home Evenimente, Orașele Viitorului, Politici Urbane & Guvernanță, Proiecte & Orașe Viitorul este al orașelor și regiunilor care investesc în oameni, știu să facă lobby instituțional și dezvoltă proiecte pentru comunitate

Viitorul este al orașelor și regiunilor care investesc în oameni, știu să facă lobby instituțional și dezvoltă proiecte pentru comunitate

Dezbaterea de la masa rotundă organizată cu prilejul UrbanTalks Oradea a reușit să abordeze o serie de problematici importante pentru dezvoltarea regiunilor României. Despre descentralizare, oportunitățile de finanțări europene în zona Green Deal, modele de bune practici, provocări în implementarea proiectelor și reprezentarea regiunilor la nivelul Uniunii europene am vorbit cu Vlad Gheorghe, Florin Birta, Ilie Bolojan, Marcel-Ioan Boloș și Marcel Heroiu.

Masa rotundă de la finalul evenimentului UrbanTalks Oradea a reunit cinci experți care și-au exprimat părerile legate de subiecte cum ar fi dezvoltarea sustenabilă, reprezentarea regiunilor României la nivelul Uniunii Europene, managementul resurselor publice și investițiile în resurse umane. Vlad Gheorghe (europarlamentar), Florin Birta (primarul orașului Oradea), Ilie Bolojan (președintele Consiliului Județean Bihor), Marcel-Ioan Boloș (directorul Agenției de Dezvoltare Regională Nord-Vest) și Marcel Heroiu (expert în dezvoltare urbană) au participat la discuția moderată de Grațian Mihăilescu, fondatorul UrbanizeHub.

Reprezentarea României la nivelul Uniunii Europene este unul dintre punctele de interes ale europarlamentarului Vlad Gheorghe. Dacă în momentul de față stăm bine în Comitetul Regiunilor grației performanțelor aleșilor locali, cel mai notabil fiind Emil Boc, europarlamentarul Vlad Gheorghe a dezvăluit unul dintre proiectele sale prin care încearcă să lărgească sfera de influență a regiunilor.

„Cred că noi, europarlamentarii, trebuie să facem legătura mult mai bine cu administrațiile. Situația nu este atât de neagră. Într-adevăr, la Comitetul Regiunilor avem o reprezentare destul de bună, inclusiv prin primarul Clujului dar și alte persoane. Chiar am în program să sporim această influență, o dată prin întâlnirile fizice pe care le facem nu numai cu oameni de la Bruxelles, ci și cu Banca de Investiții, care este partener la din ce în ce mai multe programe strategice la nivelul Uniunii Europene. Avem parte de finanțare europeană, parte de finanțare proprie care să vină prin Banca Europeană de Investiții și o parte foarte mică de finanțare proprie propriu-zisă. Am facilitat astfel de discuții inclusiv ale parlamentarilor români care sunt lideri locali în județele lor, bineînțeles cu legătura direct cu administrațiile. Eu am un program cu date, pe regiuni ale țării să încercăm să împingem aceste lucruri. Pe programul de decarbonize cities chiar am trimis colegilor mei primari informarea despre posibilitatea de a se înscrie cu municipiile în acest program și sunt sigur că și colegi din alte partide fac același lucru cu administrațiile care sunt în partidele sau alianțele din care fac parte. Lucrez la un proiect în care una dintre regiunile României să facem o reprezentanță la Bruxelles exact pentru a spori vizibilitatea și acest know-how și a ușura transferul de know-how atât de la Bruxelles către România, dar și invers, să și arătăm că facem lucruri bune în România”, a spus Vlad Gheorghe, europarlamentar.

Marcel-Ioan Boloș, directorul Agenției de Dezvoltare Regională Nord-Vest și fost ministru al Fondurilor Europene, a avut o intervenție pe un subiect considerat punctul sensibil pentru viitorul atragerii de investiții europene. Descentralizarea a fost propusă în repetate rânduri către instituțiile care ar putea facilita acest proces, dar, până în acest moment, nu au existat progrese semnificative în direcția creării unei Românii a regiunilor. Marcel-Ioan Boloș a vorbit despre provocările viitorului și ce efecte va avea transformarea ADR-urilor în autorități de management.

„În perioada în care am fost ministrul al Fondurilor Europene, am încercat să pun bazele unei nevoi destul de acute a autorităților locale, vorbesc de descentralizarea gestionării fondurilor europene. În acest sens, am inițiat, și s-a și aprobat ulterior de către Parlament legea care transformă agențiile de dezvoltare regională în autorități de management. Din punct de vedere practic și al implicațiilor la nivelul localităților urbane, aceasta va însemna că banii vin mai aproape ceea ce înseamnă dezvoltarea urbană, aceasta va însemna că nevoile privind transparența decizională, dar și ceea ce înseamnă simplificarea procedurală, vor avea posibilitatea să se întâmple. Autoritățile de management, conform regulamentelor europene, au această posibilitate ca aceste nevoi privind transparența și simplificarea procedurală să poată avea loc în relație cu beneficiarii. Trecând pe partea nevoilor de dezvoltare urbană, eu cred că sunt cele mai mari provocări pe care noi le avem, pentru că pe lângă conceptele noi cu care a trebuit să ne obișnuim în perioada de programare 2014-2020, vorbesc aici de mobilitate urbană, regenerare urbană și toate ingredientele necesare pentru dezvoltare urbană, avem în față aceste provocări care țin de tranziția verde și de partea de digitalizare. Vă mărturisesc din experiența pe care am avut-o în perioada de programare 2014-2020, când a apărut prima oară conceptul de mobilitate urbană, a trebuit prin numeroase întâlniri pe care le-am avut cu beneficiarii autorități locale să fundamentăm într-un mod cât se poate de util și în favoarea lor acest concept. A trebuit să gândim proiecte tip, modele de proiecte de mobilitate urbană, să punem bazele cu experții Comisiei pentru ceea ce înseamnă coridoarele de mobilitate urbană. […] Descentralizarea fondurilor europene, dar mai mult decât atât, o majorare substanțială a fondurilor pentru dezvoltarea regională în folosul autorităților locale, vor oferi posibilitatea ca standardele de locuit ale oamenilor să se îmbunătățească”, ne-a spus Marcel-Ioan Boloș.

Președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, a continuat pe aceeași temă a descentralizării și s-a concentrat pe dificultățile pe care administrațiile publice sunt nevoite să le depășească dacă vor să rezolve probleme neacoperite de axele de finanțare europene.

„Orice autoritate care vrea să acceseze fonduri trebuie să aibă în vedere complementaritatea proiectelor și finanțărilor pentru că poți pe programul operațional să accesezi doar anumite proiecte pe anumite axe, dar o primărie sau un consiliu își dă seama că trebuie să facă și altceva. Atunci, trebuie văzut dacă te duci pe un alt program, te duci din bugetele tale… Proiectele de succes sunt cele care au finanțări complementare pentru că este foarte puțin probabil ca dintr-un singur proiect să rezolvi toată problematica unui cartier sau a unei zone. Al doilea element important este cel de a contracta credite din care să începi proiectele în perioada imediat următoare, asigurând riscurile că nu vei finanța toate proiectele din bani europeni, dar, începând proiectele din timp și gândind o planificare care să corespundă, un proiect pretabil pentru finanțare care știm sigur că este o soluție bună și că va avea un punctaj corespunzător, atunci, în afară de faptul că vei câștiga foarte mult timp, doi sau trei ani chiar, nu o să ajungi cu timpii la limită. Vedeți ce se întâmplă în această perioadă. Nu mai găsești constructori, prețurile au escaladat și trebuie să termini proiectele la finalul lui 2023, ceea ce nu vor reuși toate autoritățile pentru toate proiectele […] Întotdeauna va exista o reacție când propui descentralizarea. Nu trebuie să ne ascundem. Susținătorii centralizării vor spune că sunt niște avantaje mari, de ce se face într-un fel, că apare segregarea și alte lucruri de genul acesta. Importante sunt consecințele și scopurile noastre de lucru. Eu cred că colaborarea dintre autoritățile locale aduce beneficii pentru comunitățile respective”, a explicat Ilie Bolojan.

Florin Birta a prezentat intervențiile pe care administrația sa le desfășoară pentru a atrage forța de muncă specializată în municipiul Oradea. Totodată, primarul a reiterat dedicarea sa pentru atragerea și retenția resursei umane în Oradea, dar și deschiderea către atragerea de investiții sustenabile pentru Oradea.

„Este foarte important parteneriatul dintre Primăria Oradea și Consiliul Județean Bihor dar, într-adevăr, trebuie să trecem la un alt nivel, la nivelul la care putem să atragem o resursă umană mai calificată. Avem diferite programe prin care încercăm să facem acest lucru, pentru că suntem într-o poziție destul de ingrată în acest moment. Suntem între două centre, Cluj și Timișoara, și chiar dacă am reușit să dezvoltăm această parte și să aducem investiții în municipiul nostru, trebuie să ne axăm pe viitor pe forță de muncă mai calificată și pe resursă umană mai calificată. Vă dau un exemplu: avem anumite burse pe care le acordăm celor din IT, care sunt elevi în clasele XI și XII în Oradea. Dacă ei rămân în continuare să studieze în Oradea, Primăria le acordă anumite burse și le plătește cazarea și masa celor care stau aici. Sunt programe europene pe care le vom accesa pentru specializarea resursei umane. Cu siguranță, acesta este un deziderat și un proiect pe care noi va trebui să marșăm în continuare, o dată cu continuarea investițiilor și a dezvoltării proiectelor în municipiul nostru, atât pe Green Deal cât și pe resursă umană în continuare” a intervenit primarul Oradei.

Marcel Heroiu, expert în dezvoltare urbană, a venit cu două sfaturi pentru Oradea. Cele două sfaturi pot fi aplicate și celorlalte orașe care caută să se dezvolte armonios, sustenabil și inteligent.

„Când ai într-un oraș de dimensiuni modeste oameni care fac performanță în administrație e clar că ai făcut ceva bine. Punct! Ne uităm pe date să vedem care sunt orașele cu cea mai mare rată de antreprenoriat din țară. Locul I, Cluj, locul II, București, locul III Oradea. Dacă ești pe locul al treilea pe țară, peste orașe ca Timișoara sau Iași, ai făcut ceva bine. Primul sfat (n.r. pentru administrația orădeană) e să continuați, nu stricați ce ați făcut pentru că aveți o fundație absolut solidă. Al doilea sfat, și inevitabil veți ajunge aici, trebuie făcută tranziția de la focus pe infrastructură, investiții hard, la investiții soft. De bine, de rău, o să terminăm autostrăzile, o să investim în aeroporturi, o să facem regenerare urbană și diferența o vor face investițiile în oameni. Trebuie să știm să investim deștept în antreprenoriat și nu am să îi fac laudatio domnului Boloș, dar sunt mai mulți directori de Agenții de Dezvoltare Regională care vorbesc de ani buni despre importanța inovării și antreprenoriat”, a spus Marcel Heroiu.

Vă invităm să urmăriți întreaga dezbatere accesând linkul de mai jos:
Rǎmâi conectat cu UrbanizeHub și profitǎ de reduceri la evenimentele noastre, abonându-te la newsletter.


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.