home Orașe Verzi, Orașele Viitorului, Proiecte & Orașe, Regenerare Urbană Sectorul 2 București, Cluj-Napoca și Suceava alese de Comisia Europeană pentru misiunea 100 Green Cities

Sectorul 2 București, Cluj-Napoca și Suceava alese de Comisia Europeană pentru misiunea 100 Green Cities

Trei orașe din România vor deveni neutre-climatic până în 2030! București (Sectorul 2), Cluj-Napoca și Suceava poartă emblema mission cities. Ce înseamnă misiunea pentru viitorul comunităților urbane de pe continent?

UrbanizeHub a promovat inițiativa chiar din prima fază când a fost anunțată pe scena UrbanTalks Brașov de către Laura Hetel, policy officer în cadrul Comisiei Europene. Putem spune că am fost un partener informal al DG Regio Innovation, departamentul Comisiei Europene care derulează această misiune Am susținut demersul prin articole dedicate Misiunii 100 de orașe neutre-climatic până în 2030 și subiecte conexe reducerii emisiilor de gaze cu efecte de seră, aducerea experților în fața cetățenilor pentru a discuta aplicat despre soluții pentru orașe și lobby informal, la care putem adăuga și suport, către administrațiile publice din România.

Din cele 11 municipii aflate pe lista scurtă a Comisiei Europene, trei au fost acceptate pentru finanțare. Faptul că orașe din toate părțile țării, vorbim de Alba-Iulia, Bistrița, Brașov, Buzău, ClujNapoca, Piatra Neamț, Râmnicu Vâlcea, Roman, Suceava, Timișoara și Tulcea, și-au asumat prin aplicația către misiune că vor să devină verzi este un lucru încurajator pentru viitorul României. Acest lucru arată că există dorință, există interes pentru dezvoltarea sustenabilă și a tehnologiilor viitorului, se conștientizează problema schimbărilor climatice și orașele din România doresc o transformare.

Numărul total de aplicații eligibile era de 362. Distribuția emblemelor de mission cities arată interesul crescut al Comisiei Europene ca Uniunea să se dezvolte sustenabil. În Europa de Est, România, Ungaria și Slovenia au fiecare trei orașe misiune, cele mai multe fiind în Polonia (cinci orașe). Bulgaria are două și Croația unul. O surpriză vine dinspre Austria, unde doar Klagenfurt a fost selectat să devină unul dintre primele orașe verzi ale Europei. Continentul nostru are șansa istorică să meargă într-o direcție verde și să fim primii care am luptat eficient și efectiv împotriva schimbărilor climatice. De menționat, pentru că numărul orașelor care au dorit să participe la misiune a fost atât de mare, Comisia pregătește suport pentru cele care nu au fost selectate, adică acces la sprijin prin platforma misiunii și oportunități de finanțare prin Cities Mission Work Programme. Totodată, pe lângă cele 100 de orașe ale Uniunii Europene, încă 12 orașe din țări non-UE vor participa la misiune. Cele 12 țări sunt Albania, Bosnia și Herțegovina, Islanda, Israel, Muntenegru, Norvegia, Turcia și Regatul Unit.

Orașele Uniunii Europene care fac parte din misiune
În dreapta, cele 12 orașe din țări non-UE participante la misiune

Ce înseamnă orașe neutre-climatic?

Prin orașe-neutre climatic înțelegem acele orașe care reduc emisiile de gaze cu efect de seră la minimum și compensează pentru emisiile care nu au putut fi eliminate. Diferența dintre climate neutral și carbon neutral este că nu se referă strict la dioxidul de carbon, ci la toate gazele care contribuie la încălzirea globală. Zonele urbane din Uniunea Europeană sunt cămin pentru 75% dintre cetățeni. La nivel global, zonele urbane consumă 65% din energia totală și produc 70% din totalul de emisii CO2. Este nevoie de o schimbare și să regândim rolul pe care orașele îl vor juca în viitor pe scena mondială.

Cum beneficiază orașele parte a misiunii?

Cele 100 de orașe vor primi sfaturi și asistență din partea consorțiului NetZeroCities ca să ajungă la zero emisii de carbon până în 2030. Pentru a realiza transformarea mediului în unul sustenabil, sume importante vor fi alocate pentru a sprijini tranziția. Vorbim de 360 de milioane de euro alocați doar pentru partea de cercetare și inovare, care sunt gestionați de Horizon Europe pe perioada 2021-2023. Comisia lucrează în continuare pentru a aloca și mai multe fonduri care să meargă către misiune. Una dintre problemele care întârziau măsurile dedicate reducerii emisiilor de carbon era lipsa de fonduri. Din acest motiv, acțiunile pentru mediu erau punctuale și nu rezolvau nici măcar 20% din problema dintr-un sector, cum ar fi eficiența energetică. Misiunea 100 de orașe neutre-climatic până în 2030 rezolvă  problema fondurilor și permite o abordare sistematică.

Pentru a facilita transferul de know-how, există oportunități de networking și schimburi de experiență în cadrul orașelor care fac parte din misiune. Aceste orașe beneficiază și de un profil mai atractiv pentru investiții și atragerea resursei umane specializate.

Nu în cele din urmă, cetățenii, societatea civilă și liderii urbani vor fi implicați în procesul de luare a deciziilor pentru ca orașul lor să devină neutru-climatic. Pe lângă implicarea comunității în stabilirea traiectoriei de viitor, apare și chestiunea de predictibilitate. Astfel, dezvoltările unui oraș nu vor mai fi planificate pe termen de patru ani, cât ține un mandat de primar sau consilier local, ci pe termen lung, cu o abordare integrată și multidisciplinară.

Ce rol îl va juca societatea civilă?

Cetățenii vor fi implicați în procese participative de identificare a problemelor și elaborare a soluțiilor pentru acestea. Uniunea Europeană a stabilit direcția către accesibilizarea procesului de luare a deciziilor pentru oamenii obișnuiți. Cetățenii, organizații din domeniul cercetării și domeniul privat își vor angrena energiile pentru e rezolva chestiunile din sectorul energetic, construcțiilor, managementului deșeurilor și transportului. ONG-urile sunt binevenite să își ofere expertiza în implementarea misiunii, să mobilizeze societatea civică, să co-creeze contractele Climate City și să faciliteze procesul de networking în domeniul schimbului de bune-practici. Putem să menționăm două proiecte proprii UrbanizeHub prin care am angrenat energiile comunității în procesul de co-design de spații publice. La Lugoj am organizat concursul de idei Proximity prin care studenții de la arhitectură au conceput planuri pentru zone din oraș. Cetățenii au ales spațiile supuse concursului și tot ei au fost cei care au ales soluția câștigătoare în primul proces de elaborare colaborativă a unui PUG din România. Al doilea proiect de impact este Proiectul Liniei, unde cetățenii din apropierea unei foste căi de cale ferată au venit cu idei despre ce și-ar dori să facă în viitorul parc liniar amplasat de-a lungul șinei.

Ce exemple practice există pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră?

UrbanizeHub a vorbit și a scris de foarte multe ori despre bunele practici din afară. Amintim de promovarea conceptului de oraș de 15 minuteasigurarea unui procent de 30% de spațiu verde din arealul orașului, folosirea resurselor de apă pentru răcorirea și încălzirea termică a clădirilor,  încurajarea mersului pe bicicletă, dezvoltarea economiei circulare, îmbunătățirea gradului de absorbție a apei și utilizarea ei pentru parcuriutilizarea dronelor pentru a identifica sursele de poluare. Alte soluții pot fi termoizolarea clădirilor publice și rezidențiale, interzicerea accesului mașinilor cu o anumită normă de poluare în zone circulate, pietonizarea zonelor (a se vedea proiectul Străzi Deschise), dotarea clădirilor publice cu panouri solare, colectarea selectivă a deșeurilor, crearea unor stații de captare a dioxidului de carbon etc.

Care este următorul pas?

Misiunea 100 de orașe neutre-climativ până în 2030 se bazează pe un contract între Comisie și oraș, reprezentat de primar. Contractul este unul simbolic, fără sancțiuni în cazul în care nu sunt îndeplinite angajamentele, dar cu o importantă valoare simbolică. Astfel, orașele sunt motivate să conceapă strategii realiste pentru a atinge obiectivele propuse. Climate City Contracts acoperă sectorul energetic, managementul deșeurilor, transportul și clădirile, unde se adaugă planul de investiții relevante pentru diminuarea emisiilor de gaze cu efecte de seră.

Misiunea va asigura primele 100 de orașe neutre-climatic până în 2030, dar așteptările sunt ca până în 2050 să avem toate orașele europene fără emisii de gaze cu efect de seră.

UrbanizeHub va fi alături de orașele care își doresc să devină sustenabile, să implice comunitatea în procesul de luare a deciziilor și să își canalizeze energiile către inovare, guvernanță locală și dezvoltare smart. Împreună putem să conturăm viitorul orașelor!




Rǎmâi conectat cu UrbanizeHub și profitǎ de reduceri la evenimentele noastre, abonându-te la newsletter.


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.