home Comunitate, Cultură Urbană, Industrii Creative, Orașe Verzi, Orașele Viitorului, Politici Urbane & Guvernanță, Proiecte & Orașe Un weekend plin de energie: top 4 soluții de la UrbanLab for Green Cities

Un weekend plin de energie: top 4 soluții de la UrbanLab for Green Cities

UrbanLab for Green Cities a premiat patru soluții inovative care transformă orașele în comunități verzi prin educație, design urban și tehnologie. Studenți la arhitectură, profesori de școli, antreprenori, activiști din ONG-uri locale, s-au strâns în acest weekend la Timișoara pentru a modela cu idei și proiecte orașele în care trăiesc.

Timp de 3 zile, echipe din Timișoara, Arad, Lugoj și Reșița au generat soluții pentru propriul oraș. Ne-am bucurat să vedem că există dorință și implicare din partea cetățenilor. Pe listele inițiale am avut peste 100 de înscriși, dintre care 30 au mers până la capăt și au prezentat proiectele prin care își doresc să facă schimbarea la nivel local. Emoție, Bucurie, Cunoaștere, Expertiză au fost ingredientele din acest weekend pentru prima ediție a Urban Lab For Green Cities.

COOLtured

Cristina Micu, Timea Vegh și Diana Novac sunt trei tinere din Timișoara cu background în domeniul judiciar, tehnic și comunicare, unite de dorința de a se implica în educația copiilor. Sunt active și derulează acțiuni pentru copiii din centrele de plasament, unde au constatat că există potențial pentru a folosi jocul ca instrument educațional pentru concepte de sustenabilitate.

Ele au venit cu o idee care să contribuie la conștientizarea populației cu privire la problemele de mediu. Ceea ce au gândit a fost un joc de cărți prin care atât copiii cât și adulții pot porni o conversație despre planetă, despre cum pot trăi în orașe mai sănătoase, mai frumoase și mai sustenabile. Costul este redus pentru ce și-au dorit să facă, ceea ce adaugă un grad de fezabilitate înalt pentru soluție. Echipa COOLtured a primit mențiunea pentru ideea lor.

Green Dots City

Ban Alex, Sgaroiu Sebastian și Petrovai Raluca, studenți la Universitatea Politehnică Timișoara și la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, s-au gândit la o rețea de huburi amplasate în zone cheie ale orașului de-a lungul râului Bega care să activeze zona din punct de vedere urban.

Aceste puncte vor servi pentru evenimente, pentru dezbateri, workshopuri și alte activități legate de sustenabilitate, promovarea mersului cu bicicleta sau a reciclării. Pentru că Timișoara este un oraș care pune din ce în ce mai mult accent pe mobilitate activă și este Capitală Culturală Europeană, o idee de acest gen este binevenită pentru a aduce un plus de valoare pentru comunitate și pentru ceea ce înseamnă Bega pentru oraș. Este foarte important că aceste activatoare urbane nu necesită o poziție fixă și pot fi amplasate în diferite zone în funcție de nevoi. Pentru ideea lor, echipa a fost premiată cu locul al III-lea.

ProUrbe

Implicarea copiilor în educația verde este un subiect pe care se pune accent foarte mult la nivel european. Pro Urbe este un ONG din Arad care dorește să se implice activ pentru municipiu prin acțiuni ce țin de protejarea patrimoniului și promovarea educației.

Echipa formată din Szőke Ladislau, Szőke Maria Carolina și Doboș Daniela, a venit cu o idee care să schimbe imaginea de beton a curților școlilor cu ajutorul unor grădini automate cu suport în cloud. Zona verde este punctată prin creșterea ecologică a plantelor, cea de digital este atinsă prin softul de analiză a datelor și control electronic iar cea educativă prin implicarea directă a copiilor. Arădenii au propus în cadrul Chestionarului Verde derularea de  campanii de educare a populației în spirit civic/ecologic. Crearea de mini grădini de cartier pentru învățarea și educarea compostării casnice a fost o altă propunere venită de la oamenii din Arad.

Idea echipei ProUrbe este replicabilă, încurajează colaborarea și responsabilizarea cetățenilor de la vârste fragede. Din aceste considerente și punctând pe fezabilitatea propunerii, juriul a acordat locul II echipei din Arad.

Grădina Urbană

Alin Neag, antreprenor local, și Monica Ocnean, lector USVT, au pornit de la o problemă globală care privește amprenta de carbon a alimentelor. Risipa alimentară este un subiect  pe care toate orașele din Chestionarul Verde l-au prioritizat.

Transportul produselor de la zona de unde sunt produse până la supermarket produce între 30 kg și 109 kg de carbon dacă ne referim la traseul Amsterdam – București pentru o caserolă de ciuperci. Fiind un produs nu foarte pretențios care poate fi crescut oriunde, echipa s-a gândit să creeze grădini în parcarea supermarketurilor formate din două containere de nave reciclate pentru producție care pot aduce recolte de 3000 kg anual pentru acest produs.

Soluția locală la o problemă globală a fost premiată cu primul loc în cadrul concursului UrbanLab for Green Cities și sperăm să o vedem implementată cât de curând în Timișoara.

Mulțumim tuturor participanților și celor care ne-am fost aproape în organizarea concursului, echipelor de mentori și juriului care a venit cu input valoros. Ne vom reîntâlni cu câștigătorii la ediția UrbanTalks, din 27 aprilie, în sala multifuncțională a Consiliului Județean Timiș.

Mulțumim Haufe Group Romania pentru tot suportul și pentru că ne-au găzduit la sediul lor din cea mai înaltă clădire din Timișoara!

Împreună modelăm viitorul orașelor!

Urban Lab for Green Cities face parte din proiectul ”Soluții inovative pentru orașe verzi”, proiect cofinanțat din Fondul Social European, prin Programul Operațional Capacitate Administrativă 2014-2020.




Rǎmâi conectat cu UrbanizeHub și profitǎ de reduceri la evenimentele noastre, abonându-te la newsletter.


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.