Vezi cum tehnologia și transportul alternativ ajută mediul

 

În timp ce schimbările climatice amenință să provoace dezastru, acțiunea radicală la nivel mondial, care ar putea face diferența, este încă absentă. Creșterea populației și emisiile de carbon rămân nesatisfăcătoare. Orașele se extind într-o rată alarmantă, adăugând 50 de milioane de oameni pe an. Până în 2050, aproape 70% din populația lumii este așteptată să locuiască în orașe, de la 55% în prezent.

Mersul pe bicicletă este atât sănătos, cât și verde. Pedalatul în jurul orașului vă permite să rămâneți în formă și să scăpați de excesul de calorii, în timp ce, făcând acest lucru, contribuiți la menținerea nivelului scǎzut de carbon.

În orașul Lidzbark Warmiński, în partea de nord a Poloniei, ciclismul a devenit din ce mai mult o sursă de ecologizare. De aceea, o companie locală a construit un traseu de biciclete prototip care absoarbe energia soarelui în timpul zilei, astfel încât pista se aprinde noaptea, luminând astfel drumul oamenilor pe biciclete. Suprafața traseului bicicletei conține fosfor, care poate emite lumină fluorescentă timp de 10 ore în întuneric. Deși calea este de numai 100 m lungime, aceasta reprezintă un bun început de urmat și dezvoltat în continuare.

Image result for bicycle path glow in dark

Președintele companiei explică faptul cǎ “drumul poate radia pe tot parcursul noptii si poate recâstiga lumina a doua zi”.

Dar acesta nu este singura pistă de iluminat pentru biciclete din Europa. În anul 2014, un designer olandez a contruit o pistă de bicicletă care prinde viață în întuneric împreună cu opere celebre ale pictorului olandez Vincent van Gogh si capodopera The Starry Night.

Pista de 1 kilometru, care este aproape de locul în care artistul a crescut în provincia Noord Brabant, strălucește cu picturile pictorului și se învârte în întuneric. Acest lucru se datorează unei vopsele speciale care se bazează pe energia solară, deși iluminarea însăși provine din luminile LED încorporate pe suprafața drumului.

Image result for van gogh bicycle path

Lupta împotriva schimbǎrilor climatice pare o provocare insurmontabilă. Dar, cu tehnologia disponibilă, putem lua astăzi decizii care vor avea un impact pozitiv asupra viitorului nostru și a generațiilor viitoare. Știm multe despre orașele de astăzi – impactul lor asupra mediului, cantitatea imensă de energie consumată de clădiri, infrastructura orașelor și amprenta lor de carbon – și aici trebuie sǎ începem.

Sursa: Sustainability Times

Poze: Sustainability Times, Bored Panda, CNN
Rǎmâi conectat cu UrbanizeHub și profitǎ de reduceri la evenimentele noastre, abonându-te la newsletter.


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.