home Orașele Viitorului, Politici Urbane & Guvernanță, Proiecte & Orașe Oportunitate pentru orașele din România

Oportunitate pentru orașele din România

Orașele din Uniunea Europeană se pot dezvolta sustenabil în parteneriat cu municipalități din toată lumea într-un schimb de idei și experiențe cu orașe din alte zone ale lumii care se confruntă cu provocări similare în materie de dezvoltare urbană prin programul de cooperare city-to-city organizat de International Urban Cooperation (IUC).

Până acum, peste 60 de legături au fost făcute între administrații locale din Europa și Asia, America Latină și America de Nord prin programul IUC.

Programul are ca scop formarea de relații internationale la nivel local pentru a le oferi administrațiilor locale șansa de găsi noi soluții pentru probleme presante legate de dezvoltarea sustenabilă.

Barcelona (Spania) și New York (SUA), Rotterdam (Olanda) și Surat (India), Roma (Italia) și Yantai (China), Almada (Portugalia) și Belo Horizonte (Brazil) sunt câteva dintre perechile formate prin programul IUC.

Pentru a participa la programul de cooperare urbană, autoritățile locale sunt rugate să completeze un formular online până la data de 22 februarie 2019.

Orașele selectate se angajează să coopereze în mod intensive cu orașul partener pentru cel puțin 18 luni și să dezvolte un Plan de Acțiune Locală concentrat pe o arie specifică a dezvoltării locale sustenabile.

Orașele participante vor fi parte dintr-o mare comunitate de actori implicați și dedicați obiectivului de a intensifica dezvoltarea urbană sustenabilă.

Orașele cu peste 100.000 de locuitori sunt cele încurajate să aplice, însă sunt eligibile și grupurile de municipalități a căror populație totală depășește 100.000 de locuitori.

În această ediție, orașele europene vor avea șansa de a lega relații de cooperare cu orașe din Japonia, China, SUA, Canada, Mexic, Brazilia, Argentina, Peru, Chile și Columbia.

Măsurile pe care orașele participante le vor lua vor contribui la Obiectivele de Dezvoltare Sustenabilă ale Națiunilor Unite pentru Agenda 2030, la Noua Agendă Urbană a Uniunii Europene, la Cadrul Sendai și la obiectivele Acordului de la Paris, toate având ca scop creșterea calității vieții în zonele urbane.

Programul IUC e susținut financiar prin Instrumentele de Politică Externă ale Uniunii Europene și este coordonat în cooperare cu Departementele REGIO, ENER și CLIMA ale Comisiei Europene.

Photo: Wikipedia 



Rǎmâi conectat cu UrbanizeHub și profitǎ de reduceri la evenimentele noastre, abonându-te la newsletter.


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.