home Start-ups Românii și investițiile la bursă. Ghid: Impozitarea veniturilor din investiții pentru persoane fizice

Românii și investițiile la bursă. Ghid: Impozitarea veniturilor din investiții pentru persoane fizice

Dacă de obicei, la UrbanizeHub scriem despre investiții publice, investiții în proiecte de impact care modelează prezentul și viitorul orașelor, astăzi vă invităm la o incursiune la nivelul finanțelor personale și importanței educației financiare. Într-un an 2022 care ne-a adus o rată a inflației de două cifre, investițiile la bursă pot fi o modalitate de a limita impactul acesteia și devalorizarea economiilor, dar și de a ne asigura stabilitatea financiară pe termen lung.

Deoarece obligațiile fiscale aferente investițiilor îi țin pe mulți departe de a investi pe piața de capital, am creat un ghid care detaliază principalele tipuri de venituri din investiții (din transferul titlurilor de valoare sau din dividende), modul de impozitare al acestora și pașii de urmat pentru a ne declara câștigurile, astfel încât să fie cât mai simplu de înțeles și de aplicat. Puteți descărca Ghidul privind impozitarea veniturilor din investiții pentru persoane fizice creat de Viorela Sfârlea, colaborator Urbanize Hub, aici.

Vom încheia articolul cu o veste bună: investițiile la bursă vor deveni și mai accesibile începând din 2023, contribuind în același timp la îmbunătățirea perspectivelor economice ale României prin facilitarea accesului companiilor românești la finanțare, dezvoltarea pieței de capital locale și creșterea gradului de colectare a taxelor din câștigurile de capital.

Ghid: Impozitarea veniturilor din investiții pentru persoane fizice

Ghidul tău pentru impozitarea veniturilor din investiții – persoane fizice” are un scop simplu: să ajute cât mai mulți oameni să înțeleagă cadrul general al impozitării în domeniul investițiilor, aplicabil în 2022. Dacă ai început să investești, știi deja că termenul pentru depunerea Declarației Unice este de 25 mai. În paralel, acest material oferă și noțiuni de bază de educație financiară, reprezentând un punct foarte bun de pornire în această direcție.

Acest ghid oferă informații relevante documentate în mod atent și structurate într-un mod cât mai simplu de înțeles, la care am lucrat încercând să înțeleg, personal, ce obligații fiscale am ca investitor pe bursă. Am început să investesc pe bursă în ianuarie 2022 și în urma unui proces de documentare a obligațiilor fiscale pe care le am, mi-am dat seama că aceste informații pot fi de folos și altor investitori, fie ei începători sau chiar avansați. Dacă aș fi avut eu însămi la îndemână un astfel de ghid, probabil aș fi început să investesc mai curând. Iar în investiții, regula de aur este: cu cât începi mai devreme, cu atât mai bine!

După ce vei parcurge acest ghid, vei dobândi cunoștințe și competențe privind:

  • noțiuni-cheie de educație financiară
  • cadrul general al impozitării veniturilor din investiții în România pentru anul 2022
  • schimbările aduse de modificarea Codului Fiscal pentru investitorii individuali pe piața bursieră româneacă, începând cu 2023
  • cum declari veniturile din transferul titlurilor de valoare și din dividende și ce impozit datorezi
  • informații valoroase care pot să te ajute să eviți anumite greșeli și să îți reduci costurile și impozitul
  • completarea Declarației Unice.

Dincolo de informațiile legate de impozitare, poți citi acest ghid și ca pe un rezumat al principalelor tipuri de venituri ce pot fi obținute la bursă.

De ce ne e frică de bursă?

În mintea multora dintre români, investițiile la bursă sunt încă asociate cu scheme precum Caritas sau FNI, care au profitat de dorința oamenilor de a se îmbogăți peste noapte și au condus la pierderea banilor și a încrederii în instrumentele financiare. În condițiile în care rata inflației în România a depășit în 2022 pragul de 10%, depozitele bancare nu mai sunt, de mult, o opțiune de economisire eficientă. Însă, deși dobânzile la depozite au scăzut până în jurul valorii de 1-2%, cei mai mulți români preferă să își depună banii în bancă, mizând pe sentimentul de siguranță, sau chiar să îi țină în forma cash. În condițiile unei inflații tot mai mari, această dorință de siguranță conduce, în schimb, la devalorizarea banilor.

Spre deosebire de depozitele bancare, investițiile la bursă sunt un mod prin care ne putem proteja economiile, dacă investim pe termen lung și în mod educat. Dincolo de minimizarea gradului de devalorizare, investițiile pe piața de capital ne oferă posibilitatea adoptării unei strategii pentru a ne asigura stabilitatea financiară și a nu ne baza doar pe sistemul de pensii atunci când nu vom mai fi activi pe piața muncii.

România e considerată a fi una dintre cele mai avantajoase țări la nivelul impozitării veniturilor obținute din investiții la bursă, atât în ceea ce privește transferul titlurilor de valoare, cât și al dividendelor. Cadrul birocratic fiscal aplicabil veniturilor din investiții e, însă, un impediment major în calea micilor investitori individuali, care preferă să își păstreze banii în depozite din simplul motiv că veniturile din dobânzile rezultate sunt reținute la sursă, de către bancă.

Nu doar fiscalitatea și birocrația ne țin departe de bursă. Avem multe lucruri cu care să ne mândrim, însă educația financiară nu este unul dintre ele. În medie, conform Studiului S&P Global FinLit din 2014, mai mult de jumătate dintre europeni (52%) au cunoștințe financiare. Nivelul educației financiare variază în UE de la 22% în România la peste 65% în Danemarca, Germania, Olanda și Suedia. Da, ai citit bine. România a ocupat ultimul loc în Uniunea Europeană la capitolul educație financiară.

Sursa: S&P Global FinLit Survey

Ca urmare, suntem pe ultimele locuri în Europa și în privința persoanelor fizice care decid să investească pe piața de capital. În esență, lipsa educației financiare este cauza principală care ne ține departe de domeniul investițiilor la bursă, pierzând astfel potențialul de a ne crea o bază financiară solidă și de a înțelege că ea se clădește în timp. La nivel macroeconomic, numărul redus de investitori pe piață se traduce și prin dezvoltarea modestă a pieței locale de capital și a posibilităților de finanțare a companiilor românești listate pe Bursa de Valori București.

Investițiile pe bursă: mai accesibile începând din 2023

Privind către 2023, o  veste bună pentru persoanele fizice interesate să investească pe bursă este votarea, luna trecută, a unui proiect legislativ de modificare a Codului Fiscal. Legea se va aplica începând cu anul viitor și, conform inițiatorilor, scopul este simplificarea regimului de impozitare și crearea unui mediu fiscal care să încurajeze persoanele fizice să investească pe piața de capital românească, precum și să faciliteze accesul companiilor românești la finanțare. De asemenea, creșterea numărului de investitori individuali ar urma să determine maturizarea și dezvoltarea pieței de capital locale, alături de  creșterea eficienței și a gradului de colectare la bugetul statului a taxelor din câștigurile de capital.

Legea presupune implementarea unui sistem de reținere la sursă a impozitului pentru investitorii individuali pe piața bursieră românească și reducerea impozitului de la 10% la 1% pentru investiţiile pe o perioadă mai mare de un an și la 3% pentru veniturile din tranzacții realizate sub un an. Se încurajează astfel deținerile pe termen mediu și lung, ceea ce asigură avantaje atât companiilor, cât și persoanelor fizice interesate de economisire. Pe de altă parte, pierderile nu vor mai fi declarate în vederea compensării cu câștigurile, pentru reducerea impozitului. Prevederile se vor aplica, din 2023, doar brokerilor înregistraţi fiscal în România (18 societăți de administrare a investițiilor și 23 de societăți de servicii de investiții financiare).

În expunerea de motive aferentă Legii privind modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, se precizează faptul că „deși suntem a doua cea mai mare țară din regiune după Polonia, ca populație, România are între 15.000 și 20.000 de investitori activi în mod direct pe bursă, față de 250.000 câți are Polonia”. Scopul modificării legislative este maturizarea pieței de capital din România, cu efecte pozitive asupra creșterii economice și interesului investitori internaționali majori, alături de avantajele directe pentru investitorii individuali.

Am inclus și aceste informații preliminare privind simplificarea regimului de impozitare în Ghidul tău pentru impozitarea veniturilor din investiții și vă invit să îl descărcați aici, dacă nu ați făcut-o încă.

În concluzie, în condițiile unei inflații care ne afectează tot mai mult puterea de cumpărare, diversificarea modalităților de economisire și de investiții va fi din ce în ce mai necesară pentru a limita efectele negative ale acestui context economic. Mergând dincolo de provocările de azi, mesajul e simplu: educația financiară este cea mai de preț investiție pe care o putem face, cu efecte pozitive atât asupra bugetului personal, cât și asupra economiei naționale dacă optăm să investim pe piața de capital locală. Sperăm ca ghidul să vă trezească interesul privind investițiile și să îl dați mai departe, contribuind la creșterea nivelului general al cunoștințelor privind investițiile pe bursă și la bunăstarea românilor pe termen lung.

P.S. E bine să știi că orice investiție vine cu un anumit grad de risc și există riscul de a pierde bani, așa că nu investi mai mult decât îți permiți să pierzi.

Informațiile prezentate în acest ghid au un scop pur informativ, în vederea înțelegerii cadrului general de impozitare a veniturilor din investiții. Responsabilitatea finală în ceea ce privește impozitarea și obligațiile fiscale îți revin ție, ca beneficiar al veniturilor și ești pe deplin răspunzător de calcularea, declararea și plata impozitului, precum și de interpretarea materialelor informative și a legislației fiscale care se aplică veniturilor din investiții. Pentru a beneficia de consultanță juridică, fiscală, financiară sau contabilă, îți recomand să iei legătura cu un consilier specializat în aceste domenii, autorizat să ofere aceste servicii.

UPDATE (18.10.2022): Varianta actualizată a ghidului privind investițiile la bursă poate fi descărcată aici.




Rǎmâi conectat cu UrbanizeHub și profitǎ de reduceri la evenimentele noastre, abonându-te la newsletter.


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.