home Proiecte & Orașe Reșița – Oraș cu mobilitate verde

Reșița – Oraș cu mobilitate verde

Primarii a patru municipii din Vestul României au urcat pe scena UrbanTalks pentru a semna pactul de creare a Alianței Orașelor Verzi. UrbanizeHub a facilitat procesul de constituire a primei alianțe de acest tip din România pe care se va baza strategia de dezvoltare locală pentru următorul deceniu.

Călin Bibarț (Primăria Arad), Ioan Popa (Primăria Reșița), Claudiu Buciu (Primăria Lugoj) și Ruben Lațcău (Primăria Timișoara) au urcat pe scenă alături de Marcel Ionescu-Heroiu (Expert în dezvoltare urbană) și Grațian Mihăilescu, fondatorul UrbanizeHub, pentru a dezbate în cadrul Mesei Rotunde a Primarilor despre provocările și oportunitățile la nivel local.

Transportul sustenabil este principalul obiectiv pentru reședința de județ a Caraș-Severinului. Primarul Ioan Popa a vorbit pe scena UrbanTalks despre viziunea pe care o are pentru următorii ani pentru Reșița.

Am o fată de 10 ani care se duce în stație în fiecare dimineață și merge cu autobuzul la școală și un băiat de 14 ani care merge ori pe picioare, ori pe bicicletă până la liceu, cum crede de cuviință. Avem sute, mii, sute de mii de copii astăzi în România care sunt cărați la școală ca niște gogoși în fiecare dimineață. Majoritatea își amintesc că au mers la școală pe joc, cu bicicleta sau cu autobuzul. Ne-am prostit, ne ținem copiii ca pe niște gogoși.

E cazul să coborâm cu picioarele pe pământ, să înțelegem că dacă olandezii și alții în zone în care plouă non-stop, zone care nu sunt atât de prietenoase din punct de vedere meteorologic, merg cu bicicleta trebuie să facem asta și în România. Noi, la Reșița, aducem tramvaie noi, 24 de autobuze electrice noi, piste de biciclete, trotuare și o să încurajez reșițenii să meargă cu transportul public. După ce tramvaiul va fi funcțional, am să îi curentez la parcări. Dacă nu le place, să mă trimită acasă. Trebuie să avem curaj să ne asumăm. Eu nu am teamă să nu mai fiu primar în 2024. Dacă suntem relaxați și nu ne este frică, putem să luăm măsurile astea. […]

Am văzut fotografii despre orașe ca Copenhaga, Amsterdam, Frankfurt, Hamburg în anii ’70 și acum. O să vedeți 2-4-6 benzi, poduri, viaducte… și acum sunt toate verzi. Deci dacă ei au putut să facă treaba asta și au înțeles că orașele nu sunt pentru mașini, sunt pentru oameni, cred că și noi putem să facem acest exercițiu. Ne trebuie doar curaj și tenacitate.

Vezi ce spun cetățenii din Reșița despre orașul lor

La finalul discuțiilor, primarii celor patru orașe au semnat Pactul Verde al Regiunii Vest prin care își asumă să implementeze proiecte cu focus pe reducerea amprentei de carbon și pentru orașe mai sustenabile. Arad, Lugoj, Reșița și Timișoara devin pioniere în România prin crearea acestei alianțe verzi, prima de acest gen din România și care este deschisă și pentru alte comunități urbane.

A fost o plăcere pentru UrbanizeHub să faciliteze procesul prin grupul nostru de experți și sperăm să vedem și alte administrații publice care să se dedice tranziției spre orașe mai verzi. Prin proiectul „Soluții Inovative pentru Orașe Verzi” am generat patru strategii de dezvoltare sustenabilă dedicate celor patru orașe. Aceste strategii au fost bazate pe consultările cu mediul administrativ și sectorul ONG din fiecare comunitate, după care cetățenii le-au validat în cadrul unei consultări publice la care au participat 1000 de cetățeni.

Vă invităm să urmăriți întreaga intervenție a primarilor pe linkul de mai jos:

Această ediție de Urban Talks face parte din proiectul ”Soluții inovative pentru orașe verzi”, proiect cofinanțat din Fondul Social European, prin Programul Operațional Capacitate Administrativă 2014-2020.




Rǎmâi conectat cu UrbanizeHub și profitǎ de reduceri la evenimentele noastre, abonându-te la newsletter.


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.