Am selectat 20 de elevi cu care să lucrăm, am selectat o școală astfel încât să avem trasee cât mai relevante pentru exercițiu. Am demarat exercițiul de geolocalizare în care copiii au mers pe teren, au efectuat aceste trasee și au băgat în harta noastră punctele problematice. Ulterior, am avut o serie de ateliere de lucru în care elevii au prioritizat problemele cele mai importante din cadrul infrastructurii și au elaborat soluțiile împreună cu comunitatea de experți de la UrbanizeHub. Am pregătit acest story-map și acum suntem în faza de încheiere în care îi premiem pentru acest exercițiu de implicare și în care elaborăm toate aceste rapoarte ca să le dăm mai departe și către instituțiile europene pentru replicare cât și către Primărie”.

Vă invităm să urmăriți întreagă intervenție a lui Mihai Ioniță, de la 3:15:00, împreună cu celelalte intervenții de la UrbanTalks Oradea accesând linkul de mai jos.




Rǎmâi conectat cu UrbanizeHub și profitǎ de reduceri la evenimentele noastre, abonându-te la newsletter.


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.