home Energie Regenerabilă Vilnius va alimenta toate clădirile publice cu energia produsă prin panouri solare

Vilnius va alimenta toate clădirile publice cu energia produsă prin panouri solare

Capitala Lituaniei obligă instituțiile publice să instaleze panouri solare pe acoperișuri. Peste 300 de clădiri vor deveni producători autonomi de curent electric verde și vor fi pionieri în drumul sectorului public spre independență energetică.

Vilnius a decis că este timpul pentru cele 318 instituții publice să instaleze panouri solare verzi sau să achiziționeze aceste panouri și să le amplaseze la o anumită distanță, acestea producând energie în numele instituției. Ideea de a deveni prosumator se află în dezbatere în spațiul public lituanian de câțiva ani, fiind create politici în acest sens atât pentru entitățile legale cât și pentru cetățeni. Există diferite ajutoare de stat pentru achiziționarea echipamentului destinat producerii de energie electrică și pentru încălzire. Mai mult, noile clădiri sunt obligate să folosească energie din surse regenerabile.

Până în prezent, acoperișurile celor mai mari clădiri publice atât din patrimoniul local cât și național nu foloseau energie solară. Potențialul de valorificare a acestei surse de energie este ridicat mai ales dacă ne gândim la necesarul orașului. Din acest motiv, în perioada 2023-2024, unui număr de 49 de clădiri li se va recomanda să monteze panouri pe acoperișuri, celelalte 269 putând să achiziționeze aceste surse de producție în parcurile solare. Calculele arată că producția se poate ridica la 35.54 MW și să acopere consumul actual al acestor clădiri.

Proiectul va fi finanțat de către Primăria Vilnius și de către stat prin Agenția de Project Management de Mediu, având o valoare de 34.11 milioane de euro. Investiția inițială va fi recuperată în aproximativ 18 luni.

Vilnius este unul dintre cele 100 de orașe care și-a asumat să devină neutru climatic până în 2030, fiind parte a Misiunii 100 Climate-Neutral Cities by 2030. Faptul că autoritățile locale se concentrează pe energie verde este o încurajare pentru administrațiile care vor să devină auto-suficiente din punct de vedere al producției de curent electric.

România are trei orașe parte a Misiunii: București (Sectorul 2), Cluj-Napoca și Suceava. Vom urmări ce se întâmplă atât la nivel național cât și european la celelalte orașe parte a Misiunii 100 Climate-Neutral Cities by 2030 pentru a face ca idealul de oraș verde să devină realitate pentru cât mai multe comunități.

Informațiile din acest articol au fost preluate din The Mayor




Rǎmâi conectat cu UrbanizeHub și profitǎ de reduceri la evenimentele noastre, abonându-te la newsletter.


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.