home Arhitectură & Design Arhitecți de top internațional sunt aduși să creeze un spațiu la Iași

Arhitecți de top internațional sunt aduși să creeze un spațiu la Iași

IULIUS lucrează cu patru birouri de arhitectură cu reputație la nivel mondial pentru a construi un reper arhitectural pentru Iași. Proiectele semnate de companii includ sediul Apple, Markthal Rotterdam, Four Frankfurt și National Museum of XXI Century Arts din Roma.

Zona Sf. Andrei – Piața Palatului Culturii este zona identificată de către IULIUS pentru a dezvolta un ansamblu reprezentativ pentru Iași. Foster+Partners, MVRDV, UNStudio și Zaha Hadid Architects participă la concursul de specialitate. Cele patru birouri de arhitectură vor trebui să vină cu soluții care să țină cont de specificul local. Tema concursului a fost concepută cu implicarea cetățenilor, care au fost întrebați cum văd ei viitorul Iașului în următorii ani. Studiul a fost realizat în noiembrie 2021 și arată că majoritatea își doresc o evoluție sustenabilă, un oraș verde și digital.

Concursul internațional de arhitectură cu invitați se află în etapa în care cele patru birouri de arhitectură lucrează la soluțiile pentru noua clădire emblematică. Arhitecți ai celor patru birouri au efectuat vizite pe situl de la Iași și proiectează conform temei de concurs. Astfel, noul edificiu va continua șirul de lucrări monumentale, de referință istorică și arhitecturală din centrul orașului, printr-o viziune contemporană, respectând contextul istoric de patrimoniu și particularitățile topografice ale sitului, va integra și pune în valoare vestigiile arheologice recent scoase la lumină pe amplasament, oferind o soluție contemporană sustenabilă care să anticipeze și să genereze transformarea necesară a spațiilor publice din proximitate.

Demersul este coordonat de o echipă de specialiști formată din istoricul Cătălin Turliuc și arhitecții Șerban Țigănaș, Augustin Ioan, Dragoș Ciolacu, Mihai Corneliu Drișcu și Matei Bogoescu.

Foster+Parteners are un portofoliu de 380 de proiecte realizate și 14 biurouri în cele mai mari metropole ale lumii. Motto-ul lor este să lase lumea mai bună decât au găsit-o și își doresc să facă acest lucru și în Moldova. Printre lucrările lor enumerăm sediul Apple – Apple Park din California, sediul european al agenției de știri Bloomberg Headquarters din Londra, clădirea de birouri – 30 St Mary Axe (The Gherkin) din Londra, Great Court de la British Museum Londra și transformarea clădirii Parlamentului german – Reichstag. „Iașul este un oraș cu oameni deosebiți și cu o importantă moștenire culturală și istorică. Ne dorim să avem oportunitatea să aducem un suflu nou în Iași și să creăm o nouă destinație vibrantă, care să completeze moștenirea orașului și să reflecte ambițiile locuitorilor săi. Ca români, considerăm că este responsabilitatea noastră morală să ne implicăm și să dăm înapoi ceva semnificativ țării, iar perspectiva de a contribui la viitorul Iașului ne motivează foarte mult”, declară arhitecții români Maximilian și Daniel Zielinski, Senior Partners Foster.

Apple Park

MVRDV activează în 47 de țări și au birouri în Rotterdam, Shanghai, Paris, New York și Berlin. Din cele 600 de proiecte finalizate cele mai faimoase sunt Markthal din Rotterdam, Tianjin Binhain din China, grădina Seoullo Skygarden din Seul, „depozitul de artă” din Rotterdam – Depot și clădirea mixed-use Valley din Amsterdam. „Nu am construit niciodată în România și ne-am pus întrebarea dacă primul proiect nu ar trebui să fie în Capitală, însă am vizitat Iașul, ne-am îndrăgostit de bogata istorie a orașului, clădirile monument, colinele, bisericile, Palatul Culturii și ne-a plăcut, mai ales, potențialul sitului. Toate acestea ne-au făcut să ne simțim onorați că IULIUS ne-a oferit șansa să participăm la acest concurs”, afirmă  Gideon Maasland, Director și Architect MVRDV.

Markthal

UNStudio folosesc designul avangardist în proiectele lor. Birourile arhitecților sunt localizate în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. Cele 120 de proiecte realizate până astăzi reprezintă spații în care oamenii trăiesc și lucrează în medii sănătoase și care au fost proiectate pentru viitor, concept pe care vor să-l implementeze și la Iași. Muzeul Mercedes-Benz din Stuttgart, ansamblul multifuncțional Four Frankfurt, Arnhem Central Station, Doha Metro, Erasmus Bridge din Rotterdam sunt doar câteva exemple de clădiri celebre care au fost proiectate de UNStudio. „Centrul orașului este foarte interesant din punct de vedere cultural și foarte complex din punct de vedere istoric. Monumente din diferite perioade istorice sunt localizate în apropiere unele de altele, un lucru rar întâlnit, însă care creează un mediu bogat, atât cultural, cât și vizual. Este un oraș cu un viitor strălucit și vibrant, iar UNStudio îi poate oferi o nouă arhitectură, care se va alinia celei istorice și care va da un plus viitorului urban al orașului”, susține Arjan Dingsté, Director și Senior Architect UNStudio.

Muzeul Mercedes

Zaha Hadid Architects semnează 120 de proiecte pe 6 continente. Sediile lor sunt  în Londra, Beijing și Hong Kong. Compania este recunoscută la nivel internațional pentru lucrări dinamice, ce au prezentat lumii un nou viitor, până atunci imposibil de imaginat, și, apoi, imposibil de ignorat. Maurizio Meossi este AssociateDirector la Zaha HadidArchitects și consideră proiectul de la Iași provocator și fascinant. „Istoria îndelungată a Iașului ca oraș universitar și reputația sa internațională în materie de inovație culturală inspiră o arhitectură ce se integrează cu orașul și creează noi spații vibrante pentru comunitatea locală, cu un design definit de conceptele de conectivitate, incluziune și durabilitate. Ne onorează invitația IULIUS de a lucra în acest oraș fantastic, invitație ce reprezintă o îmbinare a bogatului patrimoniu ieșean cu optimismul de nezdruncinat al orașului față de viitor,” spune Maurizio Meossi.  Printre clădirile spectaculoase proiectate de-a lungul timpului de Zaha Hadid Architects se numără muzee, precum Maxxi:National Museum of XXI Century Arts din Roma, birouri precum Galaxy Soho din Beijing, stadioane ca Forest Green Rovers Eco Stadium din Stroud, Marea Britanie (în curs de dezvoltare), clădiri rezidențiale precum 520 West 28th Street din New York, respectiv hotelul Morpheus Hotel & Resort at City of Dreams din Macao.

Maxxi:National Museum of XXI Century Arts

Soluțiile birourilor de arhitectură vor fi prezentate în fața juriului la finalul lunii iunie.

Mai multe detalii descoperiți pe www.iasipentruviitor.ro.

Surse foto: The Verge, MVDV, Werner Sobek, Lightning portal
Rǎmâi conectat cu UrbanizeHub și profitǎ de reduceri la evenimentele noastre, abonându-te la newsletter.


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.