În încercările de a diminua efectele poluării și de găsi soluții sustenabile pentru reutilizarea deșeurilor alimentare, Londra apelează la o nouă sursă de alimentare pentru transportul urban: biocombustibilul pe bază de cafea.
Un parteneriat format între autoritatea londoneză de transport și 3 companii de profil a dat naștere unui nou concept, dezvoltat de la premisa că orice deșeu poate deveni o resursă. În acest caz, cafeaua reciclată este materia primă ideală pentru producerea biocombustibililor.
Marea Britanie produce în fiecare an cca 500 000 de tone de deșeuri din cafea, cea mai mare parte fiind alterată într-un depozit de deșeuri. Metodele de eliminare utilizate deteriorează mediul înconjurător prin emisiile de metan, un gaz cu efect de seră de 28 de ori mai puternic decât dioxidul de carbon.
Bio-bean este primul start-up din lume care a industrializat procesul de reciclare a cafelei utilizate, transformându-le din deșeuri în biocombustibili avansați și biochimicale – funcționează în cadrul infrastructurii energetice și a deșeurilor existente, colectând cafeaua utilizată de la cafenelele din Marea Britanie, restaurante, universități, hub-uri și până la marile lanțuri de cafenele.
B20 este creat prin amestecarea motorinei cu uleiul extras din cantitatea de cafea utilizată.
Conform studiilor realizate în cadrul companiei, londonezii beau cca 20 de milioane de cești de cafea pe zi, cantitate ce ar putea furniza suficient biocombustibil pentru a alimenta o treime din întreaga rețea locală de transport.
Până în prezent, 6.000 litri de ulei din cafea au fost produși pentru proiectul pilot demarat cu autoritatea de transport londoneză – suficient pentru a ajuta la alimentarea unui autobuz urban pentru un an.
Noul combustibil oferă o alternativă ecologică pentru transportul urban, iar scopul central al autorităților locale londoneze este să dezvolte un sistem de transport cu emisii 0, până în 2050.
Sursa: bio bean
Photo Credits: bio bean limited