home Cultură Urbană, Regenerare Urbană „Oamenii au nevoie de un spațiu urban în care să petreacă timpul împreună”

„Oamenii au nevoie de un spațiu urban în care să petreacă timpul împreună”

Orașele viitorului se pot dezvolta doar prin implicarea cetățenilor, administrației și antreprenorilor. Despre cum mediul privat poate să dezvolte atât afaceri cât și un mediu de care oamenii să simtă că aparțin ne-a vorbit Raluca Munteanu, reprezentant al grupului Iulius, la UrbanTalks Oradea.

Suma totală este de 310 milioane euro investiți în Palas Iași, într-un spațiu care îmbină rolul comercial și cel de business cu cel de recreere. Peste 16 milioane de vizitatori ajung anual în Palas pentru a se bucura de priveliște, de caruselul în stil venețian, de fântânile arteziene și pavilionul muzical. După cum se poate vedea din imagini, grupul Iulius  pune un mare accent pe împletirea spațiului verde cu funcționalitatea unui proiect mixed-use și acest demers reprezintă un model de bune practici pentru cum antreprenorii trebuie să gândească proiectele de viitor. Totuși, acest curs al evenimentelor nu a fost unul ușor de parcurs și au existat eforturi pentru a face ca lucrurile să se întâmple.

„Inima tuturor dezvoltărilor noastre sunt grădinile urbane. Să reloci o serie de copaci maturi într-un proiect de anvergura celor pe care noi le dezvoltăm durează minimum trei ani. Toți copacii pe care noi îi plantăm sunt maturi și, la proiectul din Timișoara, aveam copacii stabiliți, cumpărați și transportați în România înainte de a avea conceptul arhitectural, tocmai pentru că sunt copaci gândiți și crescuți în acest sens. Avem copaci de o tonă până la trei și ai nevoie de macarale ca să îi montezi. Bineînțeles, întreg demersul trebuie făcut și sincronizat cu șantierul și trebuie realizat într-un anume moment al anului. Mai mult decât atât, atunci când vorbești de o locație centrală, provocarea principală este de a dezvolta fără să cauzezi orice fel de disconfort comunității din jur. Atunci când vorbești de un parc suspendat, cum este cel din Timișoara, când plantezi copaci de două-trei tone deasupra pasajului lucrurile devin mai complicate, pentru că întreaga greutate se distribuie într-o manieră diferită. Putem să afirmăm că zonele verzi, pentru noi, sunt mai mult decât un simplu indicator în documentațiile de PUZ. Noi chiar le luăm în serios, pentru că, în final, după 10 ani de operare de proiecte mixte, concluzia este că oamenii au nevoie de un spațiu urban în care ei să petreacă timpul împreună”, spune Raluca Munteanu, Director Dezvoltare Iulius.

Palas Mall Iași
Palas Iași

Pe lângă valoarea adăugată în sectorul economic, Iulius își asumă și rolul de formator pentru cei care frecventează proiectele sale din România. Mai exact, grupul se implică în educația pentru sănătate și, în special, în promovarea sustenabilității în rândul populației.

„Vedem că zone care erau mai puțin valorificate acum se transformă în spații ale comunităților. La finalul zilei, vorbim de investiții de sute de milioane de euro în lucruri pe care noi considerăm că banii nu le pot cumpăra. Noi considerăm că proiectele noastre sunt un loc al noilor amintiri, un loc în care familiile vin cu plăcere să-și petreacă timpul împreună, au acces la servicii și la tot felul de facilități care le fac viața mai ușoară. Ducem lucrurile un pic mai departe, vorbim despre deschidere către sport, zone urbane sănătoase, prietenoase cu cei mici. Tot ceea ce dezvoltăm este ghidat de o grijă pentru mediul înconjurător datorită faptului că suntem foarte focusați pe tot ce înseamnă sustenabilitate, clădiri certificate și credem că ducem lucrurile mai departe și lăsăm ceva în plus în urmă față de ce am găsit când ne-am apucat de treabă”, a încheiat Raluca Munteanu.

Iulius Town Timișoara

Vă invităm să urmăriți întreagă intervenție a Ralucăi Munteanu, de la 4:45:00, împreună cu celelalte intervenții de la UrbanTalks Oradea.

Surse foto: Palas , News.ro




Rǎmâi conectat cu UrbanizeHub și profitǎ de reduceri la evenimentele noastre, abonându-te la newsletter.


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.