home Politici Urbane & Guvernanță, Proiecte & Orașe Bihor și Reșița : viitorul orașelor depinde de bugetele orientate spre investiții

Bihor și Reșița : viitorul orașelor depinde de bugetele orientate spre investiții

Administrațiile publice care generează investiții vor avea resurse să prioritizeze marile proiecte vitale pentru comunități. Municipiul Reșița și județul Bihor sunt două exemple de leadership administrativ, dedicând 3/4 din bugetul public către investiții și restul către costurile de funcționare.

Bugetele locale sunt insuficiente pentru a iniția proiecte de transformare a zonelor urbane. Fondurile europene pot fi o soluție pentru administrațiile care și-au conturat o echipă de profesioniști.

Municipiul Reșița alocă un procent de 83% din buget pentru investiții și doar 17% pentru costuri de funcționare. Banii intrați în oraș au crescut de 4 ori raportat la nivelul din 2016, ajungând în prezent la cifra de 145 milioane euro. De la an la an, bugetul orașului a crescut în cea mai mare parte datorată proiectelor europene. Școlile, grădinițele, liceele din oraș au fost reabilitate sau sunt în diferite faze de modernizare, s-a mers pe eficientizarea energetică a blocurilor, modernizarea Centrului Civic și crearea unei promenade pe malul râului cu reabilitarea străzilor din proximitate. De departe cel mai mare proiect al Reșiței este reintroducerea tramvaiului ca mijloc de transport nepoluant care va traversa orașul dintr-un capăt în celălalt, valoare fiind de 60 milioane de euro.

Dacă în 2019 bugetul Consiliului Județean Bihor era direcționat în proporție de 74% către cheltuieli de funcționare, în 2023 a ajuns ca 72% să fie direcționat spre investiții. Prin reducerea numărului de angajați la jumătate, eliminarea unor costuri ce țin de chirii și autoturisme și orientarea spre o politică de atragere de fonduri europene, guvernamentale și private, instituția a realizat economii de 6 milioane de euro. Aproximativ 180 de milioane de euro sunt alocați investițiilor cum ar fi realizarea centurilor metropolitane, a drumului expres Arad-Oradea, modernizarea aeroportului, lărgirea parcurilor industriale și altele. Toate proiectele mari sunt finanțate din fonduri europene, cu excepția drumului expres finanțat integral din bugetul propriu al județului Bihor.

Pe lângă fondurile europene, cea mai lucrativă metodă pentru dezvoltarea unui oraș este câștigarea încrederii unui investitor din mediul privat. Sunt multe exemple în România unde investitori privați au generat plus valoare pentru comunitățile urbane.  Un exemplu foarte bun este proiectul derulat de IULIUS la Cluj-Napoca prin care o fostă platformă va fi transformată într-un centru pentru comunitate. Investiția se ridică la 500 milioane de euro, mult peste fondurile europene atrase până în acest moment de vreun oraș din România.

Reșița și Bihor sunt două exemple de direcții clare pe care trebuie să meargă comunitățile care doresc să se dezvolte și să ofere calitatea vieții pentru cetățeni. Este foarte important ca oamenii să fie incluși în lista de priorități în proiectele viitoare pentru a fi parteneri activi în procesele de implementare.




Rǎmâi conectat cu UrbanizeHub și profitǎ de reduceri la evenimentele noastre, abonându-te la newsletter.


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.