home Comunitate, Cultură Urbană, Proiecte & Orașe „Lugoj for Kids, by Kids” dezvoltă abilitățile viitorilor lideri urbani încă de pe băncile școlii!

„Lugoj for Kids, by Kids” dezvoltă abilitățile viitorilor lideri urbani încă de pe băncile școlii!

Copiii din Lugoj s-au implicat într-un proiect derulat de UrbanizeHub pentru modelarea orașului lor! Urbanismul participativ nu are limită de vârstă, cere doar spirit civic și elevii de la „Coriolan Brediceanu” au demonstrat că tânăra generație vrea să fie tot mai implicată.

UrbanizeHub România a desfășurat în perioada 10 septembrie – 25 noiembrie 2021 proiectul “Lugoj: For Kids, by Kids”, în parteneriat cu Primăria Municipiului Lugoj și Liceul Teoretic „Coriolan Brediceanu”. Acest proiect a fost finanțat integral de Institutul European de Inovare și Tehnologie, prin inițiativa Noului Bauhaus European al Comisiei Europene.

Povestea proiectului a început în vara anului acesta când UrbanizeHub se pregătea să participe la apelul de proiecte pentru implicarea cetățenilor inițiat de Cross-KIC New European Bauhaus.

New European Bauhaus (sau NEB, pe scurt) a fost lansat ca parte a planului de recuperare economica post-pandemie și dorește să facă din Pactul Verde European o experiență culturală “tangibilă”, cu focus pe oameni. Odată cu Noul Bauhaus European, ambiția este de a dezvolta un cadru inovator pentru a sprijini, a facilita și a accelera transformarea ecologică prin îmbinarea sustenabilității cu estetica, constituind o punte între lumea artei și culturii, pe de o parte, și lumea științei și tehnologiei, pe de cealaltă parte.

Noul Bauhaus european se desfășoară în trei etape: proiectare, livrare și diseminare. Concret, Noul Bauhaus European:

  • va aduce împreună cetățeni, experți, întreprinderi și instituții și va facilita discuțiile despre cum să facem spațiile de locuit de mâine mai accesibile și mai accesibile
  • mobilizează designeri, arhitecți, ingineri, oameni de știință, studenți și minți creative din toate disciplinele pentru a reimagina un stil de viață sustenabil în Europa și dincolo de ea.
  • va evidenția valoarea simplității, a funcționalității și a circularității materialelor, fără a compromite nevoia de confort și atractivitate în viața noastră de zi cu zi.
  •  va oferi sprijin financiar pentru idei și produse inovatoare prin intermediul unor cereri de propuneri ad-hoc și prin programe coordonate incluse în cadrul financiar multianual.

Astfel, în urma unui brainstorming al echipei interdisciplinare UrbanizeHub dar și datorită bunei relații pe care o avem cu administrația din Lugoj, am decis să aplicăm proiectul-pilot chiar în Lugoj – orașul bicicletelor.

Lugoj: For Kids, by Kids este o inițiativă menită să îmbunătățească spațiul public și să promoveze mobilitatea urbană activă printr-un exercițiu de urbanism participativ în care elevi de clasele a V-a și a VII-a se implică în modelarea orașului pe care și-l doresc.

Proiectul a început ca un exercițiu de digitalizare, obiectivul fiind, prin inputul acestor elevi, să adunăm suficiente opinii astfel încât să creăm o hartă interactivă care propune soluții și prezintă zonele problematice pentru utilizatorii de bicicletă din acest oraș.  Însă ne-am dat seama că acest proiect are cel puțin două obiective principale. În primul rând, să implicăm tinerii într-un exercițiu de urbanism participativ și să le stimulăm simțul de inițiativă civică pe termen scurt cât și pe mediu sau lung prin încercarea de a integra acești elevi într-un consiliu al elevilor care ulterior va lucra cu Primăria în îmbunătățirea spațiului public din cadrul orașului Lugoj. În al doilea rând, crearea hărții interactive care este dată mai departe autorităților publice și care prezintă zonele problematice și soluțiile pentru utilizatorii de biciclete din oraș.

Etapele proiectului au fost puține și scurte, având în vedere perioada fulger de desfășurare a acestuia. Am avut în octombrie o pregătire a grupului de lucru unde am selectat 20 de elevi și școala cu care să lucrăm. Școala a fost aleasă astfel încât să avem trasee cât mai relevante pentru exercițiu. Am demarat exercițiul de geolocalizare în care copiii au mers pe teren, au efectuat aceste trasee și au băgat în harta noastră punctele problematice. Ulterior, am avut o serie de ateliere de lucru în care elevii au prioritizat problemele cele mai importante din cadrul infrastructurii și au elaborat soluțiile împreună cu comunitatea de experți de la UrbanizeHub. Am pregătit un story-map bazat pe GIS și am finalizat printr-o festivitate de încheiere în care i-am premiat pentru acest exercițiu civic de implicare.

Proiectul marca UrbanizeHub derulat de colegii noștri Mihai Ioniță, Radu Vânturache, Samuel Stancu și Vlad Cumpănaș reușește să îmbine comunitatea, administrația publică și specialiștii din zona de urbanism. Scopul final a fost să plantăm primele semințe ale implicării civice în rândul tinerei generații și să oferim date legate de mobilitatea urbană școlară către administrația lugojeană. Putem spune că acest proiect-pilot a fost un succes și susținem pe mai departe Primăria Municipiului Lugoj să țină cont de problemele identificate de copiii și să implementeze unele din soluțiile găsite de aceștia. Viitorul Lugojului arată bine!




Rǎmâi conectat cu UrbanizeHub și profitǎ de reduceri la evenimentele noastre, abonându-te la newsletter.


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.