Campania “Prioritǎţile Orașului Tǎu” (POT) a luat sfârșit. Mulţumim tuturor pentru implicarea activǎ și vǎ invitǎm sǎ descoperiţi aici ordinea prioritizǎrii proiectelor pentru primele 10 orașe ale ţǎrii. În total, peste 100 de mii de romani au votat pentru orașele din Romania. Majoritatea proiectelor votate sunt proiecte de infrastructura transport, educație sau sănătate.
1. Prioritǎţile capitalei se îndreaptǎ cǎtre infrastructura – cele mai votate 3 prioritǎţi au fost: extinderea și modernizarea reţelei de metrou, modernizarea la 4 benzi a Centurii Bucureștiului și realizarea autostrǎzii de centurǎ AO. Mobilitatea este pentru bucureșteni, așadar, o prioritate. Transportul în comun și infrastructura rutieră adiacentă orașului sunt dorințele principale pentru zona metropolitană București-Ilfov.
2. Clujenii au în vedere infrastructura rutierǎ însǎ mai ales sǎnǎtatea și facilitǎţile mediale. Astfel, primele 3 prioritǎţi sunt: Spitalul Regional, Drum Trans-Regio (Centura Cluj-Sud), și construcţia/amenajarea unui spital monobloc de pediatrie. Clujenii consideră așadar că spitalele ar trebui să fie o prioritate pentru oraș, împreună cu o mai bună conectare la nivel județean.
3. Locuitorii Timișoarei împart și ei principalele prioritǎţi urbane între sǎnǎtate și infrastructurǎ. Prioritate pentru ei sunt: Spitalul Regional de Urgenţǎ, varianta de ocolire N-V și Spitalul Regional de Oncologie. Valoarea estimatǎ a acestor trei proiecte ar ajunge în jurul sumei de 350 de milioane de euro.
4. Ce este prioritar pentru Iași? Rezultatele ne arată că se dorește un spital, dar și o mai bună conexiune în ceea ce privește transportul, atât pe plan national cât și international. Prioritǎţi: construcţia autostrǎzii A8, Spitalul Regional de Urgenţǎ și extinderea aeroportului.
5. Extinderea aeroportului este o prioritate și pentru orașul Constanţa, dar înainte de ea, se claseazǎ pe locurile 1 și 2: Spitalul Regional de Urgenţǎ și dezvoltarea portului. Constănțenii doresc să îmbunătățească oportunitățile pe care marea le oferă. În plus, doresc o mai bună conectivitate a transportului aerian și mai mult accent pe sănătate.
6. Aceleași prioritǎţi care vizeazǎ progres în sǎnǎtate și infrastructurǎ sunt valabile și pentru municipiul Craiova, ai cǎrui locuitori își doresc un Spital Regional de Urgenţǎ, un drum expres Craiova-Pitești și reabilitarea Spitalului Judeţean de Urgenţǎ.
7. Finalizarea Aeroportului Internaţional Brașov este prioritarǎ pentru brașoveni, alǎturi de Spitalul Regional de Urgenţǎ și construcţia autostrǎzii Comarnic-Brașov. Valoarea acestor trei proiecte esenţiale ar ajunge în jurul sumei de 400 de milioane de euro.
8. Prioritățile pentru municipiul Galați vizează o mai bună conexiune în transport la nivel regional (drum expres pentru conectare la A2), dezvoltarea infrastructurii de sănătate (Spital Regional de Urgenţǎ) și construcția unui aeroport al orașului.
9. Pentru Ploiești sunt importante următoarele: investiţii multiple în infrastructura de sǎnǎtate, îmbunǎtǎţirea oportunitǎţilor de transport în județ (construcţia A3 Ploiești-Comarnic), dar și îmbunătățirea rețelelor de termoficare (în zonele cu avarii mari)
10. Oradea vede ca esenţiale: construcţia A3, un drum de legǎturǎ între oraș și aceastǎ autostradǎ, precum și extinderea și modernizarea aeroportului din oraș.
Pe 10 Mai in cadrul evenimentului Urban Talks, experții Băncii Mondiale vor avea o prezentare legată de rezultatele proiectului Prioritățile Orașului Tău. Vor fi lansate trei rapoarte in cadrul acestui eveniment: Raportul România Metropolitană, Îndrumar pentru Atragerea Investițiilor Străine și Bune Practici in Dezvoltarea Urbană în România.
Veniți alături de noi pe 10 Mai pentru a modela împreună viitorul orașelor. Vino la URBAN TALKS.
Surse: POT
Foto: POT