Sportul în aer liber este tot mai puțin popular în Europa. Peste 200 de milioane de europeni sunt considerați inactivi și spun că nu au timp sau motivația necesară să facă mișcare. Viorela Sfârlea a vorbit pe scena UrbanTalks despre cum pot orașele să încurajeze activitatea fizică prin câteva măsuri punctuale.
Orașul activ înseamnă un oraș în care oamenii au acces și oportunități să desfășoare activități fizică. Este un oraș sănătos care prin politicile de planificare urbană, prin măsurile și intervențiile luate la nivel local în mod coordonat, poate să susțină creșterea nivelului ce activitate fizică a cetățenilor și calitatea vieții. Consider că includerea măsurilor de sprijinire a activității fizice în eforturi mai ample privind reziliența și neutralitatea climatică poate să dea un nou impuls accelerării tranziției în sine
Pe lângă măsurile ce țin de încurajarea deplasării pe jos sau cu bicicleta, este nevoie și de intervenții pentru oferirea unui aer curat. Ca să ne putem bucura de o plimbare, o tură de jogging sau practicarea sportului în aparatele destinate acestui lucru, este nevoie să putem respira aer curat. Orașele active sunt cele care acordă o atenție specială locurilor publice și știu cum să pună în valoare cursurile de râu care trec prin localitate, lacurile din proximitate și pădurile sau parcurile unde oamenii se reconectează cu natura.
Statisticile arată că țările cu venituri mai mari au niveluri de activitate fizică de două ori mai mici decât cele cu venituri medii și mici. Motivele adesea invocate sunt lipsa de timp, interesul scăzut și absența motivației. De la Nord la Sud, europenii sunt din ce în ce mai puțin activi. În niciun stat din Uniunea Europeană populația care se implică în mod regulat în activități fizice nu este majoritară.
Orașele trebuie să integreze mișcarea în viața de zi cu zi
235 milioane de oameni sunt inactivi, adică nu ajung la cele 150 de minute de activitate fizică săptămânală recomandate de Organizația Mondială a Sănătății pentru a duce un trai sănătos. Conform barometrului UE, 42% dintre respondenți consideră că autoritățile locale nu fac suficient pentru a facilita accesul la mișcare fizică. Țările de Jos și Danemarca sunt de acord în proporție de 90% că beneficiază de oportunități de a fi activi fizic, comparativ cu 41% în Bulgaria și 53% în România.
Este nevoie să înțelegem unde suntem și unde vrem să ajungem ca să conturăm orașe active. Diagnosticarea situației actuale printr-un simplu chestionar inspirat din barometrul UE și adaptat contextului local este un punct de start. Astfel creăm profilul orașului pornind de la nevoile cetățenilor și provocările actuale, dar și monitorizăm evoluțiile ulterioare.
Un oraș activ integrează mișcarea în viața de zi cu zi, acordă prioritate siguranței și se aliniază cu viziunea sport pentru toți. Un oraș activ oferă acces pe jos sau cu bicicleta la transport public, are rute accesibile și rapide, spații verzi deschise și ample, străzi și cartiere sigure, are campioni ai orașului activ care promovează și educă în acest sens. Orașe precum Hamburg și Liverpool au elaborat strategii dedicate și au aplicat pentru certificări ca Orașe Active.
Pentru a avea o strategie eficientă avem nevoie să implicăm comunitatea. Cea mai ușoară abordare e de a crea un task force dedicat care să adună împreună actorii relevanți din grupuri variate. Vorbim aici de la planificare urbană la grupuri de persoane în vârstă, asociații de proprietari, universitate și alții. Un principiu foarte important, pentru că timpul și resursele sunt limitate, este să valorificăm ceea ce există deja. Putem să folosim activele existente ale școlilor prin deschiderea curții ca să fie utilizate de comunitate în afara programului și putem promova mai eficient oportunitățile existente
Hamburg și Liverpool ca Orașe Active
Hamburg a adoptat Masterplan de Oraș Activ cu scopul de a îmbunătăți și diversifica oportunitățile de activitate fizică în Hamburg până în 2024. Planul general abordează două domenii de interes (sport pentru toți și sport de performanță) și include măsuri pentru a implica în continuare rezidenții în activitate fizică, îmbunătățirea accesului la facilitățile sportive, renovarea siteurilor mai vechi, creșterea siguranței prin iluminarea drumurilor pentru biciclete și multe altele.
Planul urmărește, de asemenea, să transforme 40% din suprafața urbană în spațiu verde, iar 25% din călătorii să fie făcute cu bicicleta. Hamburg, unul dintre primele orașe din lume care a acordat prioritate activității fizice în planificarea urbană.
Oberbillwerder, un cartier de 20.000 de persoane, va fi construită în jurul conceptului „Active City” și se va concentra pe asigurarea unei accesibilități largi la sport, sănătate și oportunități de activitate fizică. Mersul pe jos și ciclismul vor fi prioritare.
Sursă foto: Iba Hamburg
Liverpool își propune să devină cel mai activ oraș din Anglia până în 2026, inspirând și permițând rezidenților săi să fie activi în fiecare zi. Liverpool s-a confruntat cu provocări majore în ceea ce privește ratele ridicate ale șomajului, comportamentul antisocial, scăderea nivelului de activitate fizică, creșterea nivelului de obezitate și ratele ridicate ale bolilor netransmisibile. Orașul avea nevoie de o abordare integrată pentru a promova un stil de viață sănătos și activ.
Strategia Liverpool pentru activitate fizică și sport 2014-2021:
- Transport: Strategia stimulează mersul pe jos, mersul cu bicicleta și accesul sporit la transportul public, având ca rezultat beneficii adiacente, cum ar fi îmbunătățirea calității aerului, reducerea congestionării traficului și reducerea emisiilor de CO2.
- Recreere: Strategia încurajează o mai mare utilizare a spațiilor publice pentru sport și activitate fizică, creând centre gratuite la nivel de cartier pentru a încuraja implicarea unei game mai diverse de rezidenți.
- Educație: Strategia evaluează impactul social al sportului asupra elevilor și studenților, implicând o varietate de organizații în organizarea de activități sportive extrașcolare, inclusiv în cartierele defavorizate.
- Loc de muncă: Strategia monitorizează angajamentul și acțiunile companiilor locale de a oferi personalului mai multe oportunități de a fi activ fizic, oferind instrumente pentru a promova beneficiile unei forțe de muncă active
Vă invităm să urmăriți întreaga intervenție a Viorelei Sfârlea de la UrbanTalks – Alianța Orașelor Verzi în videoul de mai jos:
Această ediție de Urban Talks face parte din proiectul ”Soluții inovative pentru orașe verzi”, proiect cofinanțat din Fondul Social European, prin Programul Operațional Capacitate Administrativă 2014-2020.