home Tehnologie & Inovație Ce rol pot juca dronele într-un oraș smart?

Ce rol pot juca dronele într-un oraș smart?

Deși sunt văzute predominant ca jucării smart, dronele au un potențial practic mult peste captarea de fotografii de la înălțime. Orașe din toată lumea au început să testeze sau să utilizeze drone în diverse domenii, printre care managementul calității aerului, stingerea incendiilor, reducerea infracționalității și maparea teritorială.

Dronele sunt în principal folosite pentru colectarea de date. Putem să vorbim aici de imagini, informații legate de aer, mapare și monitorizare. Cu toate că sunt privite drept un dispozitiv pentru divertisment și creat materiale foto/video, o dronă este o unealtă care poate să devină parte integrată în viața unui oraș inteligent. Mai jos avem câteva exemple practice:

Seul (Coreea de Sud) folosește drone ca să colecteze date despre poluarea cauzată de industrii și construcții. Praful fin emanat de acestea în atmosferă este mult mai ușor detectat și în urma colectării datelor se poate decide unde să fie trimiși inspectorii de mediu. După cum au demostrat coreenii, dronele pot juca un rol vital în managementul calității aerului prin simpla instalare a unor senzori și pilotarea lor în zonele de interes.

Pompierii din California (SUA) au folosit la finalul anului 2021 drone pentru a monitoriza situația din teren în timpul incendiilor. Situația din teren a putut să fie mai bine analizată pentru că dronele au transmis date despre vânt și au folosit camere video termice prin care s-au putut face liste de potențiale trasee ale focului. Comandații au putut să ia decizii care au dus la diminuarea dezastrelor cauzate de incendiu și, mai mult, au putut identifica victimele care nu mai puteau evada din calea focului.

Districtul Tararua din Noua Zeelandă numără o populație de 17.800 de persoane care locuiesc pe o zonă 4.300 km², majoritatea acoperită fie de teren agricol sau forestier. Pentru a-și informa și interacționa cu cetățenii, administrația publică folosește drone prin care mapează teritoriul, identifică posibilele cauze ale incendiilor, monitorizează șantierele și folosesc imaginile din aer pentru promovarea regiunii. Având în vedere aria acoperită de aceste drone și facilitatea prin care au oferit date despre condițiile din teren fără să fie nevoie de o deplasare în prealabil a unor experți, putem spune că dronele sunt o unealtă foarte bună pentru cei care doresc să obțină informații rapide despre situația din teren.

Lahore (Pakistan) testează utilizarea dronelor pentru monitorizarea traficului. Polițiștii pilotează aparatele pentru a identifica parcările ilegale, manevrele ilegale în trafic, problemele în infrastructura rutieră și întreruperea fluxului din cauza ambuteiajelor. O privire de deasupra oferă o altă perspectivă pentru cei care pot lua decizii și au un rol de descurajare pentru cei care au un comportament nepotrivit în trafic. Mai mult de atât, dacă ar fi echipate cu un software de recunoaștere facială, dronele pot să ofere suport în misiunile de căutare a persoanelor dispărute sau a suspecților urmăriți de poliție.

O soluție gândită de doi tineri români a fost prezentată la Urban Innovation Hackathon Iași în 2021. Ștefana și Ionel Aungurencei au prezentat un algoritm care poate fi folosit pentru ca drona să identifice prin imagini zonele în care există ambrozie, plantă care cauzează probleme celor cu alergie. Pe lângă recunoașterea surselor de ambrozie, algoritmul permite și o interpretare a dezvoltării ei dacă nu se intervine imediat. Mai multe informații pot fi aflate din acest articol.

Dronele sunt încă testate sau folosite în contexte specifice, dar acest lucru nu le inhibă potențialul și valoarea pe care o pot aduce pentru orașe. Tehnologia și utilizarea ei inovatoare va fi mereu o componentă de bază a orașelor smart, motiv pentru care autoritățile publice ar trebui să aibă în vedere utilizarea dronelor pentru asistență în rezvolvarea problemelor cu care se confruntă. Și România trebuie să realizeze pe viitor genul acesta de soluții.

Sursă foto: Ark Valley Voice




Rǎmâi conectat cu UrbanizeHub și profitǎ de reduceri la evenimentele noastre, abonându-te la newsletter.


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.