Cum se poate folosi inteligent energia clădirilor

Clădirile consumă mai multă energie decât industria sau mobilitatea. Indiferent dacă sunt zgârie-nori sau case unice, clădirile au un impact incontestabil asupra mediului înconjurător. Clădirile consumă mai mult de 40% din toată energia generată la nivel global.

Totuși, folosind tehnologii inteligente, eficiente din punct de vedere energetic, putem reduce consumul de energie al clădirilor cu 30-40%. Energia pe care nu o folosiți este energia pe care nu trebuie să o generați. Dacă în clădiri este nevoie de mai puțină energie, centralele electrice nu trebuie să producă atât de mult. Aceasta va reduce, de asemenea, emisiile provenite de la centralele electrice, precum și cantitatea de resurse naturale arse pentru producerea de energie electrică.

A vehicle drives past workers near power plant number 10 at Saudi Electricity Company's Central Operation Area, south of Riyadh, April 27, 2012. Saudi Arabia is likely to burn less crude in its power plants this summer thanks to rising output from dedicated gas fields and gas that would be associated with any increase in oil output to make up for lower Iranian production. Picture taken April 27, 2012

Cum să realizăm acest lucru? Legislația este esențială. Țările și orașele pot acționa cu îndrăzneală și pot implementa legislația care încurajează transformarea clădirilor existente în structuri de economisire a energiei, asigurându-se în același timp că cele viitoare vor fi construite cu tehnologii inteligente în primul rând.

S-a demonstrat că tehnologia clădirilor se poate plăti în sine în termen de doi ani și ajută proprietarii să realizeze economii după aceea. Ele creează, de asemenea, medii mai bune pentru persoanele care trăiesc sau lucrează în ele.

Related image

Același concept se poate aplica la centralele electrice. Deși ponderea surselor regenerabile de energie este în creștere la nivel global, se așteaptă ca totalitatea combustibililor fosili să reprezinte un procent important din mixul energetic, în timp ce trecem la o energie mai curată. Prin modernizarea centralelor electrice și înlocuirea turbinelor vechi cu modele noi, eficiente din punct de vedere energetic, putem face o mare diferență în ceea ce privește consumul de combustibili fosili și producția de emisii.

Acum avem o tehnologie cu turbină cu gaz care poate genera electricitate la niveluri de eficiență de peste 63%. Cu toate acestea, multe țări din întreaga lume au încă centrale electrice îmbătrânite care funcționează cu eficiență de 40% sau mai mică. Pentru a obține rezultate semnificative, trebuie să implementăm inovaţii pe scară largă, introducând în legislație măsuri de eliminare a centralelor electrice cu emisii scăzute și cu grad ridicat de poluare.

Surse: WorldEconomicForum

Foto: WorldEconomicForum, SmartEnergy, PhysicsWorld




Rǎmâi conectat cu UrbanizeHub și profitǎ de reduceri la evenimentele noastre, abonându-te la newsletter.


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.