Orașele smart găsesc mereu metode inovative pentru a-și reduce amprenta de carbon. Geneva ne oferă un model inteligent prin care putem răcori clădirile cu ajutorul apei din subteran, reducând astfel cu până la 80% consumul de energie electrică și reduce emisiile de carbon cu zeci de mii de tone.
Orașul Geneva a găsit soluția răcoririi clădirilor în timpul zilelor toride cu ajutorul unui sistem demn de orice oraș smart. Apa este pompată la suprafață de la o adâncime de aproximativ 45 de metri în unul din cele mai mari lacuri alpine din Europa, unde apa rămâne la temperaturi scăzute pe tot parcursul anului. Apoi, apa ajunge la clădiri și absoarbe căldura cu ajutorul sistemului dedicat și prin care se realizează transferul termic. Lichidul ajunge înapoi în lac, într-un ciclu perfect al apei.
Consumul de energie electrică a scăzut cu 80% deoarece nu mai este nevoie de sistemul de aer condiționat. Iarna funcționează invers pentru că pompe de încălzire pot fi adăugat pe același sistem și astfel mai găsim un beneficiu: reducerea dioxidului de carbon cu 80%. Sistemul este încă în faza de proiect pilot, acoperind 50 de clădiri, printre care și sediul Națiunilor Unite, Comitetul Internațional al Crucii Roșii și Agenția pentru Refugiați a ONU. Planul pentru anii următori este să racordeze 30 km de țevi până în 2035. Acest demers se traduce în reducerea a dioxidului de carbon cu 70.000 de tone anual, echivalentul produs de 7000 de locuințe.
Din Elveția mergem în Canada, unde vedem că și Toronto folosește apa din adâncimea lacurilor pentru răcorirea a 180 de clădiri. Lacul Ontario ajută la reducerea temperaturii din locuințe datorită temperaturii de 4 grade Celsius ale apei. Helsinki, Finlanda, folosește un sistem asemănător cu ajutorul unui bazin imens de 34.000.000 litri amplasat sub Parcul Esplanade din centrul orașului.
Cu ajutorul acestor idei, orașele smart pot contribui la reducerea poluării și sunt mai aproape de ținta de a atinge zero emisii.
Sursă foto: Geneve Aeroport, Living Nomads
Informațiile din acest articol au fost preluate din World Economic Forum